Inlägg från: Ari Gold |Visa alla inlägg
  • Ari Gold

    Vad kostar det att bo i hus?

    Vi har ca 1,3 miljoner i lån (huset värt  ca dubbelt).

    Jag räknar med att själva huset kostar ca 10-12000 per månad att dra runt

    Men sedantillkommer ju trädgård, renoveringar och byggprojekt som man onekligen har utgifter för som husägare.

    Det är nog minst 5000 per månad, vissa perioder nästan det dubbla.


  • Ari Gold

    Vi har rörlig ränta, och den är visserligen ovanligt låg just nu men det är ju mer att se som en engångsgrej än något man kan planera sin ekonomi efter.

     Vi betalar in motsvarade 5-6% ränta på huskontot varje månad. Det överskott som just nu blir går till renoveringar. Går räntan upp får vi renovera lite mindre.

    Fast räntekostnaden är inget brasvar på frågan "vadkostar det att bo i hus". Det tillkommer så många andra kostnader.


  • Ari Gold

    Det hamnar på så mycket varje månad skulle jag säga. Jag har inte exakt exakt koll så det kanske är mer egentligen, åtminstone vissa perioder.  Man har ju en tendens att underskatta kostnader.

    Eftersom räntan just nu är låg skulle det ju i teorin byggas upp ett överskott på huskontot succesivt, men eftersom vi renoverar löpande gör vi av med dem.

    Vi bor inte i något direkt renoveringsobjekt men inte nybyggt heller, men som husägare finns det ju alltid saker man vill göra för att förbättra eller utveckla boendet.


  • Ari Gold
    mamita64 skrev 2010-12-17 17:44:52 följande:
    Det tyckte jag lät som ett smart sätt.
    nu har jag själv en fast kostnad per månad och det ssom går till ränta gör det och resten blir amortering.
    Men något att tänka på när jag tar nya lån för renoveringen kanske
    Det är ju ett annat sätt att lösa det på. Själva amorterar vi samma jämt, tror det är 1500 eller 2000. Men när vi inte har så stora renoveringar på g längre är det ett givet alternativ (om räntorna fortfarande är låga).

    Låna till renovering skulle jag däremot aldrig göra om det inte var något absolut speciellt som inte gick att lösa på annat sätt. De normala projekt som är en del av att ha hus tycker jag ska rymmas inom den vanliga budgeten.
  • Ari Gold
    Micke skrev 2010-12-18 21:58:57 följande:
    Du skrev "Vi byggde ett hus för 2,3 milj och för det betalar vi 12000 kr/mån till banken, ränta och amortering (amorterar 1500 kr/mån på topplånet, inget på bottenlånen). Sedan har vi driftkostnader på 2500 kr/mån så totalt 14 500 kr/mån kostar huset oss. "

    Av dessa 14 500 kr, så lägger ni alltså dryga 3000 på er trädgård per månad. Ska man berätta vad ett hus kostar så kan det ju vara bra att informera om sånt. 
    Varför skulle  man inte räkna med vad trädgården kostar? Det ÄR en boendekostnad.

    När någon frågar en person som bor i hyresgäst vad deras boende kostar så kanske de säger att de har en hyra på 7000. Då inkluderar den hyran trägårdsskötsel, nyplanteringar, fönsterbyten, köksrenoveringar och det ena med det andra.

    Villaägaren säger glatt  " men jag betalat baaara 6500 för min villa så det är ju mycket billigare att bo i hus"

    Sådana jämförelser hör jag hela tiden på Familjeliv och det är ju rent bullshit. Ränteutgifterna för ett huslån är inte "vad det kostar att bo i hus".

    Det är oftast LÖNSAMMARE på sikt att äga sitt boende eftersom det ökar i värde. Men det förutsätter ju att man inte llånar på huset varenda gång priserna stiger bara för att bekosta underhåll och renoveringar som man förr betalade genom hyran.
  • Ari Gold

    Vad det kostar "till banken" är helt ointressant. Detär åtminstone definitivt inte ett svar p frågan "vad kostar det att bo i hus"?`

    Ponera:

    X bor i lägenhet och funderar på att köpa hus. X undrar då vad det kostar att bo i hus för att kunna göra en bedömning av vad han/hon har råd med.

    För att kunna jämföre den nyaboendekostnaden i hus med den gamla i lägenhet måste man då självklart väga in samma saker i båda de objekt man jämför.

    I hyresrätt betalar man trädgårdskostnader samt innreoch yttre renoveringar utslaget per månad genom sin hyra. Närman räknar på vad det kostar att bo i hus måste man göra en bedömning av dessa kostnader och splitta dem över året.

    Att inte räkna med sådana kostnader ger en falsk bild av vad det kostar att bo i hus och gör att folk lånar tillhus som de sedan ej har råd att underhålla utan att låna pengar.


Svar på tråden Vad kostar det att bo i hus?