• Äldre 12 Jan 20:48
    21931 visningar
    47 svar
    47
    21931

    Vi som gått upp mycket under graviditeten!

    Jag har trots ett arbete som jag står och går på hela dagarna och tunga lyft ändå gått upp 24 kg hittills och är i V.29.

    Innan var jag aktiv och tränade en del men har knappt kunnat röra mig under graviditeten pga olika besvär. Har dock klarat att jobba men har igår slutat och har nu semester + HVP.

    Hur är det för er övriga? Jag känner mig som en stor barba-pappa just nu, inte beredd på denna enorma viktökning..

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-01-13 00:08
    Kan skriva att jag startade på 64 kg och är 163 lång. ( Gick upp lite innan jag blev gravid också, pga idrottsskada så matchvikten är ca 58-60 kg)

  • Svar på tråden Vi som gått upp mycket under graviditeten!
  • Äldre 12 Jan 21:09
    #1

    Jag gick upp 22 kg totalt så helt plötsligt ligger jag i lä jämfört med dig.

    Det låter som att det är mycket vätska du gått upp eftersom du skriver att du rört en del på dig åtminstone. Hur äter du? Är det ngt med din kost du kan ändra på?

  • Amazin­a
    Äldre 12 Jan 21:10
    #2

    Under min förra graviditet gick jag upp 22-24 kg. Jag åt och åt och var hungrig hela tiden. Jag samlade även på mig en hel del vätska! Två veckor efter förlossningen hade jag gått ner 11 kg igen trots att jag inte kunde amma. Nu är jag gravid igen (v 24) och går till dietist för att någon ska hålla koll på mig. Det funkar bra (förutom under julen då vi bodde hos svärmor i tre veckor). Har gått upp 7 kg hittills och försöker stabilisera nu. Det är dock svårt. Är så himla sugen och har också svårt för att röra mig. Har en foglossning som räcker för tre. Mitt tips är at köpa hem massor med grönsaker och frukt och käka en matig sallad till lunch var dag. Jag har även bytt ut all bröd till fullkornsbröd och äter lättyoggi. Köp aldrig aldrig hem onyttiga saker, har man inget hemma så äter man inte upp det! Släng ut allt snarr som ligger i skåpen!!

  • Äldre 12 Jan 21:16
    #3

    Jag äter precis som vanligt, kanske lite större portioner ibland men inget som är väldans märkbart. JAg och min man äter inga halvfabriktat och mycket fullkorn och grönsaker varje dag. Visst blir det kanske skräpmat en gång i veckan på helgen men inte mer än så. Mellanmål efter lunchen också som t.ex en macka eller frukt innan blodsockret faller. Innan graviditeten joggade jag en hel del men har alltså inte rört mig sen dess pga kraftigt illamående och ichias. Känns så sjukt att gått upp så myccket och min mage är enorm! Folk tror att jag ska föda när som helst..

    Tack för tipsen ska tänka på det framöver..

  • Äldre 12 Jan 21:34
    #4

    Jag har nog gått upp ca 20 kg i v 29. De tidigare grav gick jag upp ca 20 totalt så det här blir nog lite mer.

    Jag äter betydligt mer kolhydrater än jag brukar. Självklart mer kalorier också men det extra kommer mest från kolhydrater. Jag är hungrigare än jag brukar och att äta har varit det enda som lindrat illamåendet utom läkemedel.

    Det är,som ts skriver, inte kul att vara stor men trösten är att det åtminstone för mig har gått fort att gå ner igen efteråt. Och att jag inte legat i riskzonen för grav.diabetes eller högt blodtryck eller något annat elände pga viktökningen.

  • Äldre 12 Jan 21:57
    #5

    Under min förra graviditet gick jag upp hissnande 45 kg, det var inte kul kan jag lova. Minst 30 var nog vätska för dessa försvann inom en månad efter födsel, men resterande 15 har varit svåra att bli av med.

    Jag är nu i v 10, jag gick upp 4 kg innan inskrivning sen har jag stått still. Kanske ska jag också be om dietist för jag skulle fasa för att gå upp så mycket igen. Som tur är har jag mått mycket illa men jag är väldigt försiktig med vad jag stoppar in.

    Kämpa på!

  • pum85
    Äldre 12 Jan 22:02
    #6

    Gick upp 35kg förra graviditeten.. Uppe i ca30kg nu andra graviditeten och är just nu i v38+4.
    Första graviditeten blev jag så förvånad då jag alltid kunnat äta vad som helst utan att gå upp i vikt (hade en startvikt på ca50kg då) men sen helt plötsligt när ja blev gravid så var det andra regler som gällde ;)

    Jag åt det jag var sugen på, min BM sa inget speciellt om det och säger inget speciellt den här gången heller, förvisso så har jag ju såpass låg startvikt (50-55kg på 165cm) så att jag går upp 30kg gör ju inte så jättemycket, det är värre om man ligger i lite övervikt och sen ökar såpass mycket. Men det är självklart inte kul för det!

    Hur som helst, förra gången gick jag ner alla kilon, tog ungefär ett år innan dom sista kilona försvann men det mesta försvann inom loppet av några månader.
    Den här graviditeten hade jag gett mig fan på att inte gå upp lika mycket, promenerade långpromenader dagligen och höll mig borta mer eller mindre från godis och onyttigheter. Visst slank det ner lite onyttigt ibland men långt ifrån som förra graviditeten. Trots detta så ökade jag i vikt och ligger nu inte långt ifrån slutvikten från förra graviditeten. Så jag gav upp och lever som vanligt, gick självklart promenader så länge det gick.. Till slut sa foglossningen ifrån. Så för vissa verkar det inte spela någon roll hur man lever, man samlar på sig skitmycket vätska och vikten bara skjuter i höjden. En annan person jag pratade med här förut hade gått upp 30kg med alla tre graviditeter oavsett hur hon gjorde.

    Man går ner dessa extra kilon efter förlossningen och för min del så hade jag väldigt låg startvikt så det är som sagt inte hela världen även om det är väldigt jobbigt att väga såpass mycket.
    Belöningen är ju oslagbar ändå.

    Nu blev det lite längre inlägg än vad jag hade tänkt från början. Ville väl mest bara att du inte ska känna dig ensam, vi som ökar asmycket i vikt finns här ute och många gånger kan man inte rå för det.
    Kram

  • Äldre 12 Jan 23:25
    #7

    Jag har gått upp 24 kg och jag är i v. 29. Jag tränade hårt och åt strikt innan jag blev gravid. Jag har nu mått illa av ALLT nyttigt jag åt innan och bara varit sugen på husmanskost och sånt jag inte åt innan och det mesta mindre nyttigt. Min bm sa det att min kropp antagligen behöver just allt annat en den strikta maten jag alltid behövt äta innan och hon tyckte inte jag skulle oroa mig.

    Jag har också massa besvär så som trötthet, ischias och foglossning och därför har det inte blivit så mycket träning för mig. Jag började träna ZUMBA 1-2 ggr i veckan från v.17, men det börjar bli för tungt nu. Jag är så orolig var vikten stannar.

    Så jag kan verkligen känna igen mig i hur du känner dig. Det var skönt att äntligen inte känna sig så ensam i detta.

  • Äldre 13 Jan 00:05
    #8

    Åh tack alla ni som skriver, känns verkligen skönt att få höra att man inte är ensam. De gravid trådar man läser i sitter dom flesta med en liten viktökning som jag redan passerat efter första 12 veckorna..

    Kanske är som några av er säger att vissa bara går upp vad man än gör. Jag äter inte så onyttigt utan husman och som jag skrev, skräpmat ibland. Tycker det känns som det bara är fett som gjort armar oclår stora men det måste ju vara en del vatten eftersom det gått så fort..

    PUM85 tack för ditt långa inlägg, det var bara kul att få läsa och höra din historia! :)

    Jikipilki vad strong att köra Zumba! jag orkar ca 5 km promenad men sen säger rygg och rumpa ifrån. Känns konstigt faktiskt eftersom jag sprang det dubbla så lätt för bara 29 veckor sen :)

    Stort tack även ni andra som skrivit, ser fram emot fler inlägg!

  • Äldre 13 Jan 10:53
    #9

    Några fler?

  • Äldre 14 Jan 08:57
    #10

    puffelipuff

Svar på tråden Vi som gått upp mycket under graviditeten!