Linus Sandgren får pris i Los Angeles
Forum Grav. komplikationer - Gravid
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Knölar i brösten???

  Fre 18 nov 2005 11:07 Läst 6035 gånger Totalt 3 svar
  gravid 79
  Visa endast
  Fre 18 nov 2005 11:07

  Hej!! Jag är i v15 och har sedan tre veckor tillbaka fått en knöl i ena bröstet. Den är stor som en stenkula ungefär, typ 1,5cm i diameter. den gör inte ont! Jag visade upp den för en läkare som inte trodde det var någon fara, men han skrev hursom helst en remiss för att ta ett prov (en biopsi) från knölen. Jag vet inte om detta känns onödigt! är det någon annan som har fått någon knöl? Jag tror själv det är bröstkörtlarna som spökar.

 • Superm­amsen
  Visa endast
  Lör 19 nov 2005 10:20 #0

  Knöl i bröstet / Vad beror det på?
  Publicerad: 2005-06-08

  En knöl i bröstet skapar oro
  Om man upptäcker en knöl i bröstet kan man bli orolig och börja tänka på cancer. Men knölen behöver inte vara farlig. Ofta är det en ofarlig cysta, en vätskefylld blåsa, eller en förtjockning av bindväven. Hos två av tre kvinnor som söker hjälp visar det sig att knölen är ofarlig. Däremot ska alla förändringar i brösten tas på allvar och undersökas av läkare. Om man upptäcker en knöl i bröstet kan man vända sig till sin vårdcentral, till gynekolog, eller till särskilda bröstmottagningar som finns på en del större sjukhus.

  Brösten förändras hela tiden
  Ett bröst består av bindväv, fett och körtelvävnad. Körtelvävnaden består av mjölkkörtlar som kan bilda bröstmjölk, och av mjölkgångar som leder mjölken till bröstvårtan. Körtelvävnaden utgör bara en liten del av bröstet. Det mesta är bindväv och fettväv som precis som körtelvävnaden påverkas av kroppens hormoner, främst könshormonerna.

  Brösten förändras ständigt under livet. I tonåren växer och utvecklas brösten. Under en graviditet förbereder sig körtelvävnaden för att producera mjölk. Barnets matvanor, möjligheterna att amma och mjölkproduktionen kan komma i otakt och orsaka mjölkstockning. Det kan yttra sig som en avgränsad knöl som ofta är mycket öm. Under hela den period som man har menstruationer påverkas brösten i samband med att hormonerna varierar under menstruationscykeln. Många kvinnor känner det tydligt. Åren före och omkring klimakteriet minskar andelen körtelvävnad och bindväv i brösten och ersätts av fettväv.

  Varför får man knölar och förändringar?
  Det finns flera orsaker till att man kan få knölar och förändringar i brösten. De godartade, ofarliga, förändringarna orsakas av att brösten växer och ombildas oregelbundet. En del av bröstet kan växa snabbare än den omgivande vävnaden ? då kan godartade knölar bildas i bindväven. Ibland kan en liten del av bröstet ha dålig blod- och näringstillförsel efter att man till exempel har fått ett slag, eller på grund av en störning i de små blodkärlen om man exempelvis har diabetes. Då kan det bildas ett ärr som sedan känns som en knöl. Eftersom en stor del av bröstets volym är fett kan man också känna att bröstet blir knöligt om man går ner i vikt. Det beror på att den lite mer oregelbundna bindväven då känns tydligare.

  En ny knöl kan även bero på bröstcancer eller vara ett förstadium till bröstcancer. Det är vanligare hos äldre kvinnor.

  Godartade knölar är ofarliga
  De vanligaste godartade knölarna och förändringarna är

  bindvävsförtjockning, kallas också fibroadenos och fibroadenom

  cysta, ett vätskefyllt hålrum

  ärr i fettvävnaden, så kallad fettvävsnekros.
  Man kan tillfälligt känna en knöl eller knölighet i samband med menscykelns hormonförändringar, särskilt vid ägglossningen och fram till att mensen kommer. För att man ska kunna vara säker på att det är ofarligt ska knölen försvinna dagarna efter att blödningen har upphört.

  Att brösten känns knöliga kan också vara det första tecknet på att man är gravid.

  Fibroadenos och fibroadenom

  En del kvinnor har extra mycket knölighet i brösten som svullnar, ger tyngdkänsla och gör ont när man ska få mens. Det kallas fibroadenos. Om man har fibroadenos känns ingen knöl tydligare än de andra.

  En eller flera knölar som är mer avgränsade och lättare att känna kallas fibroadenom.

  Om man har fibroadenos eller fibroadenom kan det vara svårt att själv upptäcka nya förändringar. Då är det extra viktigt att själv undersöka sina bröst då och då för att veta hur de brukar kännas.

  Cysta

  En cysta är ett hålrum fyllt med vätska. Den kan uppstå när en del av bröstvävnaden håller på att ombildas från körtelvävnad och bindväv till fettväv. Cystor är vanligast under åren omkring klimakteriet och försvinner oftast av sig själva.

  Fettvävsnekros

  Fettväven innehåller bara ett litet antal blodkärl och läker sämre efter en skada. Om man till exempel får ett slag eller har någon sjukdom i de små kärlen ? exempelvis i samband med diabetes ? kan det uppstå ett ärr i fettväven. Det kan kännas som en knöl eller synas vid en mammografi, bröströntgen, och kallas fettvävsnekros.

  Bröstcancer
  En knöl i bröstet kan även vara orsakad av bröstcancer eller vara ett förstadium till bröstcancer.

  Bröstcancer kan ge följande symtom

  en knöl i bröstet eller armhålan

  huden på bröstet eller bröstvårtan dras in

  en oförklarlig rodnad av bröstet

  blod eller vätska från bröstvårtan.
  En knöl som orsakas av bröstcancer är vanligtvis hård och bara lite öm eller inte öm alls. En läkare kan inte känna med fingrarna om det är en godartad eller en elakartad knöl, det vill säga cancer. Därför ska nya knölar undersökas med mammografi, ultraljud eller cell- eller vävnadsprov.

  Läs mer i Sjukvårdsrådgivningen.se om bröstcancer och om att få cancer. Länkar finns i kapitlet Fördjupning och länkar.

  Godartade knölar och bröstcancer
  De allra flesta som har en godartad knöl i bröstet har inte någon ökad risk för att också få bröstcancer. Men en liten grupp kvinnor som har fibroadenom och som också har en mycket aktiv tillväxt av cellerna, löper en något större risk för att senare få bröstcancer. Det upptäcks med cell- och vävnadsprov och läkaren informerar om hur det ska följas upp. Oftast räcker det med att man är noggrann med att gå på hälsoundersökning med mammografi när man får sina kallelser.

  Män kan också ha knöl i bröstet
  Även män kan ha en knöl i bröstet som, precis som hos kvinnor, ska undersökas. Det är ganska vanligt att pojkar och män i alla åldrar har en godartad, ofarlig, förstoring av en del av bröstkörteln, alltså den körtel som sitter bakom bröstvårtan. Bröstcancer förekommer hos medelålders och äldre män men är sällsynt.

  Mammografi upptäcker cancertumörer tidigt
  Landstingen erbjuder regelbunden hälsoundersökning med bröströntgen, mammografi, för alla kvinnor mellan 50 och 69 år. Därför får de flesta kvinnor som får bröstcancer sin diagnos när cancertumören fortfarande är liten och cancern inte har hunnit sprida sig. Då finns det goda förutsättningar för att man ska bli helt frisk igen. Vid dessa hälsokontroller kan en cancertumör upptäckas innan den har hunnit orsaka några symtom, eller innan den ens kan kännas i bröstet.

  Om det syns något avvikande vid mammografin får man komma tillbaka för att ta nya bilder. Omkring åtta av tio av alla kvinnor som får komma tillbaka har ofarliga förändringar i brösten.

  Läs mer i Sjukvårdsrådgivningen.se om mammografi. Länk finns i kapitlet Fördjupning och länkar.

  Det är bra att själv undersöka sina bröst
  Körtelvävnaden och bindväven i brösten är ofta knölig och ojämn. Därför är det bra att lära känna sina bröst genom att själv undersöka dem då och då. Då blir man van vid hur de brukar kännas och märker förändringar lättare.

  Eftersom brösten förändras hela tiden under menstruationscyklerna är det bra att känna på brösten vid ungefär samma tidpunkt. Dagen efter mens kan vara lämplig eftersom brösten då är mjukare och lätta att undersöka. Om man har protes eller implantat kan det vara svårare att upptäcka knölar i bröstet.

  Källa:www.infomedica.se/artikel.asp

 • Superm­amsen
  Visa endast
  Lör 19 nov 2005 10:22 #0

  Brösten
  Brösten påverkas av graviditeten på många sätt. Somliga förändringar märker man av mycket tidigt, annat kommer senare.

  Det spänner i brösten
  Tunga och ömma bröst är ett tidigt tecken på graviditet. Hur stora besvären är skiljer sig åt mellan olika kvinnor liksom när i graviditeten det uppstår. Om du brukar känna ömma bröst före menstruation kan du märka att ömheten dröjer kvar och ökar. Andra kvinnor kan uppleva tunga och ömma bröst någon vecka efter utebliven mens, medan några känner av det senare - som regel är det ett mycket tidigt tecken.

  Orsaken till att brösten spänner i tidig graviditet är densamma som att de kan spänna i samband med mens - körtelcellerna svullnar (som en förberedelse för att börja växa). Det är östrogen som orsakar detta.

  Brösten växer under graviditeten under påverkan av hormoner som produceras i moderkakan och i hypofysen. Körtlarna växer och blir fler, och även fettet mellan körtlarna ökar i viss omfattning.

  Knottror på bröstvårtorna

  Foto: Lars Grennert Även vårtgårdarna påverkas av graviditetens hormoner och blir större, grövre och mörkare. Körtlarna på vårtgården växer och syns som små rundade, ljusare områden som ofta sticker upp något över ytan. Bröstvårtan får en allt större benägenhet att styvna och skjuta ut.

  Det vätskar från brösten
  Från vecka tolv kan man ofta pressa ut lite mjölk från bröstvårtorna, råmjölk (kolostrum). Detta är ett tecken på att mjölkproduktionen har börjat, även om den är mycket sparsam under graviditeten, och alltså helt normalt.

  www.growingpeople.se/templates_GP/GP_page.asp
  Källa:

 • Lör 19 nov 2005 16:08 #0

  En biopsi från en knöl i bröstet känns inte mer än ett vanligt nålstick vid en blodprovstagning.
  Jag vet, har gjort det två gånger.
  Det är jättebra att de tar prov - annars kanske du skulle gå runt och oroa dig i onödan.

Svara i tråden: Knölar i brösten???
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Gravid
Svara i tråden...

Innehåll