• strojes

    Vi som har barn som är sena med talet- samlas här!

    Jag har en dotter på 5,5 år som gått hos logoped till och från sedan hon var 4 år. Det har inte gjorts någon bedömning om hur mycket efter hon har legat med talet men när hon började hos logopeden var det många bokstäver och ljud hon inte kunde (s, f, r, sk-, sch- och alla andra sådana ljud och många bokstavskombinationer).
    Hon har varit väldigt tidig motoriskt, både finmotorik och grovmotorik. Så då är det inte så konstikt att talet kommer lite efter när mycket händer motoriskt istället.
    Du ska absolut inte känna några skuldkänslor för att du missat något angående din son. Du skriver ju att han är tidig med det motoriska så då kan ju talet komma lite efter.

    Jag har även två tjejer som är 3 år och de pratar bättre än syrran gjorde i samma ålder. Båda tjejerna klarar tex f-ljudet nu vid 3 år och en av de har ett fint r-ljud redan. Bara en liten kommentar om att bara för att ett barn har talsvårigheter så behöver inte yngre syskon få samma problem. De ska på sin 3 årskontroll i mitten av december så vi får se vad bvc-sköterskan säger då.


    Ta chansen att skapa din DRÖMHELG på Familjeliv. Bli Familjelivs helgvärd! www.familjeliv.se/Forum-5-163/m55171873.html
  • strojes

    Hur har ni det med talet här? Några framsteg?

    Min stora tjej (fyller 6 i februari) börjar få lite kläm på s nu iaf. Det går jättebra på övningarna att säga ord med s-ludet i början, dock med en liten paus precis efter s. Vi ska nu börja med ord som har s i slutet. Hon har en tid till hos sin logoped nu i år (i julveckan) sedan blir det nog en månad innan det blir nästa gång.


    Ta chansen att skapa din DRÖMHELG på Familjeliv. Bli Familjelivs helgvärd! www.familjeliv.se/Forum-5-163/m55171873.html
  • strojes

    Jelenas: Ja, visst är det kul när det släpper och de klättrar upp en massa pinnar på stegen!

    Här har alla tre tjejerna börjat att lägga in s-ljudet spontant i talet. Inte varje gång men då och då och det är ju en start. En del sk- ljud börjar också komma (tex stjärna, duscha). En av tjejerna har sagt klockrent "r" i över ett år, de båda andra har nu börjat nosa lite på r-et.

    Åldern på mina tjejer är: äldsta fyller 7 år i februari och hennes småsystrar fyller 4 år nu i november (det är en av de två som har det klockrena r-et!)

  • strojes

    För vår del har det varit lite upp och ner med logoped och våra erfarenheter.
    Vi började gå hos logoped med äldsta tjejen när hon var 3 år. Första halvåret sa hon inte mycket alls hos logopeden. Men hon fick iaf ur sig orden i "testboken" så att logopeden kunde se ett mönster över de ljud hon inte uttalade. Vi gick regelbundet (2-4 gånger i månaden) under våren 2008 men bestämde på våren att göra ett uppehåll under hösten och låta henne utvecklas lite i egen takt (hon hade börjat få lite kläm på f-ljudet som övats hos logopeden under våren).
    När vi sedan började igen i januari 2009 hade den tidigare logopeden flyttat så det blev en ny bekantskap som tog lite tid innan dottern fullt ut accepterade men nu gick det bättre och hon pratade betydligt mer hos logopeden och försökte verkligen. Denna omgång påbörjades jobbet med S-ljudet. Under hösten det året hade vi otur med mycket sjukdomstillfällen så det blev mycket sporadiskt med logopeden.
    Tog återigen upp logopedbesöken i januari 2010 och återigen med en ny logoped. Ett nytt test med "testboken" (en bilderbok med en massa bilder på olika saker som täcker in alla olika typer av ljud). Jobbet med S-ljudet fotsatte nu med tillökning av mer kombinationsljus som sch- mfl.
    Sedan maj 2010 har vi inte gått hos logopeden utan valt att jobba hemma med vardagstalet istället. Hon går nu i förskoleklass och vi tycker att det är viktigare att hon är med på lektionerna där och deras övningar (övar en hel del munmotorik och uttalsövningar inför skolstarten nästa år).
    Vi har löpande under logopedtiden fått småspel som ska öva de bokstäver hon har haft svårt för. Olika små tärningsspel och olika varianter av memory där allt gå ut på att man ska säga namnet på saken på bilderna man hamnar på med sin guppe eller vänder upp för att få par.

Svar på tråden Vi som har barn som är sena med talet- samlas här!