• Anonym (Mår inte bra)

    Kan man bli sjukskriven som arbetslös?

    Som rubriken frågar - kan man bli sjukskriven som arbetslös?

    Ja är arbetslös nu och har under en preiod mått sämre och sämre.
    Har sedan tidigare problem med stress, ångest och deppressin.

    Eftersom jag är arbetslös så har jag inte tagit tag i det och det har nu gått så långt att jag gråter för inget, kan ej sova, har hemska humörsvängningar, glömmer både saker och ord och hade min första panikattack igen igår.
    Jag känner mig så orkeslös och bara tanken på att ta tag i detta ger mig sån stress att jag har kräkts ett par gånger.

    Är det ens någon idé att gå till en doktor?

    Som jag har förstått det så prövas jag direkt mot hela arbetsmarknaden som arbetslös och sjuk.
    Om jag då skulle bli sjukskriven och anmäla mig som sjuk till A-kassan och  FK sen inte godkänner det så har jag ingen ersättning alls!!

    Så hur gör man?
    Ska jag bara säga till min handläggare på Arbetsförmedlingen hur jag mår eller måste jag ha ett läkarintyg då med?

    Jag vet varken ut eller in och det är svårt att vet i vilken ände jag ska börja då hjärnan inte rigtigt hänger med.
    Någon som varit i samma sits som vet om det ens är möjligt att bli sjukskriven som arbetslös?

  • Svar på tråden Kan man bli sjukskriven som arbetslös?
  • skåne01

    Vet inte vad man grundar det på att du skulle bli nekad. Har själv varit sjukskriven som arbetslös. Visst de har blivit hårdare och hårdare men det viktiga är ju att du får hjälp nu! Det blir ju inte bättre av att du tar ett jobb för att sedan jobba där två veck och sedan blir sjukskriven, kanske under en längre period eftersom du gick in i arbete för fort. Din sgi beräknas isåfall på din akassa, som sagt innan för att du inte får tjäna på att vara sjukskriven och få ut mer pengar än vad du hade som arbetslös.

  • Anonym (¤¤¤¤&&&&)

    FK godkände min sjukskrivning på 3 veckor.. Samma dag jag sjukskrev mig så blev jag avanmäld från AF och dagen efter intyget går ut så får jag infinna mig på AF och stämpla som vanligt..

    FK brukar kunna godkänna kortare sjukskrivningar.. Men blir det inte godkänt så får du ingen ersättning för sjukdagarna..

  • Anonym (Inte sjukskriven)

    Då jag gjorde illa mej så allvarligt att jag inte ens kunde stödja på ena benet och åkte in och ut på sjukhus/sjukgymnast, så FICK inte jag vara sjukskriven eftersom jag var arbetslös!

    Läkarna vägrade ge mej sjukskrivning pga arbetslösheten så jag fick skriva av mej från af..
    Så jag tror att det är väldigt olika på olika Dr!

  • CeeJay
    aster skrev 2010-11-23 21:18:02 följande:
    Jag har hört från en handläggare på FK att SGI inte sänks för att man blir nekad sjukskrivning. 
    Om du har sjukintyg tex 1/10 till 1/12 och inte jobbar eller söker jobb från 1/10. 5/11 får du veta att sjukskrivningen ej går igenom. Då får du inga pengar, och du måste omedelbart från avslaget gå tillbaka i jobb eller arbetssökande. Men det blir inget glapp som kan skada din SGI under tiden du var hemma med sjukntyg fast det sen inte blev godkänt. 

    Detta är alltså ett muntligt besked jag har fått, kan inte garantera till 100%.

    Men TS, du borde ju gå till en doktor och få behandling! 
    Helt korrekt. Under tiden man är sjukskriven och är under utredning för rätt till sjukpenning är SGIn skyddad.
  • hejasverige90000

    Det är svårt att generalisera, i synnerhet då man inte träffat vederbörande och därför endast har TS text att gå på, men om vi utgår från att det TS skriver är korrekt skulle jag personligen sjukskriva honom en kortare tid. Det finns dock en del andra läkare, framförallt distrikstläkare som helt enkelt inte vågar sjukskriva idag. Personligen anser jag att du skall ta kontakt med psykiatrin direkt och be att få tala med en specialistläkare. Detta kan vara svårt att få till stånd så det gäller att stå på sig. I värsta fall får du träffa en kurator och det kan i sin tur leda till något väldigt positivt för dig, nämligen 1) en samtalskontakt vilket jag tror att du är i behov av och 2) att du så småningom, kanske relativt snart, skulle få träffa en specialistläkare i psykiatri som om behov fortfarande föreligger sjukskriver dig.

  • Stefan Sthlm

    Om du är arbetslös Om du är anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och aktivt söker arbete kan du få behålla din sjukpenninggrundande inkomst. Du måste anmäla dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen inom tre månader från det att du slutade ditt arbete. Det gäller även om du har fått avgångsvederlag. Skulle du bli sjuk när du är arbetslös måste du anmäla dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen på nytt den första vardagen efter avslutad sjukperiod för att behålla din sjukpenninggrundande inkomst.

  • Dr Mupp

    Jg hade inga problem att bli sjukskriven som arbetslös.


    Rational arguments don?t usually work on religious people. Otherwise there would be no religious people.? - Gregory House, M.D
  • Anonym (fundersam)
    skåne01 skrev 2010-11-23 13:03:00 följande:
    Du kan bli sjukskriven. De beräknar din sjukpenning gentemot din a-kassa eftersom du inte får "tjäna" på att vara sjukskriven. Alltså om du hade varit sjukskriven från jobb, hade du kanske fått en högre ersättning.
    Aha, så om man har ett job och tjänar tex 30000, får a-kassa och "tjänar" då 14280 och när a-kassan tar slut efter 12 mån blir man sjuk (delvis pga detta) och får då SGI baserat på a-kassan och tjänar 11100 kr?

    Jag trodde faktiskt man då fick SGI på lönen och tjänade då 23000 som sjuk? Stämmer detta? Det kan vara oerhört svårt att leva på de 11100 före skatt om man tjänat 30000. Efter skatt blir det bara 7500 kr/mån mot 23500 efter skatt när man arbetade.

    Det låter inte riktigt rätt 
  • Kerubmamman
    Anonym (fundersam) skrev 2013-11-13 20:38:02 följande:
    Aha, så om man har ett job och tjänar tex 30000, får a-kassa och "tjänar" då 14280 och när a-kassan tar slut efter 12 mån blir man sjuk (delvis pga detta) och får då SGI baserat på a-kassan och tjänar 11100 kr?

    Jag trodde faktiskt man då fick SGI på lönen och tjänade då 23000 som sjuk? Stämmer detta? Det kan vara oerhört svårt att leva på de 11100 före skatt om man tjänat 30000. Efter skatt blir det bara 7500 kr/mån mot 23500 efter skatt när man arbetade.

    Det låter inte riktigt rätt 
    Din SGI baseras inte på a-kassan utan på det tidigare jobbet. Som sjukskriven arbetssökande får man max 14600 kr/mån (486 kr/dag), det motsvarar taket i a-kassan. 
    Keruben lyser av intelligensens prakt - Giovanni Pico della Mirandola
  • Alexi

    En SGI kan enbart grundas på inkomster av lön eller eget arbete, aldrig bidrag.

    Majoriteten sjukskrivna för psykiska orsaker idag är arbetslösa faktiskt. Vilket är lite märkligt men sanningen.

Svar på tråden Kan man bli sjukskriven som arbetslös?