• Basilikan

    Slutar inte kräkas

    Nu är det andra gången som vi har fått åka till akuten för att dottern inte slutar kräkas. Första gången var i våras. Denna gången kräktes hon i åtta timmar med 15-30 min mellanrum och kissade inte. Är det någon mer som har problem med detta? Hon var magsjuk för några månader sedan också men då lyckades vi häva det själva strax innan vi tänkte åka in. Vi följer så klart råden med att ge teskedsvis med vätskeersättning men det enda som hjälper är att sluta ge henne vätska och att hon får dropp. Det känns som att man borde klara av magsjuka själv men hon måste ha känslig mage. Fler med samma problem? Jag tycker så synd om henne.

  • Svar på tråden Slutar inte kräkas
  • CathrinLarsson

    Fy vad slitsamt! Har inte själv drabbats av problemet. Vad har dom för förklarig när ni kommer in? Magsjuka? Hur är det med bajsandet? Vissa barn kräks ju när dom blir förstoppade... Är det "bara" magsjuka måste hon ju reagera jättekraftigt på viruset! =(

  • Basilikan

    På barnakuten är de bara intresserade av att häva kräkningarna o få i henne vätska. Genom hennes ordinarie läkare har vi fått så att vi kan ta avföringsprov så vi får se när resultatet kommer på dem.
    Hon är alltid hård i magen men har inte förstoppning. Jag tror inte att det beror på förstoppning

  • pigglet

    Hej!
    Våra barn har samma problem. Alla 3!
    Det blir som att kroppen hakar upp sig, den bara fortsätter och fortsätter och fortsätter. I början går det väl ganska bra, de kräks mat 3-5 gånger ibland med någon timmes mellanrum... men sedan spårar det ur. De kräks var 10-20 minut, timme efter timme. SÅ synd om barnen!!! Jag önskar att de kunde ha lite vanliga magsjukor, som de flesta andra får ha det, kräkas några gånger och så blir man bra - det måste ju vara rena drömmen.

    Dessutom har vi lätt att FÅ magsjuka, det brukade vara ca 6-10 gånger/år. Och så kan de ha det i upp till 2 veckor i sträck, det kan gå något dygn utan att de kräks och sedan börjar det om... MEN det har blivit bättre, nu har vi det inte lika ofta och inte lika länge heller. Men kräks gör de...

    2 gånger har 8-åringen legat inne med dropp, det var när hon var 5-6 år. Yngsta åkte vi in med en gång, men det vände just när de satt nålen.

    8-åringen är den som varit drabbad värst, hon har ofta varit så dålig att hon inte kunnat gå, kroppen är helt slut och hon raglar fram som att hon är full.

    Lite dråpliga saker vi har för oss:
    Vi tömmer bara kräkhinken de första timmarna. Sedan ger man upp, och skjuter den bara åt sidan.
    Barnen har alltid kräk-hinkar hängande på sina sängar.
    Går det magsjuka på förskolan så stannar barnen hemma. Oavsett hur långvarigt det blir. Vi har oftast varit föräldralediga eller pluggat, annars ordnar vi barnvakt.
    Vi har alltid bäddat med många lager i sängarna, så drar vi bara bort de som blivit kräkt på.
    2 av barnen är ständigt dåliga i magen. Bvc tror att det kan bero på de långdragna, tidiga magsjukorna.

    När äldsta dottern blev sjuk i Turkiet fick hon 2 olika mediciner för att häva kräkningarna. Men det är inget de rekomenderar eller vill ge här i Sverige. Fast jag har läst något om att de kanske skulle testa att ge en medicin som används vid illamående vid cellgiftsbehandling?

    Så har vi det! Ni är inte ensamma, även om det inte verkar vara så där jättevanligt.

  • Basilikan

    Skönt att höra att vi inte är ensamma.  Har ni fått någon förklaring till varför det blir så här? Känner igen det att de börjar kräkas igen efter något dygn.

  • pigglet

    Jag har en teori om att det "hakar upp sig" när de blir för uttorkade. Men det skulle ju inte förklara varför det gör det redan från början...

    Fast det funkar att tänka så när de redan haft en omgång, men sedan är man lite feg och trugar inte i dem allt för mycket vätska. Så efter några timmar/ett dygn ger liksom kroppen upp och så börjar de tok-kräkas.
    För sonen fick så en vända i julas. Han var sjuk i 3-dagarsfeber, hög feber och vi fick inte i honom så mycket vätska. Kissade knappt. Efter 3 dygn började han kräkas... jag tolkade det som att han blev för medtagen av vätskeförlusten.

    Fast äldsta kan iofs fortsätta lika häftigt även efter att hon "droppats upp", så det atlar väl emot den teorin?

    Vet att de kolla saker som blodgas tex när vi kommer in... det blir nog någon slags rubbning som gör att kräkningarna inte kan upphöra... låter det bara virrigt, eller?

    Men det borde väl vara något fysiskt som medverkar, det är ju lite underligt att alla 3 av våra barn beter sig på samma sätt. Någon genetisk "defekt" som gör att det hakar upp sig så där...

  • vivexa

    I Italien får man medicin så man slutar kräkas och slipper åka till akuten. Den ena sorten motsvarar primperan i sverige, finns t.ex suppar för barn och vuxna. Själv fick jag en spruta en gång när jag kräkts oavbrutet i 48 timmar. Önskar att man använde detta här med

  • pigglet
    vivexa skrev 2011-01-13 03:19:20 följande:
    I Italien får man medicin så man slutar kräkas och slipper åka till akuten. Den ena sorten motsvarar primperan i sverige, finns t.ex suppar för barn och vuxna. Själv fick jag en spruta en gång när jag kräkts oavbrutet i 48 timmar. Önskar att man använde detta här med
    Vad är primperan och hur får man tag på det?
    När vi frågade läkaren här i Sverige, och visade upp förpackningarna vi hade fått i Turkiet, skakade han bara på huvudet "men sån´t här ger vi inte till barnen!". Det var något ämne som påverkade något i hjärnan som han visst inte alls ansåg vara lämpligt... så vi vågade inte ens behålla medicinen vi hade   :(
    Även på akuten blev det nej - det finns inget att ge för att häva kräkningarna.
  • vivexa

    Ur FASS:
    "Primperan är ett antiemetikum (medel mot kräkningar och illamående) som hämmar illamående och kräkningar genom sin effekt på hjärnan, samtidigt som mag-tarmkanalens rörelseaktivitet förbättras.


    Primperan används vid illamående och kräkningar, t ex i samband med migränanfall, vid tillstånd med nedsatt rörelseaktivitet i mag-tarmkanalen, vid sura uppstötningar"

    I Italien ger man det alltså även vid magsjuka när man "kräks på tomgång", inte bara vid migrän och sura uppstötningar som i Sverige...
    Den andra medicinen som används på samma sätt vet jag inte om finns i Sverige ens.

  • Basilikan

    Jag kollade på fass och hittade inte som stolpiller för barn. Vi får kolla med läkaren nästa gång vi är där.

Svar på tråden Slutar inte kräkas