• LillaMia

    Operera bort livmodern

    Jag har aldrig opererat min livmoder men har sett operationen i verkligheten vid ett flertal tillfällen. Alla har gått bra och varit lyckade utan någon risk!

    Hur det går till beror på hur du är som person och vad du och gynekologen kommer fram till. Vad jag känner till kan man göra operationen på två sätt. Den ena sättet är att gör ett snitt på magen. Därefter så tar de bort livmopdern med fina instrument och syr ihop. Det andra sättet är att man tar bort livmodern genom vagina. Där sitter patienten i "gynställning" under operation och man tar bort livmodern utan att göra något snitt mer än kring livmodern. Du är sövd under båda varianterna av sätt att operera.

    Man kan ta bort olika mycket av livmodern. En litet bit, hela livmodern och/eller livmodern med äggstockarna. Jag har sett operationen som en okomlicerad operation. Den går snabbt att utföra. Det jag har upplevt att patienterna tyckt vart svårast är tiden före operation. Dels nerver och ovisshet, men framförallt de kvinnor som vill ha barn/ fler barn som efter operationen inte kan detta.

    Hur länge du stannar på sjukhuset är för mig svårt att svara på. Men jag tror inte det handlar om en längre tid.

    Det här är det jag kan svara på utifrån min erfarenhet, och jag är ingen expert. Men du ska absolut ringa och prata med dom så du får svar på tal!

Svar på tråden Operera bort livmodern