• Äldre 25 Nov 09:43
    29321 visningar
    77 svar
    77
    29321

    Vi som har barn som är sena med talet- samlas här!

    AmmiK82 skrev 2011-11-21 20:15:57 följande:
    Nu menar väl inte på allvar att de håller koll på honom redan? Många barn pratar inte när de närmar sig barn eller ens när de är några månader efter två, för vissa lossar det inte förran efter 2 och ett halv år. Om BVC skulle säga till mig på 2 ½års kontrollen att våran dotter inte pratar som de ska, skulle jag inte oroa mig. Inte förran hon närmade sig 3 och fortfarande inte skulle prata bra. Man får inte glömma att barn pratar olika mycket! Vi har en på dagis som pratar med än våran dotter, hon är 3 månader yngre. Vår dotter var väldigt tyst tills för en månad sedan kanske. Hon fyller 2 år i februari.

    Sen angående ett inlägg högre upp, att barn inte kan säga färger eller räkna när de är två, varför skulle det vara någonting att oroa sig för?

    Som sagt, JAG skulle inte stressa förran närmare eller vid 3 års ålder, låter ju här på tråden också att för vissa har språket börjat lossna efter 2½.

    Lycka till ni som får hjälp med talen för barnen! Hoppas jag inte störde för mycket med mina åsikter. :)
    Har en son som blir 2 i december. Talförsenad så vi använder oss utav stödtecken. När vi tog kontakt med logopeden för några månader sen så sa han bara mmm i olika varianter. Numera säger han även Nääää (skriks argt när han inte vill gör nått speciellt) och Baba (babblarna). 

    Enligt logopeden är det synd att inte fler BVC reagerar på språkförsenade småbarn, många barn som är spårkförsenade redan i 1,5-2 års ålder skulle ta nytta av logopedhjälp redan då istället för att man väntar tills de är 3-4 år. Med rätt hjälp tidigt kan man minska mycket av den frustration som kommer av att de inte kan kommunisera med sin omgivning.
     
    I vårt fall sa BVC att det är helt normalt med en 1,5 åring som inte ens jollrar, men vi skaffade självremiss till logopeden eftersom vi även har ett äldre barn som går hos logoped eftersom han har svårt för att säga S- och F-ljud. Enligt logopeden var det INTE normalt att inte ens jollra som 1,5 åring.
    Never Underestimate the Power of Stupid People in Large Groups
  • Äldre 7 Jun 12:19
    #71

    Nu är vi uppe i 2,5 år och hela fem ord. Mamma, babba (pappa, babba från bablarna), Ej (nej), Thithi (Ipad, dator) och Va (verkar bara vara nått han snappat upp och återanvänder utan att egentligen förstå meningen med). Annars är det bsra varianter av Mmm.

    Hörseln är kontrollerad och han har fullgod hörsel (vad de kan avgöra, att göra pip-test på en tvååring är inte det lättaste).  Han har normal förståelse för åldern.


    Rational arguments don?t usually work on religious people. Otherwise there would be no religious people.? - Gregory House, M.D
  • Äldre 15 Jun 21:42
    #74
    FruMii skrev 2012-06-15 21:36:16 följande:
    Jag hoppar också på här även om rätt sent i läsningen upptäckte att det var ett tag sedan tråden startades :)

    Min son är snart 2 år och 9 månader och är väldigt sen med talet. Han har varit "normal" med allt annat, tidig med att springa, väldigt duktig på finmotoriken osv så det är bara talet som ligger efter.. 
    Jag vet inte riktigt hur många ord han har, eftersom han har en del ljud för sig som gör att vi förstår vad han menar :) han säger mamma, pappa, nej, ajaj, titti (nappen) namnamn (all mat och gott) Han har precis börjat säga något som liknar pippi till fågel, men sen är det nog stopp.. Bil är brrrr, häst ät tssss, ko är uuuuuuuu och så vidare, han gör alltså många läten :)

    Vi har för några veckor sedan varit på hörselkontroll och allt var bra. Det fanns liite vätska bakom ena örat som dom ville kolla upp till hösten igen, men dom trodde inte det kunde påverka pratet. Min son föddes i v.34 och var tillväxthämmad så visst han får vara lite senare än andra men inte så här mycket. Och visst han har lagt all sin energi på motorik och det fysiska istället men när ska pratet komma igång egentligen?

    Får ni också känslan av att barnen är så mycket yngre pga att de inte pratar, än vad de egentligen är?

    Vi har gått en gång hos en  pedagog som visade oss teckenspråket Takk. Vi har testat det men sonen är totalt ointresserad av att titta på oss och härma våra rörelser/tecken så det går ju inte allt för bra...       

    I Julas när han var 2år 3 månader så sa han knappt mamma & pappa så visst några ord har allt tillkommit men just nu känns det som om det aldrig kommer att komma igång...

       

       
    Jag får känslan av att alla andra tror att sonen är yngre.  Nu är vår son lite till växten ockå vilket säkert bidrar. 
    Rational arguments don?t usually work on religious people. Otherwise there would be no religious people.? - Gregory House, M.D
Svar på tråden Vi som har barn som är sena med talet- samlas här!