• Anonym (Maskrosbarnet)

    Stödtråd: Vuxna barn till missbrukare

    Hejsan FL!
    Jag har nu sökt med lykta på nätet för att finna ett forum för oss vuxna barn till akoholister, eller andra missbrukare, men utan att lyckas. Varför inte starta en egen?

    Min tanke är att vi här kan få lov att spy galla till folk som som vet hur det är. Att kunna få råd om hur man ska tackla olika situationer, att tackla sina egna känslor, tankar och beteenden. Att få hjälp med sitt eget föräldraskap, när man inte har en bra förebild. Ja med andra ord en plats där vi kan diskutera allt vi känner att vi vill diskutera, med likasinnade och med möjlighet till anonymitet.

    De enda reglerna jag skulle önska att vi höll oss till är att vi behandlar varandra med respekt och värme. Att vi inte hoppar på varandra och anklagar varandra, utan framför kritik på ett bra sätt. Att vi kan se varandras brister och tillkortakommanden med en ödmjuk blick.

    Med förhoppning om en långlevande och godgörande tråd/ Maskrosbarnet

  • Svar på tråden Stödtråd: Vuxna barn till missbrukare
  • natalieh

    annhöriga..  så hoppas dom kan hjälpa mig.. de är tungt när det kommer till mitt eget ofödda barn :(

    (blev två inlägg pga att min lilla vovve gick på mitt tangentbord :) )

    Var bara tvungen att få ur mig detta..

    Ha en bra dag!


    Vår kärlek --> BF 2011-05-20
  • Anonym (ångest)
    natalieh skrev 2011-02-14 09:24:28 följande:
    annhöriga..  så hoppas dom kan hjälpa mig.. de är tungt när det kommer till mitt eget ofödda barn :(

    (blev två inlägg pga att min lilla vovve gick på mitt tangentbord :) )

    Var bara tvungen att få ur mig detta..

    Ha en bra dag!
    Håller tummarna!
  • natalieh
    Anonym (ångest) skrev 2011-02-14 09:45:21 följande:
    Håller tummarna!
    tack :)
    Vår kärlek --> BF 2011-05-20
  • Ranbaxy

    Svårt att veta var man ska börja. Blev glad över att hitta denna stödtråden då jag är osäker på om det jag gjort är det rätta. Jag känner också ett starkt behov av att försöka sammanfatta allt som varit.

    När jag växte upp var min mamma spelmissbrukare. Hon var dock en bra mamma, även om hon var borta en hel del på kvällarna och spelade. Men jag kunde prata med henne och vi stod varandra nära. Hon fick senare arbetsskador och var sjukskriven en lång period (10 år elr så), det var under denna tiden som spelandet övergick i drickande. Det kom så smygande så vi insåg inte vad som höll på att hända förrän det var för sent. Jag antar att jag försvarade henne ganska länge, jag ahde sett vilka smärtor hon hade av sina skador och att leva med den sortens smärta kan nog knäcka även den starkaste.

    Hon har nu varit alkoholist i ett antal år, svårt att säga exakt hur länge då jag har svårt att minnas exakt när det började. Jag skulle säga mellan 5-8 år ungefär. Det har varit upp och ner i perioder, när det är sommar elr när det är storhelger då är det konstant. Just nu har hon ett jobb och "sköter" sig väl i veckorna, men när det blir fredag och hon kommer hon hem och så dricker hon oavbrutet till inpå söndagen.

    Det var inte förrän jag flyttade ihop med min kille och flyttade ganska långt från min familj som jag insåg att hon var alkoholist och hur illa det faktiskt varit. Ibland var hon så full så att hon inte visste vilken dag det var eller var hon var.

    Jag har börjat märka att hon verkar få problem med minnet och oroar mig för alkoholdemens, hon kan ringa fem gånger och fråga om samma sak. Jag vet inte om det är som hon glömmer eller helt enkelt inte lyssnar. Som ni säkert vet så är alkoholisten otroligt självupptagen.

    Under alla de här åren har det varit mig man vänt sig till med sina tankar och känslor kring min mamma. Mina systrar, min moster, min pappa, mina morföräldrar... Alla kommer de och berättar hur hemskt det är, att hon behöver hjälp och så vidare. Men ingen gör något. Pressen på mig har varit enorm, det har blivit upp till mig att "rädda" min mamma.

    I december fick hon en hjärtinfarkt pga förträngningar i kranskärlen. När hon blev utskriven så gick hon direkt från sjukhuset till systemet. Det var som ett slag i magen, jag fick nog. Om hon inte bryr sig ett skit om sitt liv , varför ska då jag? Om hon väljer att begå ett långsamt självmord så tänker inte jag vara en del av det, för det är så det känns just nu. Det känns som att titta på när en människa långsamt dör framför ögonen på en. Jag är så trött i själen, så frustrerad och så ledsen.

    Förra veckan ringde jag och anmälde henne till socialen. Jag tror inte det kommer leda någonstans men man vet ju inte. Jag väntar nu på att hon ska ringa, jag tänkter inte längre ha kontakt med henne så länge hon missbrukar. Detta har varit ett mycket svårt beslut. Jag älskar och saknar min mamma så mycket så att det gör ont. Men det är just det, jag saknar min mamma. Inte alkoholisten. När hon började missbruka så försvann min mamma, den där människan som finns nu känner jag inte.

    Jag hoppas jag gör rätt, vet inte vad jag har för andra alternativ. Det går inte att prata med henne, hon förnekar, gråter och slätar över. Hennes problem har lett till att jag inte kan koncentrera mig på mitt eget liv, hennes liv har tagit all min energi.

    Jag kan inte rädda henne, jag kan bara hoppas på att hon en dag bestämmer sig för att rädda sig själv. Och om hon gör det, då kommer jag finnas där.

  • n0c87

    Hej allesammans!

    Efter att ha läst många såna här liknande trådar förr så är hamnade jag här nu igen.
    Det är så sjukt (ja det är ju visserligen en sjukdom) hur lika alla har det.

    Jag har inte läst igenom något förutom sista sidan men skulle gärna vilja börja läsa från här och nu - framåt!

    Kort om mig: 23 år, har en pappa som varit alkoholist i hela mitt liv men det förstod jag inte förrän i 13-årsåldern. Trodde också (som fler här) att det var normalt att pappa var lite konstig...eller normalt, men att det var pappa helt enkelt! För några år sedan hade jag inte träffat honom på 2 år men stötte ihop med honom när jag var hos farfar. Då började vi prata igen. Men nu har jag åter igen tagit avstånd helt med att varken träffa honm eller att prata med honom på något sätt (förutom två sms som tack för present och julklapp) på över ett halvårs tid...

    Klart att jag saknar min pappa ibland - men han är inte alls samma person längre. Alkoholen har tärt mycket på honom. Många saker som han förstod förr förstår han inte längre. Exempelvis så var det han som lärde oss barn (jag och mina två äldre bröder) hur man mailade...nu vet han knappt hur man slåt igång en dator ens i nyktert tillstånd - så alkolen har förstört hjärncellerna mycket. Kroppen är också förstörd.

    Nåja, nu ska jag försöka hänga med här och höra era historier och se om jag kan bidra med något! :)

  • Nemiia

    Vad glad jag blev när jag hittade den här tråden!

    Jag har inte läst igenom hela tråden men tänkte ta mig tid till det om en stund.
    Som många av er andra, så har jag inte bott tillsammans med min missbrukande mamma mer än 2 mån i början av tonåren, då jag promt skulle testa att se hur det var att bo där. Jag blev placerad i fosterhem när jag var 9 mån. Jag föddes när min mamma bodde på ett LVU hem och hon var bara 18 år när jag föddes. Hon hade långt innan det haft det trassligt och börjdae missbruka tidigt.

    Jag har haftg turen att komma till ett fantastiskt familjehem, där jag fick stanna hela min uppväxt så på det sättet har jag haft det bra. Dock har jag under tiden haft kontakt med min bio. mamma och det har medfört massor med oro och mer och mer oro ju äldre jag blev. Hennes missbruk har också ökat i takt med min ålder. Jag vet hur det är att bli sviken, att ständigt bli lovad saker av henne som hon aldrig håller. Ju äldre jag blev desto mer började hon prata med mig som en kompis och hon berättade saker som jag inte vill veta men jag var alltid för svag för att säga ifrån. Jag har 3 systrar till och av oss 4 är jag äldst och den enda som vet hur det egentligen är för det är bara mig hon har öst sin skit på.

    Tidsvis har hon haft ett hyfsat ordnat liv men senaste 6 åren har det brakat utför rejält. Nu är hon blandmissbrukare (alkohol och narkotika), bor på olika jourhem och när hon inte gör det så bor hon på gatan. Hon har suttit inne och haft fotboja.

    När jag fick min dotter för 14 mån sedan, så började jag att fundera på riktigt hur jag skulle hantera henne och den kontakt vi har. Jag har ju redan en bra mormor till min dotter i min fostermamma. Jag vill absolut inte att min dotter ska växa upp med samma oro, som jag hade när jag var liten.
    Nu har jag och min mamma inte hörtsa av på närmare ett år efter att jag satte ner foten och sa att jag inte vill att hon skulle vara mormor till mina barn. Det enda hon vill när hon ringer att att be om saker. Kan jag gör det eller det eller kan hon få låna det. Men man får ju aldrig någonting tillbaka, man bara ger och ger och hålet inuti blir bara större.

    Just nu vet jag inte ens vart hon bor. Ibland blir jag irriterad på mig själv, när jag kommer på mig med att tänka på hur hon har det, hur hon mår hur illa det är med missburket osv. Samtidigt så är det ju en del av mig.

    Tidvis är jag nära att söka kontakt igen även fast jag vet att jag mår sämre av det men det är som att någonting drar i mig att få veta hur läget är.

    Hur gör ni andra?

    Jag kommer att läsa i tråden och om jag tycker att jag kan tillföra något så kommer jag att göra det.
    Ta hand om er!

  • Anonym (pappas flicka)

    Jag har efter att ha läst en hel del i den här tråden bestämt mig för att berätta min historia. Men för att ni ska få den osminkade sanningen så är jag anonym, än så länge. 

    Min mamma och pappa separerade när jag var tio år. Jag antar att det egentligen var där allting började, eller om det var redan innan. Det kan jag faktiskt inte svara på. När jag var 17 blev jag medveten om för första gången att pappa drack mer än andra. Han dricker öl, alla dagar i veckan. Visserligen bara folköl dagar då han jobbar. Men för mig är det öl som öl, tyvärr. Han har ett jobb som tillåter att han jobbar hemifrån om han känner för det, vilket han har valt att göra väldigt många gånger, och alla gånger han gör det sitter han med öl. Nu till och med starköl.

    Jag flyttade hemifrån första gången när jag var 16, var dock tvungen att flytta hem igen när jag var 21. Jag hade sabbat det för mig en hel del och var rätt långt nere på botten. Jag blev inkastad i pappas alkoholmissbruk. Jag grät mig till söms. Jag slutade andas varje gång jag hörde hans nyckel i dörren, oftast var han stupfull. Hade jag då gjort något fel, missat att diska upp senaste disken, inte tömt kattlådan, spelade för hög musik, så fick jag en utskällning. Jag fick även ofta höra att jag var dum i huvudet, att jag borde på ett hem med personal som kunde se till mig, att jag var lat och aldrig gjorde något, att jag helt enkelt inte var värd någon plats i hans liv.

    När man får höra sådant av sin egen förälder, som man faktiskt älskar, brister något. Flera gånger tog jag min jacka, smällde igen dörren efter mig och gick ut. Kom inte hem på flera timmar, då jag visste att han hade somnat.

    När han ringde mig en eftermiddag och berättade han var på akuten för att han bara föll ihop på kvarterspuben (där han alltid tillbringade sin fritid) visste jag inte vart jag skulle ta vägen. Det har inte hänt igen, och jag hoppas att det förblir så.

    Pappas dåvarande kvinna var också alkoholmissbrukare, hon hatade mig. Och de bråkade alltid om mig, de bråkade om att jag bodde hemma hos honom, att jag tog upp hans tid.

    Idag har jag flyttat till en annan stad, visserligen bara några mil. Har bott här i snart två månader, och det gör så jävla ont att veta att han inte ringt en enda gång för att höra hur det är.  

  • honeybunny87

    Kan passa på att tipsa om en bok, eller ja, tre böcker =) Den första boken heter Anhörig och är skriven utav Katerina Janouch. Handlar om en som är tillsammans med en kille med alkoholproblem.
    Andra boken är Jessica Anderssons bok När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var.
    Tredje boken är I skuggan av värmen skriven utav Lotta Thell, den handlar om en som har missbruksproblem.

    Tre riktigt bra böcker som jag gillar skarpt! I skuggan av värmen finns även som film. 


    hkempinski.blogg.se - En lite annorlunda gravidblogg.
  • Anonym (Medberoende)

    Får man inte vara med om man inte är vuxet barn? Jag har barn med en missbrukare och skulle verkligen behöva en sån här tråd just nu....

  • n0c87

    Klart du får vara med tycker då jag ;) Kan vara bra att du får läsa hur det känns för oss och även att vi får läsa om hur du känner det :)

Svar på tråden Stödtråd: Vuxna barn till missbrukare