• ddalia

    Kissar inte om hon inte vaknar, farligt?

    Vår tjej är 10 veckor nu, och för ca 2 veckor sen så började jag ta henne till handfatet när jag orkade och såg signaler i tid. Hon har alltid älskat att kissa utan blöja på skötbordet, sen första dagen hon föddes. Så så fort jag mådde tillräckligt bra och kunde hålla henne säkrare, så tänkte jag börjar med lite EC, innan hon vänjer sig och tycker att blöjan är underbar. Och bara på ett par dagar så är vi tillbaka på banan och det kissas varje gång antingen i handfat eller på skötbord.
    Men de sista dagarna blev det så här att hon håller sig jättelänge på nätterna om hon inte vaknar helt. I natt så sov hon fr 23 till 5:30, då vaknade hon till bara lite och fick mat direkt (vi samsover). Så varken hon eller jag vaknade helt. Sen vaknade vi igen vid 8:30 och då tänkte jag att jag måste måste byta blöja nu. Men hennes blöja var ju helt torr. Hon kissade direkt i handfatet och det var lite gult precis som vuxens kiss.
    Är det inte farligt att hon håller sig så länge, är det någon som vet eller har haft det så? Ska jag väcka henne så att hon kan kissa när hon vaknar runt 5?
    Jag helammar. Under dagen kissar hon varje timme om hon är vaken, så det är inget fel iaf.

  • Svar på tråden Kissar inte om hon inte vaknar, farligt?
  • MrsMia

    Men det låter ju p-e-r-f-e-k-t! Var glad, var nöjd.

    På vilket sättt skulle det vara skadligt? Hon kissar ju när hon vaknar, och hon ammar.. Enda funderingen som väcks av ditt inlägg är att det känns lite sunkigt att hon får kissa i handfatet, jag skulle inte välja att berätta det för de som kommer på besök,  men ni har säkert era anledningar till att ni valt att ha det så.

  • ddalia

    Kan inte hålla henne någon annanstans. Det är perfekt höjd och jag kan hålla henne stadigt. Besök är oftast bara familjen och de bryr sig inte. Om någon månad är hon tillräckligt stor för att hålla över någon liten potta.

    Njurar är som en svamp, de släpper urin åt både håll om det börjar blir för fullt i urinblåsan. En vuxen klarar av att inte kissa något dygn innan det kan bli snack om förgiftning och sådant. Ingen aning hur länge skulle en liten bebis klara av. Det är ju så liten kropp..därför undrar jag.

  • Blomsteröga

    Jag har en dotter på 4 månader och det händer att blöjan är nästan torr även här. Jag har inte lärt henne att kissa i handfatet eller liknade. Det verkar som att hon inte kissar så mycket när hon sover. Det kommer desto mer på morgon/förmiddag när hon är vaken.

  • ddalia

    Japp, hon kissade massor de 2 timmarna nu, men när hon vaknade vad det inte speciellt mycket.

  • kixan

    ha en potta bredvid sängen och håll henne över den då vid 5-tiden så slipper ni kliva upp. Min mellantjej var nattorr (mellan 23-07 ungefär) från det hon var 3 månader och yngsta tjejen håller sig ibland hela nätterna, hon är drygt 5 veckor.


    A -03, F -05, V -10
  • kixan

    MsMia: Jag tror rätt många som ec:ar kissar bebisen i handfatet, varför skulle det vara sunkigt? Kiss är ju sterilt. Min bebis bajsar(!) t.o.m. i handfatet utan att det känns äckligt, allt sköljs ju ändå bort på en gång.


    A -03, F -05, V -10
  • PetraMunchen

    Låter inte farligt. Min 3 månaders håller sig också ibland på natten uppåt 6-8 timmar. Jag håller ofta upp henne över en hink (i sovrummet om det är mitt i natten och jag märker att hon vill kissa) så jag har ju koll på hur mycket hon kissar och än så länge är det ändå rätt lite efter en natt när hon varit torr så jag oroar mig inte. Jag ser ju hur pass mycket vår EC:ade 2,5 kan hålla sig och kissa och så mycket större är han ju ändå inte. Och som sagt... hon lär nog kissa på sig innan.

  • ddalia

    Tack för alla svar!
    Då är jag inte ensam iaf. Och det var inte bara en engångsgrej, hon kissar inte i sömnen helt enkelt.
    Nu gör vi så att jag tar henne försiktigt till handfatet vid 05 tiden om hon öppnar ögonen, håller nästan mörkt så att hon inte bli irriterad. Hon får tutta lite mer efter det och somnar om lätt. Annars får hon sova hur länge hon vill. Hon har det lite jobbigt fortfarande med ganska gasig mage, och gaserna går ut mycket lättare efter hon sovit gott. Så jag vill helst inte störa henne.
    Det var bara överraskande för mig att upptäcka något sånt. Hoppas att det håller sig, allt kan ju ändras från en dag till nästa.
    Nu är det bara forsätta ECar och lära sig hennes signaler även när magen är lugn :) Det är rätt kul kan man säga!

  • busgrodan

    kommer säkerligen låta jätte dum nu men vad är EC???

  • kixan

    Började tänka lite och visst är det väl så att kroppens urinproduktion går ner under natten just för att man inte ska behöva springa på toa under nätterna utan kan sova ostört. Samma borde ju gälla även för bebisar.


    A -03, F -05, V -10
  • ddalia

    Måste vara så.
    Vi går upp varje natt nu, men nästan helt i mörkret. Hon kan inte sova lugnt när jag lägger ner henne efter amningen om vi inte går upp. Vrider sig i sömnen, gnyr lite osv. Men allt kommer ut lättare för varje gång, ibland kommer  t o m lite bajs. Sen sover hon såååå gott.
    Men det är rätt lite kiss som kommer efter nattsovandet och sen mycket och ofta på förmiddagen, så allt kommer ut.

  • kixan

    det är samma här. senaste nätterna kissar hon bara en liten skvätt mitt i natten, på morgonen bajsar hon och kissar ev en liten skvätt till, sen typ en halvtimme efter att hon vaknat kommer det igång ordentligt.


    A -03, F -05, V -10
  • Minnny

    Hej,
    såg att det var ett tag sedan den här tråden var aktiv men jag har en son på 16 månader som inte heller kissar på natten/ när han sover. Det har han inte gjort sedan han var väldigt liten. Han hade ofta ont i magen på nätterna när han var mindre och har fortfarande ibland. Han har alltid sovit dåligt. Ofta har jag gått upp på natten när han sovit oroligt, tagit av honom blöjan, satt på kranen, och då kissar han. Sedan har han ofta sovit mycket lugnare.

    Vi har upplevt detta som ett problem framförallt då lillkillen har sovit dåligt och verkar ha ont i magen. Började en utredning hos barn och ungdomsspecialisten och blev sedan vidareskickade till Östras barnmottagning. Där gjordes ultraljud på urinledare och urinblåsa, allt såg bra ut. Vi fick göra ett test där vi under en fm skulle göra ett UL så fort han hade kissat för att se om han tömde blåsan. Det gjorde han i ett fall av två. Fick göra en röntgen av magen, då de satte kateter, fyllde med kontrastvätska och såg så att allt såg bra ut. De kunde inte hitta något, så utredningen avslutades med att vi fick beskedet att små barn måste kissa var 3 timme därför att de ännu inte har hormonet som vuxna har som koncentrerar urinen på natten. Därför tyckte läkaren att vi skulle ta upp honom ur sängen var 3 timme på natten och aktivt kissa honom (lycka till!). Har försökt många gånger men oftast så kissar han inte. Till slut lade vi ner våra "kissa på natten försök" så nu vaknar han ofta tidigt på morgonen (måste ju inte bero på att han är kissenödig) och då kan han fylla 2-3 blöjor det första han gör på morgonen. Han har tidigare druckit 3 flaskor välling (kväll, natt, tidig morgon) utan att kissa därimellan. Känns inte helt ok.

    Upplever det fortfarande som ett problem men som det ser ut just nu så finns det inget mer vi kan göra. Och ju större han blir desto större blir blåsan och förmågan att koncentrera urinen nattetid.

    Någon som har upplevt samma problem/ känner till liknande fall?  

           

Svar på tråden Kissar inte om hon inte vaknar, farligt?