• Tow2Mater

    Vad är GENUS? Snabbkurs för ovetande och födomsfulla fl'are

    Nattugglan skrev 2010-11-08 12:44:32 följande:
    Tänkte själv tipsa om en länk jag fick via en kompis nyligen: nerdyapplebottom.com/2010/11/02/my-son-is-gay/

    Typiskt nog är det de vuxna som av "omtanke" vill begränsa och likforma när ett barn gör ett "udda" val av Halloween-kostym. Detta i USA då, men kan nog tänka mig att reaktionerna varit likadana på en del håll även i vårt frisinnade Norden....
    Tja, alla vill inte att ens barn ska vara klädd som en hora till Halloween....
  • Tow2Mater
    Nattugglan skrev 2010-11-09 15:25:26 följande:
    Hora? Han var ju utklädd till Daphne från Scooby Doo? Och om man bortser från peruken och de löjliga bootsen så är det ju faktiskt kläder du skulle kunna hitta i vilken barnklädesaffär som helst (en rosa klänning, lila kofta, lila glittriga strumpbyxor - vilka av dessa är "horaktiga" i din mening?)... Hade du faktiskt reagerat likadant om det var en tjej som var utklädd till Daphne?
    Titta på vilka klädkombinationer och färgkombinationer som är vanliga bland horor, så kanske du ser likheten. Daphne eller inte, de kläderna ger helt andra associationer.
  • Tow2Mater
    Lady Dahmer skrev 2011-01-07 18:05:31 följande:
    vad han vill ha är bekräftelse. Därför kommer han göra sitt bästa för att uppfylla de vuxnas förväntningar. Får han ofta uppmärksamhet för att han är tuff så lär han sig att gilla det. med den tuffa rollern kommer en massa annat som är mindre bra.

    Dessutom är går tuffhet hand i hand med den manliga könsrollen. Vad händer då om han hellre vill vara mjuk och söt när resten av samhället dikterar för honom att han ska vara tuff för att vara en riktig pojke?

    En flicka som ofta får bekräftelse för att hon är söt kommer lära sig/tro att det är viktigt att vara söt och eftersträva det. Och det i sin tur har också konsekvenser.

    och vad händer med de flickor som inte alls trivs i sin inordnade roll?
    Jag säger ofta till min son att han är söt i sina blå/bruna/gröna/grå kläder, vulket han är. Om en vuxen inte kan göra det, ligger problemet hod dem(!), inte hos barnet.
  • Tow2Mater
    Lady Dahmer skrev 2011-01-07 18:42:07 följande:
    sen spelar det ingen roll VART problemet ligger för den som får ta konsekvenserna är barnet. Man kan ju inte säga "Ja men då är det folks förväntningar som är fel och det måste vi ändra på" när barnet ifråga växer upp och utvecklas i detta NU och således påverkas av bemötandet denne får oavsett vad orsaken till bemötandet är.
    Och som förälder tror jag att jag mer än väl kommer att bidra till mitt barns utveckling mycket mera än diverse andra vuxna runtomkring som har diverse "fel" bemötanden. Men inte alla tycker det är ett större problem heller.

    Jag ändrar personligen inte på mitt barn för att försöka korrigera andras beteenden.

    Jag tycker alla barn borde få höra att de är söta ibland. Liksom allt annat de kan vara.
  • Tow2Mater
    Lady Dahmer skrev 2010-11-04 12:08:27 följande:
    Nej, genus handlar inte om förbud. Det handlar inte om att ta ifrån ungarna nåt, utan snarare om att tillföra. Ge barnen tillgång till ALLA ....
    Men du vill inte att barnen ska kallas "söta"? För mig låter det som att ta ifrån dem något, inte bara om att tillföra....
  • Tow2Mater
    Mjolle skrev 2011-03-10 23:24:18 följande:
    Man skall bli någon, vara någon, sköta sig själv och skita i andra. Facebook är ju ett toppenexempel på det.
    Ett superenkelt sätt att etablera en identitet mycket tidigt när man blir medveten om sig själv (8-10 år?) är ju att spela på det enda säkra man har - sitt kön. Jag är JÄTTEMYCKET KILLE, eller JÄTTEMYCKET TJEJ!
    Det första sättet att hävda sin identitet. Senare dyker det upp att man är sportintresserad eller något annat, men könet är ju dunderförst.

    Bara en tanke.
    Det kanske stämmer för de barn som inte har engagerade föräldrar? De barn som har föräldrar som engagerar sig har intressen och annat innan dess. T ex om du engagerar dig tillsammans med dina barn i en förening som Röda Korset, eller Rädda Barnen, och praktist visar dem hur man inte bara ska 'sköta sig själv ska skita i andra' kommer dina barn ganska säkert att fokusera på annat än sitt kön. Allt beror på vilka grupperingar man tillhör; låter man dem enbart forma sina identiteter på egen hand tillsammans med likasinnade i samma ålder på FB etc, ja då blir sâkert kön en av sakerna i fokus.
Svar på tråden Vad är GENUS? Snabbkurs för ovetande och födomsfulla fl'are