Inlägg från: mamita64 |Visa alla inlägg
  • mamita64

    Vad kostar det att bo i hus?

    Anonym (nybliven husägar) skrev 2010-12-15 18:53:10 följande:
    Vi har nyligen köpt hus och har lån på 1,8 miljoner. Som vi beräknar det så kommer vi betala runt 8000 kr i månaden inkl amortering och driftskostnader. (utan att jämka då) Då har vi blancolån på 5% av handpenningen som vi kommer extraamortera på.
    Huset vi bor i har jordvärme.

    Vi har 36 000 ut i månaden i snitt tillsammans.

    Vi lägger undan 10 000 kr varje månad på ett konto så att det växer upp en räntebuffert. Vi har helt rörlig ränta idag och räknar med att kunna klara räntetoppar på 7-8% om det behövs.

    Nu vet vi inte riktigt hur det kommer se ut eftersom vi inte ens bott här en månad ännu, men vi tror absolut det kommer gå bra!

    Vi ska även ta ett renoveringslån på 100 000 kr för att vi ska lägga om yttertak och lite annat och hoppas att efter den renoveringen plus renovering vi gör för icke lånade pengar ska kunna få bort blancolånet ganska snabbt vid en omvärdering.
    Hej hur mkt räknar ni på att själva takomläggningen kommer att kosta?
    Ska ni bara byta yttertak eller tillkommer läkt,råspont och papp också?
    Undrar då jag verkligen behöver fixa mitt tak. Yttertak har jag redan så det är arbetet jag undrar över vad det ligge rpå lite ungefär. Vet inte helt hur många kvadrat taket är på. Bottenplattan är väl på ca 70-80 m2. Längesen jag mätte så jag minns inte riktigt
  • mamita64
    Anonym (nybliven husägar) skrev 2010-12-16 09:47:01 följande:
    Vi kommer bara byta papp och yttertak, för det var det som behövdes enligt besiktningsmannen som besiktade huset när vi köpte det. Så läkt och råspont är fortfarande i gott skick (skönt nog). Alltså, vi har bara gjort ett överslag på 50 000, vi kommer lägga plåttak. Då kommer vi dock riva det befintliga taket själva för att spara lite kostnader och så har vi lite kontakter som kan få ner kostnaderna något. Men det är möjligt att vi räknat för lågt, det märker vi :) så tyvärr var nog inte mina svar till så mycket hjälp för dig! Vi har ett ganska litet tak dessutom.
    Tack det ger mej ett litet hum i alla fall.
  • mamita64
    MrKlister skrev 2010-12-16 12:10:36 följande:
    Vi bytte tak för två år sen, ny underlagspapp, läkt, betongpannor och takrännor (råsponten var OK!).
    Materialet gick på c:a 35000 kr inkl. hemkörning.
    Gjorde allt jobb själva, med hjälp av kompisar (till sommaren är det någon annans tur...)

    Javisstja, bottenplattan är på c:a 110 kvadrat.

    En tumregel som jag hört är att räkna på c:a 1000 kr/kvadratmeter om man ska ha hantverkare att göra hela jobbet, dvs ungefär 100 000 kr för ett tak på 100 kvadrat. Nånstans.
    Bra.
    Här ska det vara riktiga hantverkare.
    Har redan haft en gördetsjälvare som fixat taket och det är därför jag måste göra om det
  • mamita64
    Ari Gold skrev 2010-12-16 22:16:56 följande:
    Vi har rörlig ränta, och den är visserligen ovanligt låg just nu men det är ju mer att se som en engångsgrej än något man kan planera sin ekonomi efter.

     Vi betalar in motsvarade 5-6% ränta på huskontot varje månad. Det överskott som just nu blir går till renoveringar. Går räntan upp får vi renovera lite mindre.

    Fast räntekostnaden är inget brasvar på frågan "vadkostar det att bo i hus". Det tillkommer så många andra kostnader.
    Det tyckte jag lät som ett smart sätt.
    nu har jag själv en fast kostnad per månad och det ssom går till ränta gör det och resten blir amortering.
    Men något att tänka på när jag tar nya lån för renoveringen kanske
  • mamita64
    Ari Gold skrev 2010-12-18 05:52:18 följande:
    Det är ju ett annat sätt att lösa det på. Själva amorterar vi samma jämt, tror det är 1500 eller 2000. Men när vi inte har så stora renoveringar på g längre är det ett givet alternativ (om räntorna fortfarande är låga).

    Låna till renovering skulle jag däremot aldrig göra om det inte var något absolut speciellt som inte gick att lösa på annat sätt. De normala projekt som är en del av att ha hus tycker jag ska rymmas inom den vanliga budgeten.
    Det kan jag hålla med om.
    Men här har inte gått att spara och det är ganska omfattande. Mitt ex började " renovera" och det är det jag ska ställa tillrätta nu.
    Då köptes allt kontant, allt virke, alla fönster och allt annat, utom takplåten, men den är också betald sen länge
    När det gällt mindre renoveringar inne så har jag betalt dem kontant
  • mamita64
    Anonym (Husägare) skrev 2010-12-18 12:40:07 följande:
    Jag räknar inte bort ränteavdraget eftersom det kommer som en klumpsumma året efter. Man ska ju ut med alla pengarna för räntan varje månad, att sedan en del av det komemr in på skattekontot är jättetrevligt men inget jag ser som möjlighet att räkna bort som faktisk kostnad - särskilt inte första året som husägare såsom TS överväger att bli.
    Men det väljer man ju hur man vill ha det.
    Antingen så får du pengaran i klump eller så jämkar du och sprider ut dem på varje månad.
    Spelar ju ingen roll om de4t är första eller tionde året man har huset i den frågan just
    Anonym (lurad på nybygge) skrev 2010-12-18 19:18:45 följande:
    Håller med. Jag räknar inte heller bort ränteavdraget eftersom det är pengar man ändå måste ha för att kunna betala vad det kostar. Sen de pengarna vi fått tillbaka på skatten har vi lagt på att anlägga trädgård så förhoppningsvis har ju värdet höjts när trädgården vuxit fram.

    Visst säljaren hade räknat av ränteavdraget i sin kalkyl på 8000 kr men sen var det  inkl 2500 kr i driftkostnad, vilket inte jag har medräknat i de 11000-12000 kr vi betalar till banken. Så det kan ju gå på ett ut med ränteavdraget och driftkostnaden. Det är ändå en skillnad på 3000-4000 kr/mån jämfört med säljarens kalkyl.
    Inte om du jämkar då.

    Men som sagt man väljer ju hur man vill göra och tex kan man ju ta skatteåterbäringen i en klumpsumma och göra som ni eller tex amortera bort den summan, eller sätta som buffert.
    Andra väljer jämkning och sprider ut det över året
  • mamita64
    Anonym (lurad på nybygge) skrev 2010-12-18 22:13:22 följande:
    Efter första året började jag jämka på ungefär hälften av min del så lite av det får jag ut varje månad men inte allt. Det är ju pengar jag får ut på lönen så de är ju inräknade i den summan jag sa att vi har ut varje månad, fortfarande måste jag betala 11000-12000 kr till banken, det är ju inkomsten som ökar, inte utgifterna som minskar.
    Naturligtvis är det inkomsten som ökar,  men det är ju samma sak som om du får pengarna i klump.
Svar på tråden Vad kostar det att bo i hus?