• Äldre 10 Nov 10:21
    29234 visningar
    77 svar
    77
    29234

    Vi som har barn som är sena med talet- samlas här!

    Sonen blir 2½ i december, också tvåspråkig bosniska/svenska, och är sen i talet rätt mycket.
    Han kan max 25 ord, de flesta på svenska då de är lite lättare att uttala. Han förstår dock fler.. men det som har börjat bekymra mig lite är hans förståelse.. hur komplicerade instruktioner ska en så liten kunna förstå??

    Om jag pekar och säger "Ge mig bollen!" så gör han det.. men jag kan inte säga till han "Gå till ditt rum och hämta bollen" för det fattar han inte alls... vissa barn som är mkt yngre än han verkar förstå mkt mera
    BVC har inte gjort ett sk**t än då han är för liten. Jag ska vänta tills efter nyår och boka ny tid hos läkare och be han remittera till logoped. Hans uttal är inte det bästa heller men det blir bättre och bättre för varje dag..

    Annars är han helt normal i sin utveckling både grov- och finmotorik. Satt vid 6 mån, kröp vid 7 mån, gick vid 11 mån.. jätte duktig med små pillsaker och pussel.


    ♥♥♥080626♥♥♥
  • Äldre 10 Nov 10:23
    #4
    mommys minute skrev 2010-11-10 09:16:04 följande:
    Med detta följer en del skuldkänslor - varför har inte jag lyckats lära mitt barn att tala??
    Jag kan också känna skuldkänslor ibland.. som om jag har misslyckats som mamma som inte kan hjälpa sin son att kommunicera   Man blir lite ledsen att se hur bakom han är i sitt tal jämfört med t.o.m yngre barn.
    Han blir såååå frustrerad när han försöker förmedla något med det riktigt inte går fram..
    ♥♥♥080626♥♥♥
  • Äldre 21 Aug 21:27
    #49

    Jag skrev om min son tidigare i trådet, som nu har hunnit fylla 3 år.

    Efter 2½ års kontrollen på BVC så fick vi remiss till hörseltest och logped. Hörseln var normal och logopeden bedömde att hans språkutveckling var kanske 6-10 mån efter jämngamla. Vi ska på kontroll snart..

    Men det har hänt mkt på ett halvår. Han pratar mkt mkt mera nu, förstår mer komplicerade instruktioner samt sätter ihop 3-4 ords meningar. Dock är han fortfarande väldigt sen jämfört med andra barn i samma ålder.. plus att han använder mkt "nonsensspråk". Det kan låta så här t.ex: "Mamma, mena mena bila bella pta pta bebis gråter, pta pta ditåt!"   och så säger han det snabbt också!

    Angående ev. diagnoser så har både jag och min man varit lite oroliga för sonen. Jag har ju också läst att språksena barn kan ibland uppfattas som "autistiska" just pga språket. Vet inte om det stämmer.. Sonen är inte direkt social av sig mot andra barn, speciellt i stora grupper. Han leker gärna med barn han känt länge som sina kusiner men inte med okända. nya barn. Då leker han helst själv eller bredvid. Förskolan menar att han är väl medveten om att hans språkutveckling är inte som alla andras.. vilket gör att han drar sig undan ?
          


    ♥♥♥ Pojke 080626 ♥♥♥ Pojke 110531 ♥♥♥
Svar på tråden Vi som har barn som är sena med talet- samlas här!