• Anonym
    Äldre 6 Dec 20:33
    15788 visningar
    61 svar
    61
    15788

    OK tvångsduscha dement?

    Nej jag anser inte man ska behöva ta emot slag och bli inkastade i väggar. Skulle sådant förekomma på min avdelning hade personalen anmällt detta. Vi har nämligen en person som kan bli aggressiv och börja slåss och gör denne detta ska vi anmälla, även chefen säger det.

  • Anonym
    Äldre 6 Dec 20:35
    #3

    Socialstyrelsen har ett etiskt råd där dem tar upp och diskuterar olika saker, man kan själv läsa på socialstyrelsens hemsida tror att det finns ett sådant fall upptaget. Det går även bra att vända sig dit med egna fiktiva fall.

  • Anonym
    Äldre 6 Dec 20:35
    #4
    Anonym (.) skrev 2010-12-06 20:34:17 följande:
    Vi måste stå ut med sånt här hävdar vår chef, det ingår i vårat jobb!
    Vilken idiot till chef.
  • Anonym
    Äldre 6 Dec 20:44
    #20
    LillTussa skrev 2010-12-06 20:41:20 följande:
    Premedicinerar ni för dusch? Har jag aldrig varit med om, det låter lite tvivelaktigt.. 

    Vad för andra omvårdnadsstrategier har ni tidigare haft?
    Det har vi med fått göra på vår avdelning, så det förekommer lite varstans har jag märkt.
  • Anonym
    Äldre 6 Dec 20:44
    #22

    Nu kopierar jag in länken till socialstyrelsen som tagit upp  "dement duschvägrare". Socialstyrelsen är tillsynsmyndighet över all äldrevåd i Sverifge så ta med detta och visa för din chef på nästa möte. Prata med dina kolegor innan så att ni gör det gemensamt. Det finns inget riktigt rätt svar utan det får ni komma fram till med hjälp av etiska rådet.

    Allt knuffar, sparkar, psykiska hotmed mera som ni i persomnalen utsätts för ska anmälas som arbetsskada till arbetsmiljöverket. Väldigt viktigt för då kan ni visa för era arbetsgivare att en hög personaltätthet är av vikt.

    Tråkigt att chefer inom äldreomsorg inte vet bättre, det din chef gör är ett lagbrott.

    http://www.socialstyrelsen.se/etikisocialtjansten/hurfaenduschvagrareatttvattasi

  • Anonym
    Äldre 6 Dec 20:49
    #30
    smörboll skrev 2010-12-06 20:46:19 följande:
    Jag har ALDRIG hört nåt liknande! Vad är det för läkare???? Vad händer om personen inte duschar? Det kan väl knappast  vara fara för någons liv om denne INTE duschar....
    Men blir det för långt mellan hygienskötseln så blir det vanvård och sanitärt problem. Om inga andra lösningar fungerar tex få bada istället, tvätta med tvättlapp osv så anser även några i etiska rådet att medicinering kan vara något man får använda.
  • Anonym
    Äldre 6 Dec 20:52
    #36

    Man får inte tvinga nån dement eller inte dement :S Blir chockad att er chef säger så. Vi chef säger att vi absolut inte får göra det om han/hon inte vill ..detsamma gäller om dom inte vill stiga upp..Vi kan försöka "locka" på olika sätt, gå ur från rummet..komma tillbaka efter en stund..men aldrig tvinga.

  • Anonym
    Äldre 6 Dec 20:53
    #37

    Har ni badkar på boendet?

  • Anonym
    Äldre 6 Dec 21:08
    #54
    Astarte skrev 2010-12-06 20:55:55 följande:
    Absolut, men går det så långt att det blir ett sanitärt problem måste ju besuten om vilka åtgärder som ska vidtas gå upp i högre instanser, så att säga. Läkaren får skriva ut ett nytt preparat eller vårdlaget får gemensamt besluta. Det är ju inte undersköterskorna som ska "bara göra det för att nu är det (fan) dags" i så fall.

    Jag förstår att det inte var det du menade, men chefer verkar ju tro det.
    Nej medicinen föreskrivs alltid av läkare och det hade det väl gjorts i det här fallet? Har inte läst alla inlägg men förhoppningsvis finns det en bra kommunikation med alla i vårdkejdan.
    Medicin tycker jag väl är något som man tar till i sista hand när allting annat är uttömt. Jag tror att vi tycker ganska lika om det här.

    Den stora utmaninen i allt vårdarbete är att vara kreativ när man möter vårdtagare, så jag tycker att du ts ska ta med fakta från socialstyrelsen och slå ditt kloka huvud ihop med sjuksköterskan och dina kollegor på hur ni ska lösa dilemmat.

    Vet du möjligen vad din chef har för utbildning i botten? Jag går en högskoleutbildning riktad mot äldreomsorg och blir alldelles förskräckt när jag hör hur bristfällig kompetensen är hos många chefer.
  • Anonym
    Äldre 7 Dec 17:03
    #60
    lightfish skrev 2010-12-07 11:10:44 följande:
    Jag tycker det är smått absurt att det inte verkar finnas någon som talar samma språk som VT?
    Tycker du? Baserat på att det arbetar många från olika etniciteter inom äldreomsorgen? Men det finns väl ingen arbetsplats där man täckt in världens alla språk. Men man skulle i arbetslaget kunna lära sig vissa fraser på språket. Det är långt ifrån säkert att det löser hela problemet men är något som kan prövas.
Svar på tråden OK tvångsduscha dement?