Inlägg från: Anonym (Grattis) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Grattis)

    Tänker jag fel? Vill ha del i huset...

    Grattis, du sitter i en klassisk kvinnofälla.... Du sponsrar din sambo med mat etc. medan han sitter på kapitalvaror som hus och bil (tas inte heller med vid ev. separation), Helt ohållbart enligt mig!
    Och hans pappa har mage att kalla DIG girig.....

    Ni bör göra en värdering på huset och sedan köper du in dig på halva huset (ev. 49% om det nu får honom att känna sig säkrare) alt. 2 är att ni gifter er. Den delen pengar han får kan han använda till fortsatta reparationer och ha resten innestående för ett ev. utlösen. 
    För mig rimmar det fruktansvärt illa att han kan tänka sig skaffa barn med dig men inte dela huset.... I och med renoveringarna så förlorar ni familjetid tillsammans så även där sponsrar du honom.

    För mig skulle det vara ohållbart att sitta i en sådan situation, några bekanta till oss hade det så och det tärde oerhört på förhållandet tills de gifte sig.
    Det är dags att få någon sorts ändring och jag tycker inte du ska nöja dig med några 10%.

    Skulle inte sambon gå med på dealen hade jag definitivt propsat på att vi skulle flytta till ett hus som var gemensamt ägt. Skulle vi bo kvar hade jag inte betalat en sekin till driften och alla gemensamma kostnader skulle betalas procentmässigt efter lön och sedan hade jag krävt exakt samma egentid som sambon tar vid renoveringen om det inte blev ngn ändring.
    Jag hoppas för din skull att din sambo tar sitt förnuft till fånga, annars är det familjerådgivningen nästa!

  • Anonym (Grattis)
    Anonym (girig?) skrev 2011-01-28 21:50:36 följande:

    Nu har vi pratat och pratat och pratat....
    Såhär kommer det bli:

    *Vi öppnar ett gemensamt konto dit bådas löner+barnbidrag kommer gå.
    Därifrån kommer ALLA kostnader dras för hushållet.
    *Gemensamt sparande
    *Vi för över en överenskommen summa var till våra personliga konton som "fickpengar" att göra vad vi vill med.
    *Kostnad för sonens kläder tas från gemensamma pengar. 
    *Vi ska ta ett nytt lån tillsammans för det som behövs för att färdigställa huset.

    Ursprungliga lånet är låst för ett antal år framöver så det kommer fortsätta stå på honom, men vi ska betala det tillsammans.
    Vi ska även skriva ett samboavtal. Om vi i framtiden skulle separera så får han lösa ut mig till samma summa som halva totala lånekostnaden (Jag skulle mao, få 650 000 kr).

    Det upplägget låter bra i mina öron, eller vad säger ni?

    (Jag har även fått löfte om bröllop inom 3 år...Solig )


    Att ni båda står för lånet (det nya) gör dig inte på något sätt till delägare av huset, tvärtom så står du med ett lån på någon annans hus.... Ni måste söka ny lagfart för att du ska bli hälftenägare.
  • Anonym (Grattis)
    Anonym (girig?) skrev 2011-01-29 07:27:01 följande:
    Eh, ja?
    Jag vill, för min egen skull, ha någon form av trygghet för de pengar jag lägger ner i vårt gemensamma hushåll.
    Nu ska vi skriva ett samboavtal som ger mig den trygghet jag efterfrågat.
    Jag fattar inte vad samboavtalet ska ge dig för trygghet? Samboavtal brukar främst användas gör att avtala bort sambolagen, d.v.s frivilligt avstå vissa delar av gemensamt köpt bohag och bostad. Du blir INTE ägare av huset p.g.a. ett samboavtal.
    Jag tycker att du ska anlita en jurist för att få förklarat vad som behövs för äganderätt i huset, det MÅSTE alltså till en lagfartsändring. Att stå på lån på ett hus man inte äger är totalkorkat.
  • Anonym (Grattis)

    Alt 2 (det lättaste) är faktiskt att gifta sig!!!! Då är det 50/50 så länge man inte skrivit ngt äkenskapsförord och man slipper kostnaden för lagfartsändring.

Svar på tråden Tänker jag fel? Vill ha del i huset...