Inlägg från: Anonym (nybliven husägar) |Visa alla inlägg
  • Anonym (nybliven husägar)

    Vad kostar det att bo i hus?

    Vi har nyligen köpt hus och har lån på 1,8 miljoner. Som vi beräknar det så kommer vi betala runt 8000 kr i månaden inkl amortering och driftskostnader. (utan att jämka då) Då har vi blancolån på 5% av handpenningen som vi kommer extraamortera på.
    Huset vi bor i har jordvärme.

    Vi har 36 000 ut i månaden i snitt tillsammans.

    Vi lägger undan 10 000 kr varje månad på ett konto så att det växer upp en räntebuffert. Vi har helt rörlig ränta idag och räknar med att kunna klara räntetoppar på 7-8% om det behövs.

    Nu vet vi inte riktigt hur det kommer se ut eftersom vi inte ens bott här en månad ännu, men vi tror absolut det kommer gå bra!

    Vi ska även ta ett renoveringslån på 100 000 kr för att vi ska lägga om yttertak och lite annat och hoppas att efter den renoveringen plus renovering vi gör för icke lånade pengar ska kunna få bort blancolånet ganska snabbt vid en omvärdering.

  • Anonym (nybliven husägar)
    mamita64 skrev 2010-12-16 01:05:21 följande:
    Hej hur mkt räknar ni på att själva takomläggningen kommer att kosta?
    Ska ni bara byta yttertak eller tillkommer läkt,råspont och papp också?
    Undrar då jag verkligen behöver fixa mitt tak. Yttertak har jag redan så det är arbetet jag undrar över vad det ligge rpå lite ungefär. Vet inte helt hur många kvadrat taket är på. Bottenplattan är väl på ca 70-80 m2. Längesen jag mätte så jag minns inte riktigt
    Vi kommer bara byta papp och yttertak, för det var det som behövdes enligt besiktningsmannen som besiktade huset när vi köpte det. Så läkt och råspont är fortfarande i gott skick (skönt nog). Alltså, vi har bara gjort ett överslag på 50 000, vi kommer lägga plåttak. Då kommer vi dock riva det befintliga taket själva för att spara lite kostnader och så har vi lite kontakter som kan få ner kostnaderna något. Men det är möjligt att vi räknat för lågt, det märker vi :) så tyvärr var nog inte mina svar till så mycket hjälp för dig! Vi har ett ganska litet tak dessutom.
  • Anonym (nybliven husägar)
    Anonym (Ekonom) skrev 2010-12-16 10:26:00 följande:
    Räkna även med renovering i boendekostnad. Tex nytt tak var 30:e år, nytt badrum och kök var 15:e (eller hur ofta ni vill byta) och vitvarubyten, värmesystem, reparationer etc. Det blir ju några tusenlappar i månaden.
    Det där går ju att lägga upp på olika sätt. Vi kommer spara 1000 kr i månaden till långsiktiga renoveringar. Dessa pengar läggs på en fond för att vara lite "svåråtkomliga", men vi kommer lägga ca 3000 kr per månad till löpande renoveringar då huset vi köpt, nu de första åren, kräver en del renovering.
  • Anonym (nybliven husägar)

    Vad som ingår i boendekostnaden skiljer sig uppenbarligen åt.
    Jag räknar ränta+amortering+driftskostnader i min kalkyl.

    Sedan avsätter vi 3000 kr per månad i renoveringar nu första året och lägger undan 1000 kr på långsiktiga renoveringar. Vi kommer ta renoveringslån för att byta tak, kommer spara ihop till det mesta av köksbytet.
    Men för mig ingår detta INTE i boendekostnaden som sådan.
    Vi MÅSTE inte ha ett nytt kök även att det gamla är i dåligt skick. Vi måste inte anlägga rabatter och en kryddträdgård, en gräsmatta går ju lika bra.
    Vi måste inte byta tak och isolera, men riskerar då vissa saker. Men det ingår INTE i boendekostnaden. Det tycker inte jag iaf. Om man jämför med vad Ari Gold (menar inte att hoppa på dig, bara tar det du skriver som exempel!) uppger sig betala för sitt hus så blir det väldigt snedvridet. Det kostar inte så mycket per månad att ha ett hus för dryga miljonen. Inte till banken. De som bor på en liten ort och kanske kan köpa ett färdigt hus för de slantarna kan ju inte alls jämföra med dina siffror.

Svar på tråden Vad kostar det att bo i hus?