• Mosie

    Flytta till Australien - Perth

    hej, jag har precis flyttat tillbaka till Sverige efter 10 år i Perth. Vad hade ni tänkt göra i Perth? Är det för mannens jobb? Ska du jobba, har ni barn?

    Det är bara att fråga på så ska jag försöka svara så ärligt jag kan.

  • Mosie

    För mig tog det kanske ett år att komma in i allt och träffa "riktiga" vänner.Jag läste på universitetet och visst hade jag klasskamrater, men dem har ju redan sina vänner, så jag hade en del utländska studenter som jag hängde med, och min sambos kompisar  också. Australienare är väldigt öppna osv. men dem är också ganska hopplösa på att styra upp grejor och planera i förtid. Det är mycket "We should catch up", men sen blir det aldrig av :) Så för att verkligen skapa vänskaper måste man vara lite proactive själv, men sen får man nog räkna med en hel del inställda träffar ;)

    Australienare säger allt rätt för att vi som svenskar ska tyckat att dem är väldigt trevliga och öppna, som att dem alltid frågar "How are you?/How you goin?" när man träffas, eller när man kommer in i en affär, men dem förväntar sig aldrig ett svar, det är bara en hälsningsfras, de vill egentligen inte veta hur du mår, så om dem ens står kvar länge nog för att höra ett svar så är rätta svaret hur man än är "yeah good thanks".

  • Mosie
    banansmoothie skrev 2010-12-11 13:31:19 följande:
    Hahahaha har du nånsin testat att säga "it's pretty crap" när de frågar typ i supermarket? Det är jättekul att se deras reaktion .
    det har jag faktiskt inte, men så tyckte jag länge att det var störande att dem kom och störde mig i min shopping :) så jag brukade inte säga så mycket. Många svarar ju tom med "hey" när dem blir frågade "how you going?", vilket är fullt acceptabelt och ingen som reagerar på, antar eftersom att deras "how you going" egentligen kunde vara ett "hey" det med :)
  • Mosie
    ellen2008 skrev 2011-01-11 11:40:06 följande:
    Hej
    Tack snälla för alla svar !! Uppskattar det supermycket !
    Vi flyttar dit för mannens jobb.... jag hoppas på att hitta något jobb men inte heltid eller kanske starta upp någon business och jobba hemifrån?..... Vi har 2 barn på 5&3 år så de kommer gå i skola. Någon som vet något om skolor? Rekommenderar ni privata? Och vet någon hur det går till med försäkringar, behöver man en sjukförsäkring? Någon annan försäkring? Oj, vad många frågor jag har....
    Är det några kostnader som kommer till som inte finns i Sverige? Typ avdrag för lön för pension? Är det dyrt att leva där? Försöker göra en budget och se om vi klarar oss på mannens lön.

    Tack alla ni som kommer med tips !

     
    Privata eller inte, beror ju helt på var du befinner dig. Det finns många bra public schools.
    En del av din lön brukar automatiskt gå till din super annuation (pensionsspar), din arbetsgivare måste vanligen betala den innan pengarna betalas ut till dig. Ofta har företag en speciell super som man skriver upp sig med, men man kan nominera sin egen. Det finns massor med olika med olika benefits och räntor och avgifter osv. Det kan vara värt att undersöka vilka som är bäst för era behov.  Dem pengarna är ju låsta tills pensionsålder. Är du dock inte medborgare eller Permanent Resident så kan du vanligen begära att få dem utbetalda om ni lämnar australien för gott.

    Sjukförsäkring, de flesta har privat täckning ja. Man behöver inte, men har man det inte brukar man betala 1% extra i skatt, om det fortfarande gäller. Sjukförsäkringarna brukar ha glasögon/linser inkluderat, såväl som dental care, olika täckningar, sjukgymnastik och ibland chiropractor och massage, så det kan vara värt det bara för det ibland. Hospital cover brukar vara de högre covereage med högre premier. Maternity cover så att man kan föda på private hospital är ett extra som man måste ha i ett år innan man kan använda sig av, detta så att man inte blir gravid och skaffar det då, utan det måste vara förplanerat.

    Andra försäkringar, ja Home and Contents insurance. Hemförsäkring alltså. Äger ni huset behöver ni hus och innehållsförsäkring, hyr ni behöver ni ju bara contents insurance. Dock är det inte ett krav för att hyra, vilket det ibland kan vara i sverige.

    Kör ni bil behöver ni ju bilförsäkring, även här finns det inget måste att ni måste ha det som i sverige, third party insurance kommer med vägskatten ofta (iaf i WA).

    Det är vad jag kan komma på nu.

    Moa
  • Mosie
    EmmaOz skrev 2011-01-16 13:54:26 följande:
    Hej,

    Jag har bott i Perth i 14 manader och trivs bra. Vackra strander, bra vader (tycker dock att det kan vara lite for varmt ibland!), kanns som en stor smastad. Perth ar ganska utspritt sa man behover kora har, public transport ar inte sa bra har. Har aldrig varit i Geraldton man fragade min partner och han sa att det ar ganska litet och finns nog inte sa mycket att gora, men det var langesedan han var dar.

    Jag har inte privat sjukvard (fick inte med visumet jag hade da) och fick en dotter for 8 veckor sedan i ett public hospital och kan inte klaga pa sjukhuset eller varden jag fick.

    Mat, el och bensin ar lite billigare har men jag bodde i Dublin fore har i ca 5 ar sa jamfor med Ireland.

    Det ar bara att fraga om du har nagra fragor om Perth, om jag inte vet kan jag fraga min partner som ar harifran Glad
    Hej Emma, har du varit i kontakt med svenska mammagruppen som finns i Perth? Det är ett gäng med svenska mammor och barn som håller till i Woodlands en dag i veckan.

    lite info:
    Svenska mammagruppen är en träffpunkt för svenska mammor med barn i åldrana 0-5 år. Vi mammor bor i olika delar av Perth men träffas i Woodlands där vi hyr en lokal genom Playgroup WA.

    Vi träffas varje måndag morgon för en pratstund, lite kaffe och lek för barnen. Ibland har vi en tema-dag där vi pysslar och äter lite gott och ibland har vi en utekväll för mammorna.

    Träffarna är varje måndag från 9.30 - 11.30 i Woodlands Playgroup lokal som ligger vid parkområdet på Teakwood Avenue (postkod 6018)

    Om ni är intresserade av att gå med i mammagruppen eller vill ha mer information så kan ni kontakta oss på: mammagrupp_perth@hotmail.com
  • Mosie
    EmmaOz skrev 2011-01-23 14:17:36 följande:
    Hej Denghiu,

    Jasa, visste inte att det fanns en svensk mammgrupp har.  Ska absolut maila, kanner inga svenskar har.

    Tack! Glad
    Joda vi ar ganska sa manga svenskar i Perth och det ar val nar man far barn som man borjar bry sig om det, innan dess var da inte jag sa brydd :) Var i Perth bor ni?
  • Mosie
    EmmaOz skrev 2011-02-04 06:24:33 följande:
    Bor i Joondanna sa ar ganska nara Woodlands! Ar du fortfarande i Perth? 
    Samma har =) , vill att min dotter ska prata svenska sa skulle vilja umgas mer med svenskar.
    Jag har flyttat efter 10 år i Perth, men jag har många svenska kompisar kvar, en bor i Joondanna :) på Blythe Ave
  • Mosie
    ellen2008 skrev 2011-04-20 19:39:25 följande:
    Nu har vi bestämt oss, vi flyttar i januari 2012! Till Geraldon, ingen som känner någon där?
    Tvärr har mina kontakter flyttat från Geraldton, men lycka till med allt!
Svar på tråden Flytta till Australien - Perth