• Anonym (förbl­uffad)
    Äldre 3 Dec 21:11
    92823 visningar
    127 svar
    127
    92823

    Förneka fortkörning, fartkamera. Vad kan hända?

    Jag är riktigt förbluffad faktiskt. Min man är den försiktigaste förare jag någonsin stött på. Han håller aldrig ens ett par kilometers överhastighet under ligger jämt några kilometer under tillåten hastighet. För mig kan det ibland vara lite störande under långa körsträckor på över 90 mil då man inte är så sugen på att sitta så långa stunder i bil. Men samtidigt är det ju skönt, man slipper oroa sig för att någon onödig olycka skall inträffa eller risk för böter.

    Hur som helst, idag kommer det hem ett brev från polisen. Jag och min man äger ingen egen bil utan vi lånar då behov uppstår. Sker väldigt sällan men någon gång i månaden kanske. Nu hade en kamera fångat honom på bild och det står att han höll 78 på 70 väg. Det är så märkligt. Han själv är också förbluffad och förstår det inte. Han vet ju med sig att han är noga med att kolla hastigheten. Men ägaren till bilen som är hans styvmamma menar att bilen nog inte visar för lite i hastighet än vad den egentligen håller. Jag tycker bara att det är märkligt och han själv känner ju för att aldrig sätta sig i en bil igen och köra efter detta.

    Nästa fråga är ju hur man skall ställa sig till brevet. Erkänna eller förneka? Det känns ju hemskt att erkänna då man är en person som verkligen inte kör för fort. Som inte myglar. Detta är alltså en person som inte behöver sakta ner inför fartkameror då han aldrig håller för mycket hastighet. Det känns så märkligt att detta kunde hända just honom. Jag skulle förstå vem som helst annan som jag åkt bil med för alla andra förare jag känner kör allmänt lite mer än tillåtet när de känner att de kan komma undan med det. Men han här gör inte det. Så att erkänna känns olustigt. Speciellt då han inte känner och vet med sig att han faktiskt kört för fort.

    Vidare är bilden på honom väldigt olik körkortsbilden som polisen lagt upp. Jag som känner min man ser att det är han såklart, men skillnaden mellan föraren och körkortsbilden är enorm. Finns starka misstankar att tro att det inte är samma person. Samtidigt så är det bara att ringa svärmor och fråga vem som körde bilen. Tror inte hon skulle vilja neka inför en polis.

    Men vad händer om man nekar då? Och finns det någon som kan hänvisa till lagtext om just detta? Har lagboken hemma men hittar inte lagarna om fortkörning och dylikt.

    Vad skall man göra? Känns så fel att just denna man skall falla för fortkörning! 

  • Svar på tråden Förneka fortkörning, fartkamera. Vad kan hända?
  • Anonym (förbl­uffad) Trådstartaren
    Äldre 3 Dec 21:54
    #4

    Nej svärmor har inte blivit kontaktad. Men jag tror inte hon skulle vilja neka ifall en polis kontaktade henne heller. Samtidigt är jag ändå osäker på kameran, kan de göra fel? Han har inte sett någon blixt, han känner verkligen inte att han kört för fort och det står att tidpunkt på dagen var 10:30 men bilden är så mörk så det ser tydligt ut som en nattbild. Inte ens en dålig mobil tar en så mörk bild mitt på dagtid. Och han körde definitivt inte något under natten. Så tidpunkt på dag stämmer men bilden är mörk som om det vore 2 på natten. Så kan kameror göra fel? Hastighetsmätaren, kan den göra fel?

  • Anonym (förbl­uffad) Trådstartaren
    Äldre 4 Dec 15:31
    #7

    Nej anonym, han skulle inte neka för att jävlas. Både jag och min man är personer med hög moralkänsla och det är klart att man erkänner då man vet med sig att man gjort något fel. Men att erkänna något man själv inte vet med sig att man gjort är en helt annan sak. Han kommer inte erkänna för ett erkännande låter i mina ögon som något en person gör som vet med sig att den sporadiskt kör för fort, vilket denne man inte gör. Han kommer istället överklaga. Spelar ingen roll om han ändå kommer behöva betala men det känns då bättre att meddela polisen att han inte erkänner till något brott då han verkligen inte vet med sig att han har kört för fort, att han alltid är noga med att inte köra för fort och att kamerabilden dessutom verkar manipulerad. Hur går det ihop att en bild är tagen mitt på ljusa dagen men det ser ut som mitt i natten?

    Alla som sett bilden polisen hade att gå på förstår verkligen inte hur de chansade på att skicka hem lappen till min man. Det syns verkligen inte någon likhet alls mellan personen i bilen och min mans körkortsbild. Så i detta fall upplevs det verkligen som om polisen bara chansar och hoppas på ett erkännande. Finns inte rimliga skäl att tro att det är han då man ser på bilderna. Men det spelar oss ingen roll, som sagt har vi ändå hög moralkänsla och han vet att det var han som körde den bilen den dagen och den tiden. Men erkänna till brott kommer han inte göra. Överklaga som sagt. Erkänna är till för folk som vet att de gör/gjort fel.

    Futurum, jo det var mätaren i stolpen jag syftade på. Jag vet att det är föraren som skall se till att bilen inte visar fel. 

  • Anonym (förbl­uffad) Trådstartaren
    Äldre 4 Dec 15:41
    #8

    Så undrar jag vidare hur det är med betalning av böter då man är en barnfamilj där båda föräldrarna studerar. Vi har med andra ord inte inkomster som sådana, bara lån och bidrag. Har med andra ord inte stora möjligheter att betala ut större summor hur som helst. Vet att lagen vid vissa delar menar att personer som ligger under en viss nivå (nivån enligt kronofogden) kan skjuta på betalningen tills de igen har tillräckliga medel att betala med. Man skall ändå ha pengar så att det går runt och familjen inte går under.  Men när det kommer till böter kanske sådana regler inte gäller? Någon som vet?

  • Anonym (förbl­uffad) Trådstartaren
    Äldre 4 Dec 19:37
    #15
    Nyfiken gul skrev 2010-12-04 16:11:30 följande:
    men hur kan man missa att man blir fotad i en fartkamera??

    eller vet han om det men inte vågar säga att han körde för fort just den dagen?
    Det blixtrade inte till alls. Därför var han ju helt oförstående när brevet kom i posten. Han hade aldrig lagt märke till någon blixt och då han dessutom inte brukar köra för fort så var han helt oförstående. Men nej, den blixtrade aldrig till. Undrar om det är därför bilden är så mörk också trots att det är mitt på ljusa dagen. 
  • Anonym (förbl­uffad) Trådstartaren
    Äldre 4 Dec 19:42
    #16
    Anonym skrev 2010-12-04 19:21:47 följande:
    Att köra för fort är att göra något olagligt och gör man något oklagligt så blir man straffad i detta fall med fortkörningsböter! Finns INGEN som kommer ta hänsyn till eran ekonomi! Inte hellr kommer ni kunna att dela upp boten! Jag förslkte men det va en omöjlighet! Han blir ju dömd till böter för fortkörning och det innebär att han måste betala annars går det till kronofogden! Finns inget sånt som heter att " ta hänsyn till låginkomstagare", bara tanken är absurd!
    Hur skulle det se ut i samhället då?
    Alla som inte har råd att eventuellt betala sina böter dom blivit dömda till ska kunna göra vad som helst då eller?
    Ska man bara för att man är låginkomsttagare straffas på ett mildare sätt eller kanske inget alls?
    Betalar han inte går det till Kronis så enkelt är det och det är inte mer än rätt! Finns det lagar ska dom följas och gör dom det inte så ska man ta sitt straff oavsett om man är fattig eller rik!
    Ingen anledning alls att bli så upprörd. Jag vet att när det kommer till arbetsrätt och återbetalningsskyldighet till till exempel en arbetsgivare från en arbetstagare så tar man hänsyn till arbetstagarens ekonomi. Om arbetstagaren är tjänsteledig för studier och ligger under ett visst inkomsttak enligt kronofogden så får man vänta med betalningen tills man igen har ett stabilt pengaflöde. Hur menar du att samhället skulle fara illa om man väntar med betalning tills personen har pengar att betala med? En tjänsteledighet t ex är ju tillfällig så pengarna skulle ju komma in förr eller senare. Är det en person som inte verkar kunna betala alls är ju frågan en helt annan men nu är det inte sådana fall jag talar om. 

    Jag förstår faktiskt inte hur man misstolkar ett inlägg så här kraftigt. Inte någonstans har jag väl skrivit att vi skulle slippa betala helt och hållet.
  • Anonym (förbl­uffad) Trådstartaren
    Äldre 10 Mar 21:11
    #20

    Kan uppdatera vad som kan hända om man nekar: INGET VÄRRE ÄN SJÄLVA BOTEN. Det är allt. För vår del ville polisen inte släppa boten så det gick vidare till tingsrätt. Det är inte upprätt än men jag kontrollerade med tingsrätten vad som kan hända nu ifall man fälls. Det enda som händer är att man måste betala den utställda boten. För oss innebar detta med andra ord räntefri uppskjutning av boten med nu 3 månaders tid. Något som kan vara av stor hjälp för studerande. 

    Så, man har inte mycket att förlora på genom att neka. Vissa gånger slipper man boten helt, andra gånger, som i detta fallet, får man lov att betala den men med väldigt lång betalningstid. 

  • Anonym (förbl­uffad) Trådstartaren
    Äldre 11 Mar 22:39
    #28
    qwoxy skrev 2011-03-11 19:16:35 följande:

    Men det var otroligt mycket skitsnack och konstiga påståenden i den här tråden. Varför skriver man något om man inte vet hur det fungerar?

    Till att börja med finns det ingen som helst anledning att erkänna något på plats om man blir stoppad av polis eller för att man får hem ett brev. En grundläggande princip är att man har rätt till en rättslig prövning. Det finns en mäng regler och undantag. Hastighetsbegränsningen måste vara korrekt skyltad och beslutad. Det finns säkerligen krav på besiktning av fartkameran etc.

    Det enda ni har att förlora på att dra det till tingsrätten är lite tid.

    Fortkörning straffas med böter som är fastställda i förväg och oberoende av personens inkomst. Det blir inga som helst extra påföljder av att få ärendet prövat i rätten. Du bör ha rätt till rättshjälp och kan begära av åklagaren att en offentlig försvarare skall förordnas dig. Staten står för kostnaden.

    Att betala en fortkörningsbot innebär i normalfallet ett erkännande.

    Uppgift om lagbrottet noteras i belastningsregistret efter att du antingen har erkännts eller funnits skyldig av tingsrätt. Nekar du eller blir frikänd registreras inget där.

    Se till att kontrollera att det är korrekt skyltat på sträckan. Det krävs en skylt på var sida av vägen vid förändrad hastighet.

    Kontakta kommunen och begär att få ut information om vilken hastighet som gäller på sträckan.

    Ifrågasätt om fartkameran genomgått alla kontroller och är godkänd enligt konstens alla regler. (Osäker på vilka krav som finns)

    Om det handlar mer om att få rätt än om ekonomin så kontrollera bilens hastighetsmätare. Om den är missvisande är det inte otänkbart att tingsrätten tar hänsyn till det.

    Slutligen. Eftersom rätt ska vara rätt så ska han givetvis förneka brott om han vet att han inte körde för fort. Det är inte roligt att bli oskyldigt anklagad och det kan vara värt mycket tid och energi att få upprättelse.


    Ja det är ju av denna anledning som min man inte velat betala boten. Betalar man den erkänner man i princip brottet och han är fast besluten om att han inte körde för fort. Han har dessutom hört att det på vissa platser i landet funnits fartkameror som faktiskt visat fel. Men känner man inte själv att man begått ett brott så tycker inte jag och inte han heller att man skall erkänna. Ett erkännande för honom skulle upplevas som att man visade för lagen att man är medveten om att man generellt struntar lite grann i hastighetsbegränsningarna, dvs att man vet med sig att man kör för fort ibland. Men är man en person som är väldigt noga med att aldrig göra detta utan alltid hålla sig ca 5 km under tillåten hastighet så känns det helt fel att erkänna. Så av denna anledning har han inte gjort det. 

    Hastighetsmätaren i bilen kan vi inte mäta hur som helst då bilen inte är hans. Så det enda vi gör nu är att vänta på tingsrätten och deras beslut.  
  • Anonym (förbl­uffad) Trådstartaren
    Äldre 16 Mar 19:47
    #33
    Anonym skrev 2011-03-16 13:45:50 följande:
    Säkert en jättedum fråga, men är han helt säker på att han inte körde för fort.. jag menar.. vet han vilken kamera som "tog" honom? Han kanske missade en hastighetsskylt, de kanske precis sänkt hastigheten på en sträcka som han kör ofta och inte märkt det...?
    Nej han är bombsäker på att han inte körde för fort och det är en vägsträcka han är mycket van att åka på. 
  • Anonym (förbl­uffad) Trådstartaren
    Äldre 29 Mar 19:01
    #36
    qwoxy skrev 2011-03-29 00:27:34 följande:
    Har ni fått höra något mer?
    Nej, inget än. Som sagt, det blev väldigt lång tid att samla ihop pengarna för boten. För med deras förarbete de skickade oss för några månader sedan tror jag inte att boten kommer dömas bort. Men det gav en betalningstid på ca 4 månader, hittills och still counting. Och han har dessutom stått upp för sin rätt att överklaga något han inte håller med om. 
Svar på tråden Förneka fortkörning, fartkamera. Vad kan hända?