• Hur mycket kostar det att ha häst, eller att bara rida på ridskola?

  Sön 7 nov 2010 08:05 Läst 13769 gånger Totalt 70 svar
  Matill­in
  Visa endast
  Sön 7 nov 2010 08:05

  Jag bor i norra sthlm och har hört att det är riktigt dyrt att rida på ridskola, runt 3000-4000 per termin?
  Vad betalar ni på ett år?

  Mina döttrar verkar bli lika hästtokiga som jag var så därför funderade jag på om man över huvud taget kommer ha råd att sätta dom i ridskola sen.
  När är förresten lagom att sätta barn i ridskola, runt 8?

  Undrar också vad det kostar att ha egen häst förutom själva hästinköpet.
  Vad får man betala i stallhyra varje månad, vad kostar mat osv?
  Nyfiken

  Hos Prisjakt jämför du pris på barnprodukter!
 • Fre 1 apr 2011 23:12 #51
  ninan skrev 2011-04-01 20:37:51 följande:
  Strö, spån/torv ca 80 kr/bal.
  80;-???? Iofs var det 2 år sedan jag köpte balar med spån sist, men då kostade de 60;-/bal.
 • Lör 2 apr 2011 08:55 #52
  Icnivad skrev 2011-04-01 23:12:27 följande:
  80;-???? Iofs var det 2 år sedan jag köpte balar med spån sist, men då kostade de 60;-/bal.
  Vi betalar typ 73 kr bal för torv och det går två balar i månaden ungefär.
 • Tis 5 apr 2011 15:26 #53
  Pallas skrev 2011-04-02 08:55:36 följande:
  Vi betalar typ 73 kr bal för torv och det går två balar i månaden ungefär.
  Jaha. Men dåså. Trodde det var spån.. Torven räcker ju längre.
  När jag hade spån så kostade de som sagt 60:-/bal, och då använde jag ca 6 balar i månaden (alltså 1 var 5:edag)
 • Tis 5 apr 2011 15:33 #54
  Icnivad skrev 2011-04-05 15:26:06 följande:
  Jaha. Men dåså. Trodde det var spån.. Torven räcker ju längre.
  När jag hade spån så kostade de som sagt 60:-/bal, och då använde jag ca 6 balar i månaden (alltså 1 var 5:edag)
  En spånbal kostar lika mycket där vi köper torven, men det går ju åt ungefär en bal i veckan (om man mockar supernoga, annars närmare 2). Jag gillar torv bäst av alla strömedel.
 • Fre 20 maj 2011 12:04 #55
  Matillin skrev 2010-11-07 08:05:40 följande:
  Jag bor i norra sthlm och har hört att det är riktigt dyrt att rida på ridskola, runt 3000-4000 per termin?
  Vad betalar ni på ett år?

  Mina döttrar verkar bli lika hästtokiga som jag var så därför funderade jag på om man över huvud taget kommer ha råd att sätta dom i ridskola sen.
  När är förresten lagom att sätta barn i ridskola, runt 8?

  Undrar också vad det kostar att ha egen häst förutom själva hästinköpet.
  Vad får man betala i stallhyra varje månad, vad kostar mat osv?
  Nyfiken
  Bor också norr om sthlm. Vet inte vad ridskola kostar numera, det kan man ju ringa runt och höra. Det finns grupper från ca 4 års ålder, men många börjar nog runt 7-årsåldern när man får klasskompisar som rider osv. Då tål man lite mer jobb, väder och vind också.

  Jag har haft häst i snart 10 år. Det är avsevärt mycket dyrare än att gå på ridskola, ungefär samma rumma per månad som det kostar per termin på ridskola skulle jag säga. Och sen ska man dessutom ha tränare på det, som tar minst 200 kr/lektion, och uppåt.

  Varmhyra: Vamrhyra för en stallplats m delkollektiv/helinackordering kostar häromkring ca 2500:-/mån. En kallhyra ligger runt 1000:-, men med foder och skötsel blir det ändå runt 2000:-.
  Hovslagare: Ca 1000:-/gång. Man skor mellan var 4e och var 8e vecka, det beror på hästens hovar.
  Försäkring: Ca 4000:-/år betalar jag, men det beror på vad man har för häst och föräkring förstås.
  Avmaskning/träckprov: Prov: 350:-, avmaskning ca 200:-. Provtagning 1-4 ggr/år, olika på olika stall.
  Vaccinationer: Ca 500:-/år.

  Utöver dessa rutinutgifter bör man årligen ta ut tandläkare/kiropraktor eller liknande för att hästen ska må bra. Utrustning ska köpas och bytas ut. En sadel bör ses över årligen, ev bytas ut också, det kostar hur som helst en hel del. Inte bara sadeln utan också människan som ska prova ut den nya åt en. Täcken går sönder och nya måste inhandlas. På sommaren är det flughuvor och insektsmedel, på vintern är det broddar och snösulor. Kort och gott, det kostar en hel del. Jag lägger just nu 3200:- på min häst/månad, och det är ganska billigt för jag har honom på en kollektiv lösdrift och han går utan täcke året om.

  Sen ska det mockas dagligen, fyllas fodersäckar/hinkar, fixas med täcken, tas emot hovslagare och veterinärer och tandläkare. Det är avsevärt mycker mer tidskrävande än ridskola. För att inte tala om riskablare. En sjuk häst kostar 2500 i självrisk innan föräkringen går in och på det ska man ordna med transport och bil med dragkrok om man inte har det när man måste till klinik. Vilket faktiskt inte är helt ovanligt.

  Så jag skulle absolut rekomendera ridskola till att börja med.
  Mamma till Elise - www.vargaaa.blogspot.com
 • trollm­or
  Visa endast
  Fre 20 maj 2011 13:17 #56

  Det behöver inte alls vara dyrt med häst, finns det ingen med lösdrift eller ett litet stall? Det brukar vara billigare i ju mindre stallen är. Angående att ha skor på hästar så kan man vara utan. Jag har alla mina 6 hästar barfota och verkar dom själva. Dock behöver vissa hästar skor! Men dom flesta mår bättre utan. Utrustning går att få tag på bra begagnat till ett billigt pris. Någon skrev innan att man bör ta ut en tandläkare och kiropraktor en gång om året och det håller jag inte alls med om! Jag fick mina första hästar som 10 åring och har kvar ena idag, är 25, tog ut tandläkaren för första gången förra veckan och allt såg bra ut, om en häst äter dåligt eller man misstänker på något sätt att den har problem så kan man ta ut en tandläkare. Att be en kiropraktor komma en gång om året är lika onödigt, så långe hästen är mjuk och inte verkar ha ont så finns det ingen anledning! Min gamla häst har problem med ryggen och får massage en gång i månaden och den som utför det håller själv med om att man klemar bort dagens hästar, medellivs längden har blivit kortare än vad den var förr i tiden för hästar. Jag har aldrig haft en skadad eller sjuk häst förutom min gamla så bara för att jag inte kollar tänderna årligen eller har skor eller har en kiropraktor årligen så betyder inte det att mina hästar har det dåligt. ( 4 av hästarna är fina hingstar med både utställning och priser bakom sig så jag har inga skogsmullehästar. Även " finare" hästar kan gå barfota osv. ..?............ Sen måste jag bara tillägga: jag är chockad över vilka priser det är på att ha häst i större städer! Oj!

 • trollm­or
  Visa endast
  Fre 20 maj 2011 13:21 #57

  Och har du stora hagar med bra bete behövs inget hö under dessa månader, mina betar från 1 maj till 30 sept och äter vara lite kraftfoder under den perioden, då kan du komma ned i kostnaden rejält än om du skall ha hö varje dag

 • Tor 26 maj 2011 07:17 #58
  trollmor skrev 2011-05-20 13:17:02 följande:
  Det behöver inte alls vara dyrt med häst, finns det ingen med lösdrift eller ett litet stall? Det brukar vara billigare i ju mindre stallen är. Angående att ha skor på hästar så kan man vara utan. Jag har alla mina 6 hästar barfota och verkar dom själva. Dock behöver vissa hästar skor! Men dom flesta mår bättre utan. Utrustning går att få tag på bra begagnat till ett billigt pris. Någon skrev innan att man bör ta ut en tandläkare och kiropraktor en gång om året och det håller jag inte alls med om! Jag fick mina första hästar som 10 åring och har kvar ena idag, är 25, tog ut tandläkaren för första gången förra veckan och allt såg bra ut, om en häst äter dåligt eller man misstänker på något sätt att den har problem så kan man ta ut en tandläkare. Att be en kiropraktor komma en gång om året är lika onödigt, så långe hästen är mjuk och inte verkar ha ont så finns det ingen anledning! Min gamla häst har problem med ryggen och får massage en gång i månaden och den som utför det håller själv med om att man klemar bort dagens hästar, medellivs längden har blivit kortare än vad den var förr i tiden för hästar. Jag har aldrig haft en skadad eller sjuk häst förutom min gamla så bara för att jag inte kollar tänderna årligen eller har skor eller har en kiropraktor årligen så betyder inte det att mina hästar har det dåligt. ( 4 av hästarna är fina hingstar med både utställning och priser bakom sig så jag har inga skogsmullehästar. Även " finare" hästar kan gå barfota osv. ..…............ Sen måste jag bara tillägga: jag är chockad över vilka priser det är på att ha häst i större städer! Oj!
  Jag har lösdrift, har även drivit en själv och då stod min häst gratis. I övrigt ligger kallhyran runt 1000:- precis som med box. Kanske ett par hundra kr mindre. Man förbrukar kanske inte en box per häst men man använde mer mark och ligghall på det. Sen behövs thermobar. Så det ställer andra krav men ungefär lika stora.

  Inte
  Mamma till Elise - www.vargaaa.blogspot.com
 • Tor 26 maj 2011 07:23 #59

  fansen, nu tappade jag all text.... skriver om när dottern somnat.. :p


  Mamma till Elise - www.vargaaa.blogspot.com
 • Tor 26 maj 2011 07:36 #60

  ryggvet och tandläkare kostar mig årligen ca 1200:-. Det tycker jag är en billig penning för att få min häst genomgången, samt all min utrustning. Det är ett kvitto för mig att min häst mår bra. Jag har haft häst i många år, bla en som just drogs med problem pga att man inte uppmärksammat hans spänningar och man trodde att han aldrig skulle bli bra igen. Den hästen fungerade jättebra för oss trots sina problem, men han hade ont och i längden hade han inte hållt. Jag är ganska van att passa utrustning och känna min häst rent fysiskt: Men jag k'änner till mina begränsningar och jag har mycket att lära. Därför kan jag inte tycka att det inte är motiverat att lägga den summan på att låta en proffessionell person komma med en andra åsikt en gång om året. Och jag tycker att alla borde ta det för vana för det är så många som inte märker när deras hästar blir knackiga.

  Vill tillägga att det också är ett kvitto på att man rider hästen på ett sunt sätt. Min häst har sällan några spänningar eller problem när jag väl ser igenom honom. Om han hade det skulle jag dock veta att jag gör något fel och se till att ändra saker och ting i min ridning/utrustning så att hästen mår bra av att komma ut med mig och inte tvärt om.

  Min häst går fö på bete mellan 1 maj och 15 oktober i regel. Då får han inte ens kraftfoder. Kanske en näve korn ibland, och mineraler. Men i övrigt får han klara sig på betet. Jag har även provat att ta av skorna, han var oskodd bak när vi köpte honom. Men pga ömhet felbelastar han när han är oskodd och hovarna håller inte för det, så därför måste han gå skodd.

  Kostnaden för min häst för allt, exklusive kallhyra för platsen, på lösdrift och med bete halva året är: 2000:-/månad i snitt. Då är det dyrare när han äter på vintern, och billigare på sommaren. Men i snitt är det vad som går åt. Har stenkoll på det då vi har ordentlig budget och eget konto med fast överföring varje månad. Han har inga täcken och köp av utrustning ingår inte i kostnaden. Däremot småinköp och underhåll av utrustning. Vi rider i regel bettlöst och utan sadel, så det är ganska sällan underhåll behövs av utrustningen. Har ännu inte behövt stoppa om någon sadel.

  Men det kostar att ha häst.


  Mamma till Elise - www.vargaaa.blogspot.com
 • Tor 26 maj 2011 17:37 #61

  Runt tretusen lök för dagens veterinärbesök. Häpp.

 • trollm­or
  Visa endast
  Fre 27 maj 2011 13:44 #62

  Kan inte vara mycket näring den 15 oktober i gräset... Så jag hoppas att den får kraftfoder då. Jag betalar ca 3000 i månaden för 6 hästar och då räknar jag inte med utrustning, eftersom jag är märkesnörd och alla hästar matchar så drar det iväg. Och försäkringen har jag ett special eftersom jag har så många hästar. Ts undrade vad det kostade att ha häst och jag ville bara skriva att det inte behöver bli dyrt och att man inte behöver allt du skrev, jag har inte sagt att du tar hand om din häst på ett fel sätt utan ville bara påpeka att det finns billigare sätt att ha häst än det du beskrev så jag kan inte förstå ditt sätt att svara mig.

 • Sön 29 maj 2011 11:35 #63
  trollmor skrev 2011-05-27 13:44:45 följande:
  Kan inte vara mycket näring den 15 oktober i gräset... Så jag hoppas att den får kraftfoder då. Jag betalar ca 3000 i månaden för 6 hästar och då räknar jag inte med utrustning, eftersom jag är märkesnörd och alla hästar matchar så drar det iväg. Och försäkringen har jag ett special eftersom jag har så många hästar. Ts undrade vad det kostade att ha häst och jag ville bara skriva att det inte behöver bli dyrt och att man inte behöver allt du skrev, jag har inte sagt att du tar hand om din häst på ett fel sätt utan ville bara påpeka att det finns billigare sätt att ha häst än det du beskrev så jag kan inte förstå ditt sätt att svara mig.
  Nej han får inget annat kraftfoder än det jag skrev att jag ger under sommaren.
  Det finns absolut billigare alternativ, och dyrare. Men jag har en medelkostnad och man får räkna med ungefär den kostnaden om man tänker skaffa häst. Min hästs kostnad är låg medel i mitt område, så det ska man nog räkna med om man skaffar häst. För man kan aldrig räkna med att man lyckas ha den superbilligt, inte ens om man kan hitta ett sånt alt. till att börja med. Jag har periodvis haft 0 kr i kallhyra pga att jag själv drivit lösdriften. Det blev då 1200:- mindre/mån. Så visst är det möjligt. Men inget man kan räkna med.
  Mamma till Elise - www.vargaaa.blogspot.com
 • Sön 29 maj 2011 11:53 #64

  Är det kostnader för häst runt sthlm du undrar efter eller även i övriga landet? Glad

  Jag betalar en stallhyra på 1500:-/månaden, då ingår grovfoder, torv, betfor och havre. Sen har jag även tillgång till belyst paddock och stallägaren släpper ut och in samt fodrar 4ggr om dagen.
  Det jag köper till är mineraler, salt och vitaminer.
  Billigt och bra tycker jag.

  Mellan 1 Juni och September/oktober går han på sommarbete, då betalar jag 400 kr/mån ist för 1500:-

  Sen skos hästen var 8.nde vecka vilket går på ca 1200 :- /gång.
  Försäkring 1800 :- /år (har ingen livförsäkring på honom) 
  Tandläkare samt vaccination går på ca 2000 kr /år

  Kanske ska tillägga att jag har en skogsmulle, tränar sällan för instruktör och tävlar inte. 

  Sen tillkommer ju utrustning och lite andra övriga kostander som treckprov ect
  Har jag otur även oförutsagda veterinärkostnader vid sjukdom/skada.

  Släppte hästarna på bete igår och det slutade tyvärr väldigt olyckligt, en shettis fick sig en olycklig spark och bröt av benet.
  Distriktet fick komma ut och avliva honom på plats Gråter 

 • Tis 28 jun 2011 19:49 #65
  grästuva skrev 2011-05-29 11:53:52 följande:
  Är det kostnader för häst runt sthlm du undrar efter eller även i övriga landet? Glad

  Jag betalar en stallhyra på 1500:-/månaden, då ingår grovfoder, torv, betfor och havre. Sen har jag även tillgång till belyst paddock och stallägaren släpper ut och in samt fodrar 4ggr om dagen.
  Det jag köper till är mineraler, salt och vitaminer.
  Billigt och bra tycker jag.

  Mellan 1 Juni och September/oktober går han på sommarbete, då betalar jag 400 kr/mån ist för 1500:-

  Sen skos hästen var 8.nde vecka vilket går på ca 1200 :- /gång.
  Försäkring 1800 :- /år (har ingen livförsäkring på honom) 
  Tandläkare samt vaccination går på ca 2000 kr /år

  Kanske ska tillägga att jag har en skogsmulle, tränar sällan för instruktör och tävlar inte. 

  Sen tillkommer ju utrustning och lite andra övriga kostander som treckprov ect
  Har jag otur även oförutsagda veterinärkostnader vid sjukdom/skada.

  Släppte hästarna på bete igår och det slutade tyvärr väldigt olyckligt, en shettis fick sig en olycklig spark och bröt av benet.
  Distriktet fick komma ut och avliva honom på plats Gråter 
  Var har du din häst ?
  Stolt 5-barnsmorsa som sköter sig själv och skiter i andra
 • Tis 2 aug 2011 11:42 #66

  Jag har precis betalat dotterns terminavgift och den var på 3500 kr och hon är 7 år.

 • mortil­l31980
  Visa endast
  Tis 16 aug 2011 11:33 #67

  usch vad det låter dyrt..... har ju eget stall och lösdrift.
  köpte en minishettis till dottern....  5000kr. försäkringen kostar 31 kr i månaden,vi har lösdrift så han äter när han vill, men han kanske äter ca 3-4 kg per dygn max för han är inget matvrak,samt så får han en näve pellets efter att han ridits el körts. den stora kanske äter 8-10 kg per dygn,samt får 1/2 kg pellets,försäkring kostar 200 kr i månaden...vi har egen halm,köper ibland spån för en struntsumma (300 kr för 15-17kubik) Sommartid (maj-oktober) går de på bete med fritt vatten och saltsten,han har egen hage inne i de storas hage då jag inte vill behöva stängsla om alla hagar och riskera fång på honom, så sommartid kostar hästarna bara i försäkring samt så verkas 200kr /skos fram 450kr de ca va 11-12:e vecka.
  och min man tycker att DET är dyrt  ;0)
  Men tänk man inte haft häst, då hade jag haft runt 10.000 kr över om året som vi hade kunnat göra saker med familjen istället....  usch så hemskt att se dessa siffror.... 

  Minishettis 17 år:
  Hö max 200kr/mån (1200per år)
  Kraftfoder max 60 kr/mån (372kr per år)
  Försäkring 31 kr/mån ( ca372kr per år)
  Verkning var 11-12e vecka  1250kr per år.
  SUMMA= 3194 KR PER ÅR

  Häst 22 år:
  Hö max 465kr/mån (2790/år)
  Kraftfoder 179kr/mån (ca 1200/år)
  Försäkring 200kr/mån (2400kr/år)
  Halvskoning 450kr var 11-12e vecka  (2250kr/år)
  SUMMA= 8640KR

  Känner att det var tur jag köpte en ponny till dottern, för 7000 per år för att rida runt i ett ridhus/ridbana med enstaka uteritter är alldeles för mkt pengar....  jag lär dottern rida själv, en underbara snäll minishettis som hon redan kan rida i alla gångarter på och som snällt lyder alla hjälper, på det sättet lär sig dotterm att ta ansvar,rida i trafik,rida i grupp och rida ensam med mig cyklandes bredvid, och hon lär sig alla grunderna i sin egna takt.... rida lektion får komma i den takt med att hon byter till mer krävande ponnier och beroende på om hon är intresserad av att träna och tävla, annars duger hemmaträningen bra om man bara ska rida i skogen och hoppa lite tycker jag.

 • Ons 17 aug 2011 18:47 #68

  hihi, min 2,5 åriga dotter har börjat rida på barnridning nu. På ridskolan här har dom de, dom som rider är 2-4 år ungefär (dom har ridlekis från 5 år) och de är 15 minuter å vi betalar 25kr per gång. Ingen föranmälan, så vi betalar inte för gånger man missar. Dom ordnar en som leder hästen å vi går med brevid och ser till att dom inte glider av. 
  Dom får naturligtvis gosa med hästarma både innan och efter, och sticka till dom en liten brödbit eller liknande somt ack för turen  

 • 3 barns mamma8­4
  Visa endast
  Mån 22 aug 2011 22:02 #69

  Har inte läst hela tråden men jag bor nu i danmark och här betalar vi 200 kr i månaden men temin vet jag inte men den lär vara ca 1000 kr
  Jag rider och dottern på 6 år ska börja snart ..
  Här är det ingen ålder precis  


  ♥Ebba 050607 Amadeus 080814 Elias 101208♥
 • mortil­l31980
  Visa endast
  Tis 30 aug 2011 15:13 #70

  det lät ju superbilligt!  kul att ni båda ska rida på samma ställe

Svara i tråden
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Husdjur

Andra har läst

Innehåll

Annat innehåll

Dagens fråga

Hur har sommaren varit so far?

Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.