• stugblomma

    Skabb, så här är det! Här får du råd från en som vet!

    Efter att ha haft skabb i familjen i över ett halvår och har läst ALLT om skabb i svenska o engelska sajter vill jag lämna sådan information som jag själv hade önskat.  

    Så här var det för oss:
     Vi besökte hudspecialist för första gången i september. Hon tog upp att det kunde vara skabb men hon undersökte o menade att det inte var det. När jag kom hem började läsa om skabb på nätet förstod jag att det var det vi hade. Jag hittade ett levande skabbdjur på ett av mina barn genom att med en lupp (8gg förstoring), en stark skrivbordslampa och en vass synål ta upp en. Den rörde sig på det vita pappret vi la den på såg vi genom luppen. Jag ringde tillbaka nästa dag och vi fick komma. Hon bara skrattade åt mig och sa att jag överdrev. Det jag hittat på mitt barn måste ha varit något helt annat menade hon. Hon undersökte och garanterade att det inte var det vi hade och uppträdde allmänt otrevligt mot mig. Vi blev ombedda att använda kortisonsalva mot klådan som kunde vara vad som helst.

    Klådan spred sig på övriga familjemedlemmar mer och mer. Vi gick efter ett par veckor till en barnläkare som inte kunde hitta ngt skabbdjur men bad oss att lokalt smörja med tenutex. Vi smorde in oss hela familjen överallt i 24 timmar enligt anvisningarna på tenutextuben. Klådan försvann kort men kom snart tillbaka. Vi började använda alternativa medel som T-tree oil under flera veckor. Det dämpade klådan ngt men vi blev inte av med skabben. Vi körde en ny omgång med tenutex hela familjen Tvättmaskinen o torktumlaren gick dygnet runt med lakan o kläder. Skorna stod utomhus på vädring frysen var fylld med halsdukar, mössor o vantar. Vi gick tillbaka till  ny hudspecialist som menade att vi inte hade skabb eftersom han inte hittade ngt levande djur. En morgon när det kliade som mest hittade jag två levande skabbdjur på mig. Då sparade jag mitt hittade skabbdjur o beställde tid igen till den hudklinik jag senast varit på. Tog med hela familjen. Då hittade läkaren tillslut ett levande skabbdjur på en av oss. Han tittade sedan på det jag plockat fram själv och fäst på en bit tejp och konstaterade skabb. Detta var i december. 

    Gör så här om du vill bli av med skabben:.
    Anledning till att vi inte blivit av med skabben är för att vi trott på de råd o beskrivningar om skabb som lämnas. Gör inte det!
    Så här är det. Skabbdjuren överlever flera dagar utanför kroppen. Därför kan man inte använda sängmadrasser, kuddar o täcken bara för att man bytt lakan utan måste vädra dem flera dagar. Alla soffor, andra textila möbler, gosedjur eller stolar och saker som kommer i kontakt med kroppen måste också vädras och hållas i karantän 4-5dagar. Skor måste frysas ner ett par dagar. Detta gäller även ytterkläder, vantar, halsdukar osv. Kläder måste tvättas i 60 grader och torktumlas om man skall kunna använda dem utan ca 5 dagar i karantän. 

    Du kan själv plocka ut o se skabbdjuret. Det är inte bara läkaren som kan göra det genom mikroskop. Lupp funkar också! Skabb ger sällan några streck på huden, som det står i all info från läkare, möjligen streck efter rivmärken. Däremot kan man i något av de röda kliande utslagen, om man tittar med lupp, se att det kan vara en ca 1 cm lång gång där övre hudlagret är upprivet. Om man i slutet på gången ser ett mörkare parti så kan det vara skabbdjuret. Sätt dig vid en stark lampa som går att flytta. Ta en lupp och en VASS nål (många nålar är för trubbiga).  Titta i luppen och för under nålen. Håll lampan nära och börja lyfta hudlagret. Skabbdjuret tar tag i nålen själv. Lägg över det på ett vitt papper och kolla med luppen.

    Vi smorde in oss i två dygn med tenutex hela familjen. Fyllde på efter ett dygn. Sedan gjorde vi det igen efter en vecka för att ta död på ev överlevande ägg. Vi tvättade,  tvättade, tvättade vädrade torktumlade och frös ner allt i hemmet. 

    Nu är det en månad sedan vi gjorde sista insmörjningen. Vi hoppas att vi är skabbfria. Farföräldrar o morföräldrar fick också tenutexa sig eftersom barnen sovit över där. Dessvärre har folk nu på min arbetsplats fått skabb och på yngsta barnets dagis är det också troligt att någon fått. Risken att vi smittas igen är därför överhängande.

    Vi kliar oss fortfarande. Minstingen har utslag. Men jag har inte hittat något skabbdjur. Min man har fått svår eksem på benen. Jag har klåda över hel kroppen som kommer och går men har inga utslag. De stora barnen har inte längre klåda.

    Jag smörjer med sheasmör och kokosnötsolja (ekologiskt) Det hjälper lika bra mot klådan som kortisonet. Min mans eksem blir klart bättre när han tar sheasmör.

    Slutligen: Jag blir så förbaskad på läkare som har policyn att de måste hitta ett levande skabbdjur för att behandla och bara skicka hem med kortison. Det är ett helsike att dras med skabb och att smitta ner sin omgivning helt i onödan. Ett rent helvete som bara den som blivit utsatt förstår. Så här är det: OM FLER ÄN EN I FAMILJEN HAR KLÅDA O UTSLAG DÅ ÄR DET SMITTSAM OHYRA  DVS SKABB, LÖSS ELLER LOPPOR.Det finns inget annat det kan vara. Då skall man inte skickas hem med kortison. Inte ens hudspecialicerade läkare vet hur skabb yttrar sig eller hur de skall hitta skabbdjuren. Leta själv! Hittar du något så behandla dig efter angivelse på tuben eller efter hur vi gjorde här. Varför gå till läkare? De kan för lite om skabb och har inte den tid det krävs för att leta igenom och hitta något skabbdjur. Skulle de göra det så får du inte fler råd än de som står på tenutextuben. Men betalt tar dem.  Slutligen har inte skabb något med renlighet att göra. Skabb smittar dig oavsett hur renlig du är. De försvinner också bara då du medicinerar bort det genom salva som tenutex. Tyvärr funkar inte T-treeoil eller annan salva annat än mot klådan. 

    Förutom alla kostnader för  tenutex, klådstillande salvor, tvättmedel elkostnader, tvättförstörda kläder, nya täcken så har vi betalat för läkarbesök hos specialister 5 ggr. Jag förstår varför inte läkare vill hitta skabben, de drar ju in pengar på alla återbesök!

  • Svar på tråden Skabb, så här är det! Här får du råd från en som vet!
  • AndreaSvan

    En annan sak som hjälper mot klåda från skabb, efter att man är skabbfri naturligtvis, är Eucerin med 10% urea.
    Skabbpreparat är starka och huden blir väldigt irriterad.
    Använde själv Eucerin med 10% urea i två månader efter friskförklaring och sedan gick huden tillbaka till det normala.
    SKITBRA salva, rekommenderas verkligen!
    Finns säkert på apoteket.

    Jag bor utomlands. Jag gick till en dermatolog. Hon slängde en blick åt mitt håll och sa "du har skabb". Och det hade jag. Jäkla bra läkare

  • ekonomia

    Jag får panik snart, jag har läst att det är ett kvalsterdjur som gräver gångar i huden där de lägger sina ägg (och avföring)  jag har blivit röd i naveln och ser bruna och vita smala sytrådstunna streck, börjar jag klia så river jag sönder mig, är det skabb?

    Jag har även något i strumpor och vantar som när jag tar dem på "sticker till" och det blir som en liten kliande bula, inte nog med det så har jag fått stora röda sår på några ställen på kroppen, under bysten och i nacken, de sitter tre och tre och är en gul prick i mitten, kliar som sjutton, en morgon när jag vaknade hade jag fått två tår totalt sönderstuckna av något och de är svullna och röda, bett med en gul prick i, röd under fotsulorna och emellan fingrarna, hittar inget i sängen.
    Detta låter inte klokt jag vet men detta har skett med ett par veckors tid.

    Jag måste ju gå till läkare med detta men jag kan väl inte ha fått loppor, vägglöss, och skabb på samma gång.
    Det är ju nästan värst psykiskt, bara tanken på att något skulle krypa under mitt skinn och sitta och bita mig på natten gör ju att man blir mer eller mindre galen och gå och lägga sig lockar ju inte hur trött jag än är.

    Kanske ska berätta att min dotter var på andra sidan jordklotet för ett halvår sedan, där är kryp mer vanligt än ovanligt, jag tror att jag redan smittat en god vän som har fått samma symtom vid naveln, ska jag bara köpa medlet eller ska jag gå till doktorn innan, måste ju ringa saneringsfirma om det är som jag tror och ser .

    Pinsamt (hur kunde hon se att det var skabb genom att bara titta på dig ser man sjuk ut? Jag är blek och trött)
    Tacksam för svar

  • stugblomma

    När du skriver att prickarna sitter tre och tre så tror jag att det är en loppa eller lus ifrån ett djur. De prövar tydligen att bita två tre gånger men märker att det inte är den "värd" de vill ha och går sedan vidare.  Någon liknande förklaring fick jag från en läkare när jag var där med skabbsymptomen. De du beskriver låter inte som skabb. Skabben sticker inte!  De streck jag hade där skabbdjuren grävt gång för att lägga ägg var röda "streck".  Om man nu kan kalla 0.5-1cm  röd markering för streck. Dock kunde man se i förstoringsglaset att skinnet var upprivet där och därför kunde det se lite vitt ut. Gå till läkare, eller ta själv reda på hur man behandlar mot löss. Är det också Tenutex och sanering enligt skabbrekommendationerna så gör behandling och se om det hjälper.
    Lycka till!
    Hör gärna av dig om hur det har gått! 

  • mormorrar

    Hej!

    Tack för svar, jag ska gå och lägga mig nu brr :( och imorgon blir det vc och sedan sanering för nåt skit är det, sitter tom i jeansen när jag skakar ur dem efter att ha varit hos tandläkaren idag, ser ut som pyttesmå svarta prickar/flugor utan vingar men aj va ont det gör, ja jag ska hålla er uppdaterade :)

  • Hebbebebbe

    Loppor....dom har inga vingar......Skabb lossnar inte fårn huden så!

  • StockholmMotala

    Vi har haft skabb till och från i 1,5 år!!! Vi blir hela tiden återsmittade (det är vad läkarna tror, de tror inte på att vi har blivit resistenta)
    Min dotter fick t.o.m. prova ett preparat som inte är godkänt i Sverige, Stromectol i dec, men i går var jag på sjukhuset för jag misstänkte att hon fått tillbaka det... och det har hon. De hittade djur på henne.
    Vi andra i familjen har smörjt oss med Tenutex och tvättat ALLT, soffor, mattor kläder som inte tål 60 grader har vi ändå kört, vädrat och fryst in.. Vi har smörjt oss 6 gånger totalt och nu måste vi alltså göra det igen. Vad fasen kommer det ifrån?

    Den här gången ska sjukhuset ta in oss och göra insmörjningen åt oss, jag har begärt att vi ska bli inlagda 24 timmar så de ser att det blir ordentligt gjort, men jag tror att de endast kommer att smörja oss..

    Vår skabbhistoria är inte normal på nåt sett och vi har en rejäl gräddfil in till sjukhuset..

    Men mitt bekymmer är att vår dotter ska börja på dagis i augusti och tänk om vi inte har blivit av med det?? Vad gör man då? Det finns väl ingen som vill ha ett barn med skabb? Ska man berätta om det eller inte?

    Usch för det här vidriga vidriga djuret, bara vetskapen om att det kryper runt ohyra inne i min söta dotters hud gör mig galen. Jag kan ta hur många behandlingar som helst, men på barnen svider det ju så de får panik, speciellt när man smörjer i stjärtarna :(

    Just nu känns det inte som om vi nånsin kommer att få bukt med det. Till saken hör också att vi är en splittrad familj med många grenar så det vill ju till att alla gör som de ska och det undrar jag om det görs....

    Sedan blir man isolerad.. Jag vill knappt umgås med folk och andras barn när jag vet att vi har detta, ifall man skulle smitta någon.. Till de jag har berättat , märker man att de tar avstånd och inte vill träffas...vissa av de iallafall..
    Vi kan aldrig åka iväg ett dygn jag och min sambo för vem  vill riskera att få det? Jag förstår dem...

    Dyrt som sagt är det också, flera tusen har vi lagt ner på Tenutex, piller, kortisonkrämer o.d.
    det är iofs det minsta problemet. Jag skulle ge vad som helst för att bli av med det för gott!!

  • stugblomma

    Stackare! Jag lider verkligen med dig.

    Ja, man blir isolerad och de man berättar för tar avstånd. De man inte berättar för riskerar att få skabben och återsmitta er. Jag skulle gjort så här:
    Köp in tenutex och dela ut till hela er stora familj, alla grenar. 

    Smörj in 48 timmar(fyll på salva överallt efter 24 tim och låt sitta kvar ytterligare ett dygn.) och repetera efter 7 dagar. Smörj även in hår.

    Tvätta allt eller ha det i karantän 5 dagar.  Använd inte täcken madrassen, kuddar, hårborste,soffor, otvättade stolar osv  Tvätta det ni måste ha i eller över 60 grader, torktumla. Lägg in i frysen i flera dagar det ni kan stoppa in där.

    Då tror jag att ni kommer få bukt med skabben.  Informera folk ni haft närkontakt med om att ni har haft skabb men nu har behandlats fria från det och att de skall vara uppmärksamma på i fall de har haft utslag eller kliande.

    Skall tänka på er

    Kram

     

  • Madeleine90

    Måste man tvätta alla kläder i 60 grader? Alla kläder som inte tål 60 grader då?

  • Ms M

    Stugblomma-


     


    Om man inte ska använda madrasser, täcken o sv, vad ska man då ligga på???


     


     

Svar på tråden Skabb, så här är det! Här får du råd från en som vet!