• Lady Dahmer

    Vad är GENUS? Snabbkurs för ovetande och födomsfulla fl'are

    Världens längsta inlägg. Jag ber om ursäkt men uppmanar er ändå att läsa!


    Jag tänkte att jag skulle reda upp lite fördomar och missuppfattningar.

    Det verkar finnas en märklig missuppfattning om att genus handlar om tvärtom. Förbud. Tvång.

    Jag har i diskussioner de senaste åren blivit anklagad för det ena och det andra; jag kommer göra mina barn könsförvirrade (herregud hur förvirrade var man inte på stenåldern då?), min barn kommer bli mobbade (nej, 1. mobbing handlar om hierarki inte kläder och 2. Barn är mer accepterande än vuxna) Jag tvingar henne, jag begränsar henne (hahaha hur var det nu med mångfalden?) osv.

    Folk blir upprörda på riktigt när genus kommer på tal och det finns en nästintill rabiat rädsla för oss genusmuppar som vi så fint kallas. (ja och fula feminister)

    "Varför måste man bevisa nåt genom sina barn?" undrar en del och jag undrar detsamma - varför måste man bevisa, genom kläderna, att det är ett visst kön på ungen? Varför inte bara låta barn få vara just barn?

    Nej, genus handlar inte om förbud. Det handlar inte om att ta ifrån ungarna nåt, utan snarare om att tillföra. Ge barnen tillgång till ALLA färger och alla plagg.  Inte skapa enformighet, utan mångfald. Inte förbjuda flickor att ha klänning eller rosa, men inte heller förbjuda pojkar att ha det.

    Nej, genus handlar inte om att göra människor till en könslös grå massa. (För den könskodade blå/rosa massan vi har nu är ju att föredra)

    Nej, genus handlar inte om att alla ska se lika ut (som folk generellt gör nu dock) eller ha samma kläder samma färger samma kön. Könet är konstant, oavsett kläder och färg. Min fitta gror inte igen bara för att jag väljer bort klänning.  

    Är folk verkligen så dumma att de tror att vi skapar könslösa människor genom att INTE klä dem efter könet? Är folk verkligen så dumma att de tror att det är det genus handlar om?

    Om ALLA människor fick tillgång till ALLA plagg och ALLA roller så skulle mångfalden och indiviualismen öka, inte minska.

    Det könsstereotypa begränsar och likformar.
    Ger barnen tillgång till två roller och berövar dem från hundratals roller och möjligheter. Hur kan man INTE tycka att det är vansinnigt?

    De stereotypa könsivrarna hävdar att vi experimenterar med våra barn. De hävdar att vi gör våra barn till något de inte är. Jag hävdar tvärtom; det är den rådande normen som är experimentet, hjärntvätten. Det är könsrollerna som tvingar barnen att bli något de inte är, skapar förvirring, utanförskap. Sätter etiketter på våra barn och pressar in dem i en roll de inte alltid känner sig hemma i.

    Ibland undrar jag hur folk tänker. Om de tänker.

    Nej, genus handlar inte om tvång. Vi kommer inte tvinga våra söner att ha hellokitty, klänningar, glitter eller vad det nu må vara. Vi kommer heller inte tvinga dem att avstå från klänning glitter och rosa med hänvisning till deras kön. "Det är för flickor" Vi kommer inte tvinga dem att vara på ett visst sätt eller se ut på ett visst sätt bara för att de har snopp eller snippa.

    Genus uppmuntrar det fria valet. Genus uppmuntrar individualitet. Genus är tillåtande.

    Nej, genus handlar inte om att byta roller; göra pojkar till flickor och flickor till pojkar. Genus handlar om att utvidga rollerna. Upplösa könskodade egenskaper. Tillåta och öppna möjligheterna för båda könen.

    Pojkar kan vara mjuka och känsliga - de är inte fjolliga eller feminina, flickor som klättrar i träd och är fysiska ska inte kallas pojkflickor. (som om de inte är riktiga flickor) De är flickor. Punkt.

    Genus handlar i högsta grad om kläder. Hur kan man inte se det? Genus handlar i grund och botten om hur vi bemöter varandra. Hur barn bemöts. Hur barn uppfattas. Manligt och kvinnligt. Stereotyper, fördomar och förväntningarna som följer med det.

    Kläder och färger påverkar hur människor uppfattar oss. Och hur vi blir uppfattade stärker förväntningarna och förväntningarna i sin tur påverkar hur vi bemöts. Hur vi bemöts påverkar i tur vår självbild och vår personliget.

    Detta gäller speciellt för barn som inte har kunskap eller erfarenhet att kunna tänka kritiskt.

    En flicka i rosa klänning uppfattas på ett sätt medans en flicka i jeans och tröja uppfattas på ett annat. Således får de - tråkigt nog - olika bemötanden. Inget konstigt med det. Men som genusmedveten förälder så är man uppmärksam på hur dessa bemötanden påverkar våra barn.

    Och utifrån det gör vi våra val; hur vill jag att mitt barn blir bemött? Hur kan jag påverka detta?


    Ninjas gamla klädlåda (som Tamlin ärver)


    "Kommer du låta Ninja ha klänning eller rosa på sig om hon vill det?" frågar de nyfikna och öppensinniga. De mer trångsynta utgår genast från att jag släpar Ninja vrålandes och gråtandes från HM's tjejavdelning och förvägrar henne en tröja med glitter på. (ok, nu har jag släpat ungen skrikande från HM, men av andra skäl)

    Så är det givetvis inte.

    Det är jag som handlar Ninjas kläder. Hon är två bast och skulle hon få bestämma så skulle det bli allt annat än praktiskt. (typ vuxentrosor och gummistövlar) Jag har medvetet valt bort klänning därför att det bidrar till att min flicka blir bemött utifrån sitt utseende och kön.

    När jag köper kläder till Ninja så är det nämligen med omsorg och eftertanke
    . Allt sockersött går bort. Allt som är för könsstereotypiskt avstår jag ifrån. Inga klänningar, ingen spets, inget rysh-pysh. Inget som signalerar "Jag är en söt flicka,, behandla mig därefter". 

    Jag vill att Ninja ska uppmärksammas för den hon är, få VARA den hon är framförallt och inte pressas in i ett fack med förutbestämda egenskaper.

    När det gäller Tamlin (min son) så avstår jag från sådant som får omgivningen att uppfatta honom som cool, tuff, stökig och pojkig. (och därmed uppmuntrar dessa egenskaper)

    Om Ninja, när hon blir äldre, vill ha specifika kläder; klänning, overall, snickarbyxor eller vad det nu må vara så kommer jag givetvis ta hänsyn till henne.

    När det gäller rosa så har Ninja redan ett par plagg med rosa på, men jag blir ändå ofta anklagad för att jag inte låter henne ha rosa alls. Jag tror folk ser genom sina könsglasögon och eftersom att Ninja inte kläs i helrosa så upplevs det som att hon inte har rosa alls. eller nåt.

    Jag tror dock INTE på att låta barn bestämma exakt vad de ska ha på sig och exakt när det passar sig. Jag tror på att kompromissa och på att uppmuntra deras kreativitet och ansvarsförmåga -- men inom rimliga gränser. Jag tror det är helt möjligt utan att begå våld på deras personliga smak.

    Så nej, jag kommer inte köpa en megaflickig klänning som kommer bidra till en massa komplimanger. Jag kommer köpa en klänning från villervalla eller liknande. Det ska vara lekvänligt och praktiskt.

    Jag har ett ansvar som förälder att se till att mina barn blir bemötta på rätt sätt. Detta innebär att jag även kommer styra deras klädval tills de blir tillräckligt gamla för att kunna ta ansvar själv.


    Jag avslutar med ett boktips och uppmaning.

    "Ge ditt barn 100 möjligheter istället för två"

    Jag uppmanar ALLA föräldrar att omedelbums beställa boken. Jag smickrar gärna mig själv med att jag är lite av en genusexpert, men till och med jag (som faktiskt är jävligt påläst) har fått tvåhundrafyrtioelva aha-upplevelser sen jag började läsa.

    Boken ger konkreta tipshur man kan bredda rollerna och hur man kan motverka stereotypa mallar. Ett fantastiskt bra verktyg att ta till.

    Boken tar upp olika förväntningar vi har på flickor och pojkar och hur vi ofta har förutfattade meningar som i sin tur påverkar och formar våra barn.


    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! Den är skitbra! - ladydahmer.blogg.se/
  • Svar på tråden Vad är GENUS? Snabbkurs för ovetande och födomsfulla fl'are
  • Lady Dahmer
    Kazeer skrev 2011-01-07 20:54:43 följande:
    Lady Dahmer, jag gillar din trådstart. Nu undrar jag om du kan hjälpa mig med att ge en definition på vad "könsneutrala kläder" är. Att klä sitt barn könsneutralt har dykt upp som tema i ett par trådar, som jag har sett här på FL. Jag förstår vad könsstereotypa kläder är. Är könsneutralt en motsats till könsstereotypt och hur ser då den könsneutrala barngarderoben ut?
    det finns ju flera definitioner. Det beror på vem du frågar. För mig handlar det mer om att man klär barnet på ett sätt som INTE signalerar kön.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! Den är skitbra! - ladydahmer.se/
  • Lady Dahmer
    Jag ändrar personligen inte på mitt barn för att försöka korrigera andras beteenden.

    Jag tycker alla barn borde få höra att de är söta ibland. Liksom allt annat de kan vara.
    du ändrar inte på dina barn bara för att du väljer deras garderob. Däremot så hjälper du till att forma dem efter sina kön om du inte är genusmedveten.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! Den är skitbra! - ladydahmer.se/
  • Lady Dahmer
    Gladabarnensmamma skrev 2011-01-07 20:08:08 följande:
    passar på att fråga; brukar området om förnamn diskuteras i genussammanhang?
    T.ex att ha en flicka som hetter "Glittra" och en pojke som heter "Tarzan".
    Finns det några rätt eller fel?
    man bör ju absolut vara medveten om att även namnen ger olika intryck. Hårda tuffa namn ger ett tuffare intryck medans mjuka namn ger mjukare intryck. Manliga/kvinnliga namn vs. neutrala namn osv.

    Så ja, namnet hjälper till att påverka folks förväntningar.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! Den är skitbra! - ladydahmer.se/
  • MissGrimm
    Kazeer skrev 2011-01-07 20:54:43 följande:
    Lady Dahmer, jag gillar din trådstart. Nu undrar jag om du kan hjälpa mig med att ge en definition på vad "könsneutrala kläder" är. Att klä sitt barn könsneutralt har dykt upp som tema i ett par trådar, som jag har sett här på FL. Jag förstår vad könsstereotypa kläder är. Är könsneutralt en motsats till könsstereotypt och hur ser då den könsneutrala barngarderoben ut?
    Jag tycker att hela idén med "könsneutralt" är skittråkigt. Det förutsätter ju att man klär barnen i färger som inte redan är sammankopplade med kön. Vilket skulle vara typ brunt och beige och vitt eller liknande.

    Jag kör på min egen bana. Min son har en lila overall, rosa body, röda strumpor, bruna tröjor, mörkblåa byxor osv.
    Här kommer ett axplock av kläder som finns i hans garderob.







    Som sagt - neutralt är tråkigt, mångfald är roligare. Poängen är att jag inte hindrar min son från att ha rosa och lila bara för att han är kille. På samma sätt som jag inte skulle hindra honom från att ha blått och grönt, oavsett om han hade kommit ut med eller utan snopp.

    Mångfald gott folk! (Kan inte sägas för många gånger.)
  • Kazeer
    MissGrimm skrev 2011-01-08 00:05:47 följande:
    Jag tycker att hela idén med "könsneutralt" är skittråkigt. Det förutsätter ju att man klär barnen i färger som inte redan är sammankopplade med kön. Vilket skulle vara typ brunt och beige och vitt eller liknande.

    Jag kör på min egen bana. Min son har en lila overall, rosa body, röda strumpor, bruna tröjor, mörkblåa byxor osv.
    Här kommer ett axplock av kläder som finns i hans garderob.

    Som sagt - neutralt är tråkigt, mångfald är roligare. Poängen är att jag inte hindrar min son från att ha rosa och lila bara för att han är kille. På samma sätt som jag inte skulle hindra honom från att ha blått och grönt, oavsett om han hade kommit ut med eller utan snopp.

    Mångfald gott folk! (Kan inte sägas för många gånger.)
    När jag hör ordet "könsneutral" så tänker jag också på färgerna men skulle den könsneutrala garderoben bara innehålla brunt, beige och vitt? Grönt? Men visst skulle man bli begränsad om man delar upp färger i flick- och pojkfärger. Jag håller med om att mångfald är betydligt roligare!

    Och så funderar jag vidare. Är det bara färgerna som styr den könsneutrala garderoben? Hur är det med klädesplaggen? Kan en klänning ingå i en flickas könsneutrala garderob? Definieras "könsneutral" olika om det handlar om en pojke eller en flicka?

    Jag tycker att begreppet "könsneutral" är problematiskt och känner, för min egen del, att det är lättare att tala i termer som "könsstereotypt" och "könstypiskt".

    Jag är en nybörjare när det kommer till de här funderingarna. Visserligen så klär jag medvetet mina pojkar i stor utrsträckning i klara färger och jag vägrar att sätta på dem kläder med monstertruckar, spindelmannen, dödskallar mm. Ännu så länge är det ingen av dem som bryr sig om vad de har på sig. Och jag vet även att det här med könsrollerna går utanför kläderna.

    Lady Dahmer, boken är beställd på biblioteket och jag ser fram emot att läsa den och lära mig mer.
    Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Walk beside me and just be my friend.
  • Momat

    Bra trådstart, genustänk i ett nötskal.

    Jag försöker tänka på det sättet, men kommer alltför ofta på mig själv med att inte göra det... jag är en nybörjare och det är jag medveten om...

    Vår dotter är 9 år och gillar lila, turkos, svart och grått, ibland rosa och ibland ljusgrönt. Hon gillar också snäva åtsittande jeans, men hon säger själv att de är bekväma trots att de är snäva, så det får gå an. För ofta är det just det jag reagerar på mest - flickklädernas passform! De traditionella pojkkläderna är lösare, lekvänligare och bekvämare. Jeansen som ett exempel...
    Med dottern är det ändå svårt att avgöra hur långt hon ska få bestämma själv  (sonen är bara 2,5 så han bryr sig inte än). Jag sa stopp när hon ville ha en liten bikini där det stod "kiss me" med glittriga bokstäver. Men däremot sa jag inte stopp när hon ville ha en ljusrosa topp med volanger på ärmarna och Princess-tryck på magen. Jag gillar den inte, men ibland måste hon väl få välja något hon själv tycker om också, eller? För hon får ju oftast välja, men vi går omkring på både pojk- och flickavdelningen och tittar - det har vi alltid gjort så det är något självklart för henne. T-shirtar väljer hon oftast från pojkavdelningen, för de är längre i midjan och skönare att ha på sommaren då de inte är så tighta.

  • MissGrimm
    Momat skrev 2011-01-09 14:58:05 följande:
    Bra trådstart, genustänk i ett nötskal.

    Jag försöker tänka på det sättet, men kommer alltför ofta på mig själv med att inte göra det... jag är en nybörjare och det är jag medveten om...

    Vår dotter är 9 år och gillar lila, turkos, svart och grått, ibland rosa och ibland ljusgrönt. Hon gillar också snäva åtsittande jeans, men hon säger själv att de är bekväma trots att de är snäva, så det får gå an. För ofta är det just det jag reagerar på mest - flickklädernas passform! De traditionella pojkkläderna är lösare, lekvänligare och bekvämare. Jeansen som ett exempel...
    Med dottern är det ändå svårt att avgöra hur långt hon ska få bestämma själv  (sonen är bara 2,5 så han bryr sig inte än). Jag sa stopp när hon ville ha en liten bikini där det stod "kiss me" med glittriga bokstäver. Men däremot sa jag inte stopp när hon ville ha en ljusrosa topp med volanger på ärmarna och Princess-tryck på magen. Jag gillar den inte, men ibland måste hon väl få välja något hon själv tycker om också, eller? För hon får ju oftast välja, men vi går omkring på både pojk- och flickavdelningen och tittar - det har vi alltid gjort så det är något självklart för henne. T-shirtar väljer hon oftast från pojkavdelningen, för de är längre i midjan och skönare att ha på sommaren då de inte är så tighta.
    Jeansleggins är ett tips. Samma passform som vanliga jeans men ger mer rörelsefrihet då dom inte är lika stumma. Jag använder själv sällan jeans just för att rörelsefriheten blir begränsad. Men jeansleggins går an :P
  • MissDiamond
    Lady Dahmer skrev 2011-01-07 10:54:48 följande:
    då tror du tyvärr fel.

    men det handlar inte om negativa kommentarer eller tydliga skillnader. Det är det subtila. Förväntningarna. En flicka i söt klänning uppfattas på ett sätt medans en flicka i jeans på ett annat. Inte så att någon av dem blir bemött dåligt, tvärtom. men annorlunda. Olika.

    Flickan i klänning får oftare komplimanger för sitt utseende och klädsel. Man antar kanske att hon är lite försiktigare och mer prinsessa än flickan i jeans vilket i sin tur även det påverkar hur de bemöts. Och det påverkar deras personlighet. Att bli uppmärksammad för det man gör eller är. För hur man ser ut eller för hur folk tror att man är.

    Man bemöter även människor annorlunda beroende på kön. Så ett barn där man ser en tydlig könstillhörighet blir lättare behandlad stereotypt än ett barn där det inte är lika tydligt.

    Jämför med dig själv; får du samma slags bemötande om du är finklädd eller sunkigt klädd? Beroende på hur du är klädd kan människor uppfatta dig som intelligent, dum, seriös, skojjig osv. Och det påverkar hur du blir bemött. Som i sin tur faktiskt påverkar dig.

    Varför i hela friden måste det vara du som har "rätt", vad man än läser som du skriver så kan du bara inte ta andras åsikter, de du skriver är "lag", känns de som du tycker...på riktigt.

    Men men..

    oavsett om man e uppklädd eller inte så har ju inte frasen "åå va du är fin" att gör med om barnet har just rosa eller blåa kläder på sig. En flicka kan vara precis lika söt uppklädd i blått. UTAN att personligheten ändras hos den..

    Gillar vanligtvis ditt sätt att uttrycka dej men när de gäller dej å genus så tycker ja mest att det är väääldigt överdrivet.. 
    När jag tänker på dej+ genus så tänker ja påsamma vis som vid sekter osv, Är du/ni hjärtvattade. Tror du verkligen på fullaste allvar på allt du säger eller gör du bara det för att "provocera" för att få fart på bloggen..(vilket jag verkligen tror) För du tänker faktiskt lite väl extremt om ämnet genus....

    Jag är själv ganska rosa-flicka, blå-pojkig, men jag tvingar inte mina barn, inte heller vägrar.

    Så varför är du som vägrar din dotter rosa volanger, ryschpysch flickigt bättre än mig som inte sätter de på min son?????

    Tror i ärlighetens namn inte att min son skulle få bättre personlighet för jag klär han "flickigt" och vise versa...

  • Lady Dahmer
    MissDiamond skrev 2011-01-14 21:48:31 följande:

    Varför i hela friden måste det vara du som har "rätt", vad man än läser som du skriver så kan du bara inte ta andras åsikter, de du skriver är "lag", känns de som du tycker...på riktigt.

    Men men..

    oavsett om man e uppklädd eller inte så har ju inte frasen "åå va du är fin" att gör med om barnet har just rosa eller blåa kläder på sig. En flicka kan vara precis lika söt uppklädd i blått. UTAN att personligheten ändras hos den..

    Gillar vanligtvis ditt sätt att uttrycka dej men när de gäller dej å genus så tycker ja mest att det är väääldigt överdrivet.. 
    När jag tänker på dej+ genus så tänker ja påsamma vis som vid sekter osv, Är du/ni hjärtvattade. Tror du verkligen på fullaste allvar på allt du säger eller gör du bara det för att "provocera" för att få fart på bloggen..(vilket jag verkligen tror) För du tänker faktiskt lite väl extremt om ämnet genus....

    Jag är själv ganska rosa-flicka, blå-pojkig, men jag tvingar inte mina barn, inte heller vägrar.

    Så varför är du som vägrar din dotter rosa volanger, ryschpysch flickigt bättre än mig som inte sätter de på min son?????

    Tror i ärlighetens namn inte att min son skulle få bättre personlighet för jag klär han "flickigt" och vise versa...


    1. jag vägrar inte mina barn nånting
    2. jag låtsas ingenting. Jag är genuin och det jag skriver här på fl och i min blogg är sånt jag kan stå för. Jag har inget intresse av att låtsas vara nåt jag inte är.
    3. ALLA är övertygade om att de har rätt i debatter. Även du.
    4. Nej det är inte just rosa som orsakar komplimanger. Haka inte upp dig på färgen. Det är en viss typ av kläder som OFTA brukar vara just rosa (men lika gärna kan vara lila eller gröna). Klänningar genererar mer komplimanger än ett par jeans. Men även andra attribut såsom tofsar, långt hår, smycken osv påverkar människors bemötande.
    5. Ja jag är  hjärntvättat. Trettiofyra år av samhällets normer har haft en ganska stor inverkan på min personlighet, Jag önskar dock bättre för mina barn.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! Den är skitbra! - ladydahmer.se/
Svar på tråden Vad är GENUS? Snabbkurs för ovetande och födomsfulla fl'are