• Anonym (girig­?)
    Äldre 24 Jan 20:01
    5348 visningar
    57 svar
    57
    5348

    Tänker jag fel? Vill ha del i huset...

    Min sambo hade köpt sitt hus flera år innan vi träffades, vi bor nu i det tillsammans.
    Sedan jag flyttade in har vi delat på alla driftskostnader. Betalat våra "personliga" räkningar var för sig.
    Han har inte velat att jag betalar någonting gällande huset eftersom det bara tillhör honom. I gengäld har jag istället för att betalat hyra stått för all mat.
    När jag var föräldraledig betalade han alla driftskostnader själv och jag betalade endast mina egna räkningar +all mat+kläder till mig och barnet.
    Under tiden har vi också byggt ut och renoverat huset för lånade pengar. Ett lån som bara han står för.

    Nu har jag börjat jobba igen, och betalalar återigen hälften av driftskostnaderna+all mat.
    Lånet han tog för renoveringen är slut, men arbetet är inte färdigt. Vi kommer behöva runt 150.000 till för att få allt precis som vi vill ha det.
    Jag är villig att ta ett lån på det beloppet alt. hjälpa till så mycket jag kan av min inkomst (har inga besparingar) och vi gemensamt sparar ihop det som behövs till att slutföra arbetet. Detta mot att jag får vara med på huset till säg 10% (eller nån annan %, tog en siffra ur luften bara)

    Både sambon, och framförallt hans pappa sätter sig emot att jag ska vara med på huset. Motiveringen är att jag ändå kommer billigare undan än om jag betalade en hyra själv, det spelar väl ingen roll vem boendet tillhör.
    Jag ser det som att om jag betalde en hyra till en hyresvärd (själv eller som sambo) så är det en väldigt stor skillnad jämfört med att bo i ett hus med sin sambo och vara med och betala på något som potentiellt bara kommer gynna en av oss i framtiden. Dvs. min sambo om vi gör slut.
    I mina ögon så har han då ett hus som är i toppskick medans jag inte har någonting.
    De 10% skulle ge mig och vårt/våra barn en trygghet IFALL vi skulle göra slut en dag.

    Nu är både sambon och hans pappa sura på mig. Min svärfar sa mer eller mindre rakt ut att jag är GIRIG!
    Men är mitt synsätt så snett?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-01-28 21:57
    Nu har vi pratat och pratat och pratat....
    Såhär kommer det bli:

    *Vi öppnar ett gemensamt konto dit bådas löner+barnbidrag kommer gå.
    Därifrån kommer ALLA kostnader dras för hushållet.
    *Gemensamt sparande
    *Vi för över en överenskommen summa var till våra personliga konton som "fickpengar" att göra vad vi vill med.
    *Kostnad för sonens kläder tas från gemensamma pengar.
    *Vi ska ta ett nytt lån tillsammans för det som behövs för att färdigställa huset.

    Ursprungliga lånet är låst för ett antal år framöver så det kommer fortsätta stå på honom, men vi ska betala det tillsammans.
    Vi ska även skriva ett samboavtal. Om vi i framtiden skulle separera så får han lösa ut mig till samma summa som halva totala lånekostnaden (Jag skulle mao, få 650 000 kr).

    Det upplägget låter bra i mina öron, eller vad säger ni?

    (Jag har även fått löfte om bröllop inom 3 år... )

  • Svar på tråden Tänker jag fel? Vill ha del i huset...
  • Äldre 24 Jan 22:44
    #31
    Anonym (girig?) skrev 2011-01-24 21:08:16 följande:
    Han fick förskott på arvet av sin pappa som han använde att betala en del av huset med. Huset är byggt av en av pappans släkingar en gång i tiden.
    Jaha då förstår jag lite bättre..

    Svårt läge... Då lär väl sambon heller aldrig gå med på att flytta till gemensamt boende heller. Är huset värt mycket pengar?
    Beror ju mycket på vart det ligger liksom..
  • Äldre 24 Jan 22:50
    #32
    Anonym (girig?) skrev 2011-01-24 21:08:16 följande:
    Han fick förskott på arvet av sin pappa som han använde att betala en del av huset med. Huset är byggt av en av pappans släkingar en gång i tiden.
    Så han har kanske inte så mycket lånekostnader? De kostnader han har delar han med dig, plus att han äter gratis och du står för barnets kostnader... Klart han inte vill ha en förändring!
  • Anonym (girig­?) Trådstartaren
    Äldre 24 Jan 22:52
    #33
    h8him skrev 2011-01-24 22:50:33 följande:
    Så han har kanske inte så mycket lånekostnader? De kostnader han har delar han med dig, plus att han äter gratis och du står för barnets kostnader... Klart han inte vill ha en förändring!
    Lånet ligger på ungefär 1 miljon tror jag. När huset är klart kommer det vara värt närmare 3.
  • Bligli­n
    Äldre 24 Jan 23:17
    #34

    Tycker att det låter helt galet att öht ha separat ekonomi när man har barn gemensamt. Det övergår mitt förstånd. Och en man som är så snål att han värdesätter sina pengar mer än sin familj skulle jag inte kunna leva med.
    Det enda rätta är att skriva både kåken och lånen på era båda och börja leva som en familj me dgemensam ekonomi. Låter ju helt sjukt att sitta och räkna pengar sinsemellan...

    vad ska han göra med sin större förmögenhet ... åka utomlands sedan han sålt kåken med vinst och satt dig och barnet på bar backe?

    Min man tjänar mer än dubbelt så mycket som jag gör, och då har jag ändå en lön som ligger en bra bit över medellönen i Sverige. Tänk om vi skulle ha separat ekonomi, då skulle vi inte kunna bo i samma hus, äta samma mat eller se på samma teve liksom, om inte han lade alla pengar på hög liksom, i väntan på tja, inte fan vet jag.

    Livet är ju HÄR OCH NU och ni är hans FAMILJ. Hans far har ett märkligt inflytande på honom... och har mage att kalla dig girig. Nä fy bubblan!

  • Anonym (Gratt­is)
    Äldre 24 Jan 23:25
    #35

    Grattis, du sitter i en klassisk kvinnofälla.... Du sponsrar din sambo med mat etc. medan han sitter på kapitalvaror som hus och bil (tas inte heller med vid ev. separation), Helt ohållbart enligt mig!
    Och hans pappa har mage att kalla DIG girig.....

    Ni bör göra en värdering på huset och sedan köper du in dig på halva huset (ev. 49% om det nu får honom att känna sig säkrare) alt. 2 är att ni gifter er. Den delen pengar han får kan han använda till fortsatta reparationer och ha resten innestående för ett ev. utlösen. 
    För mig rimmar det fruktansvärt illa att han kan tänka sig skaffa barn med dig men inte dela huset.... I och med renoveringarna så förlorar ni familjetid tillsammans så även där sponsrar du honom.

    För mig skulle det vara ohållbart att sitta i en sådan situation, några bekanta till oss hade det så och det tärde oerhört på förhållandet tills de gifte sig.
    Det är dags att få någon sorts ändring och jag tycker inte du ska nöja dig med några 10%.

    Skulle inte sambon gå med på dealen hade jag definitivt propsat på att vi skulle flytta till ett hus som var gemensamt ägt. Skulle vi bo kvar hade jag inte betalat en sekin till driften och alla gemensamma kostnader skulle betalas procentmässigt efter lön och sedan hade jag krävt exakt samma egentid som sambon tar vid renoveringen om det inte blev ngn ändring.
    Jag hoppas för din skull att din sambo tar sitt förnuft till fånga, annars är det familjerådgivningen nästa!

  • Äldre 25 Jan 02:09
    #36

    Om det nu "inte spelar någon roll vem boendet tillhör", varför hindras då du från att äga en del av det?

    För mig skulle faktiskt ett sådant ställningstagande vara orsak till separation.

  • Anonym (girig­?) Trådstartaren
    Äldre 26 Jan 14:26
    #37

    Tack för era svar. Det känns skönt att fler håller med mig och jag inte helt är ute och cyklar...
    Det är lätt att börja tvivla när man får mothugg hemifrån.

    Jag har fått mycket att tänka på, och ska absolut ta upp det min sambo igen.

  • Äldre 26 Jan 14:38
    #38

    En fördel för honom att ha en delägare i huset är att det är ytterligare 50.000 kr ni kan ha i rotavdrag (om du tjänar tillräckligt mycket). Klart värt att ta upp!

  • Anonym
    Äldre 27 Jan 22:15
    #39

    Ni har barn ihop  om jag förstår saken rätt så är det inte ett "one night stand" direkt utan ni är livskamrater har jag rätt då. För i så fall är det verkligen obegripligt att han inte vill göra dig delaktig i "sitt hus". Han behöver ju inte om släppa in dig på 50 % om han nu anser att han har betalat mest på huset, men du kanske kan få ta över en del av lånet så det står på dig kan man väl tycka. Så du tex kan vara ägare till 25 % eller så.

    Jag tycker han verkar inte se er som ett team och som en familj, det känns mer som han ser dig som en inneboende. Sluta dessutom gemast att betala för all mat, inför att han ska belata för det han äter, hana gör ju så mot dig.

    Den här karln verkar vara girigheten själv. Det är inte du som är girig.

  • sextio­talist
    Äldre 28 Jan 10:42
    #40

    Jag tycker han är ute och cyklar när han säger att han i värsta fall inte skulle kunna köpa ut dig om du går in som t.ex 10%-ägare.
    Du kräver ju inte halva huset, du ber om en säkerhet för ett lån, så är det bara.
    Jag kan förstå att han inte vill förlora huset i en separation, vilket egentligen inte är aktuellt. Men just dessa 10% skulle innebär en säkerhet för dig och barnen ifall ni skulle separera, inte i form av huset, men att du kan få pengar så att du skulle kunna börja på nytt i händelse av han går bort eller ni separera.
    Ni kan tillsammans gå till en bank som även kan erbjuda ekonomisk rådgivning, så kanske de kan stötta dig i ditt tänk.

Svar på tråden Tänker jag fel? Vill ha del i huset...