• Äldre 1 Feb 15:13
    13772 visningar
    15 svar
    15
    13772

    Central hypotyreos?

    Hej,

    Är det någon som har erfarenhet av central hypotyreos? Jag har många symptom på hypotyreos, men provsvaren visar inte på klassisk hypotyreos.

    Mina provsvar:

    TSH: 1,2
    Fritt T4 9,8 (ref 9-22)
    Fritt T3 3,4 (ref 3,5-6)

    Dessa prover har jag tagit via kvinnokliniken, men de lämnar nu över till vårdcentralen då läkaren där inte tycker sig ha tillräcklig kunskap i ämnet.

    Symptom

    - trött
    - deppig
    - ångest
    - frusen
    - svårt att hålla vikten
    - ingen mens/ägglossning
    - förstoppad
    -  torra händer och fötter (självsprickor)

    Är det någon som varit i samma situation? Har ni haft svårt att få någon diagnos för att ni inte haft höga TSH-nivåer?

    Sedan jag fått provsvaren är det som en propp har dragits ut. Å ena sidan så skönt att veta att det faktiskt kan vara något fel och kan rättas till men samtidigt är jag så rädd att jag inte ska få hjälp. Idag orkade jag mig inte ens iväg till jobbet i väntan på att läkaren från kvinnokliniken skulle höra av sig och nu vill hon inte hjälpa mig.
    Jag känner mig helt tom :(

  • Svar på tråden Central hypotyreos?
  • Äldre 22 May 20:00
    #4

    Jag har faktiskt fått hjälp tillslut! Jag gav upp vårdcentralen och sökte privat och fick hjälp. Ungefär samtidigt fick jag faktiskt en remiss till endokrin från vårdcentralen. När jag väl kom dit hade jag ätit medicin i 1,5 månad. Eftersom jag mådde bättre av det höll endokrinologen med om att det faktiskt rörde sig om hypo trots att TSH var lågt. Jag har blivit uppsatt på kö till en magnetröntgen av hypofysen också för att se så det inte är något mer galet.

    Jag har ätit medicin i snart tre månader nu och mår bättre trots att vissa symptom håller sig kvar. Jag hoppas dock att de också ger med sig!

  • Äldre 20 Jan 15:42
    #6
    Urmakarn skrev 2012-01-20 09:45:09 följande:
    Hur gick det Beckaa, vad fick du för svar på magnetröntgen?
    Jag fick tid för magnetröntgen i juli och den visade en 13 mm stor cysta på hypofysen. Det var inte direkt vad jag tänkt mig! Den opererades bort i oktober.

    Nu håller vi på att följa upp hormonhalterna efter operationen. Innan operationen hade jag så låga östrogenhalter att jag klassades som att vara i klimakteriet. De har dock blivit bra och mensen har kommit tillbaka! Dock har sköldkörtelvärdena blivit sämre igen, så min hypofys klarar antagligen inte av att producera TSH som den ska. Jag ökade dosen förra veckan och väntar på effekten av det.

    Men vilken resa det har varit för att komma dit jag är idag. Det är galet! 1,5 år från det att jag sökte vård första gången och med många bakslag längs vägen med läkare som inte tar symtom på allvar så länge värdena ser någorlunda normala ut.
  • Äldre 22 Jan 19:27
    #8
    Urmakarn skrev 2012-01-22 16:30:04 följande:
    Mmm, jobbigt är bara förnamnet när man brottas med detta i sjukvården.... På mej upptäcktes det under min andra graviditet på hösten -08, tjatade till mej levaxin hösten -09!

    Eftersom jag fortfarande mår piss lyckades jag komma till specialist som beställde en skiktröntgen som jag fick svar på nu i fredags att jag hade 4mm tillväxt på hypofysen.... med enda förklaringen att jag ska höja levaxinet å ett nytt prov om 4v!
    Men hallå! Varför är den större, vad beror det på, är det nått som är farligt....jag fattar inget!
    Hittar inget som förklarar förstorad hypofys?!?!

    Till råga på allt är att jag har fått enorma PMS besvär med horribla humörsvängningar som inte är acceptabelt när man har barn....man funderar ju om hypofysen påverkar det med?!?

    Skitjobbigt just nu :(
    4 mm tillväxt tolkar jag som en cysta, inte att hypofysen är förstorad, eller har de uttryckligen sagt att det är hypofysen som växt?
  • Äldre 23 Jan 15:00
    #10

    Det var cystan de tog bort. Att vara helt utan hypofys är ingen höjdare. Det finns dem som föds utan hypofys, men då måste man tillsätta alla hormoner hypofysen producerar och det är nog ingen höjdare att försöka få hormonbalansen i kroppen att stämma då!

    Man måste inte ta bort cystan. Tydligen är det relativt vanligt att man har en cysta på hypofysen men den upptäcks ofta inte förrän man får problem av något slag och man gör en MR. Man ser till varje enskilt fall och gör en bedömning kring om cystan tros påverka hypofysfunktionen eller inte innan man bestämmer sig för att operera bort den eller låta den vara kvar. I det senare fallet brukar man få gå på regelbundna kontroller för att se att den inte växer ytterligare.

    Huruvida cystan påverkar PMS kan jag inte svara på, men i mitt fall påverkade cystan i alla fall ägglossning. Jag var utan mens i flera år men två månader efter operationen kom den.

  • Äldre 30 Apr 22:15
    #12
    obesiality skrev 2013-04-30 13:08:16 följande:
    Hopas att  du återhämtat dig bra, själv opererades jag i juli 2012 för en 3,5 cm stort hypofysadenom, hormonstörningar till max efteråt, tålamod nej men det går framåt extremt långsamt med lite dippar då och då,  tar sprutor med tillväxthormon varje kväll sedan två månader tillbaka och livet börjar långsamt komma tillbaka,  huuh :)

    Jag har kommit tillbaka ganska bra! Jag lyckades till och med bli gravid för ett år sedan och har nu en dotter på tre månader. Jag medicinerar fortfarande för ämnesomsättningen men kroppen hängde med förvånansvärt bra under graviditeten och jag har till och med sänkt dosen en aning efter förlossningen. Läkarna har en förhoppning om att kunna trappa ut helt men jag har inte velat ha någon brådska även om jag tror att kroppen sköter det bäst själv under förutsättning att det funkar. Just nu orkar jag inte må dåligt bara för att. I juni är det dags för ny magnetröntgen för att se hur det står till efter operationen. De där hormonerna kan verkligen ställa till det, hoppas att det fortsätter åt rätt håll för dig!
Svar på tråden Central hypotyreos?