Inlägg från: Lindreas |Visa alla inlägg
  • Lindreas

    Vad behöver man till nyfödd?

    Suneboll skrev 2011-02-09 11:29:54 följande:
    Sedan har man stl 62 i några månader...sen stl 74 vid 6 mån till 1år o sen stl 80
    62 hade vår skrutt i nån månad eller så bara, sen var det dags för 68. Vissa kläder hann vi inte ens använda.

    Den där listan, jag reviderar den ytterligare tror jag. ÅKA VAGN:

    Vagn, förstås. Med myggnät och regnskydd.
    Lakan till liggdelen, och en tunn filt att ha ovanpå. Men ha en lite tjockare filt också, det KAN ju vara kallt!
    Reflexer. Finns superbra reflextejp att köpa, så kan man tejpa direkt på chassit.

    Jag tog bort åkpåse (du ska ju få bebis i juli, åkpåse behöver man på hösten/vintern och till dess har du klurat ut vad din bebis behöver och du hinner spara ihop till en), plastad frotté (det är inte nödvändigt. Jag har det inte, jag har i stället en handduk ovanpå madrassen och dubbla lakan och har inte haft några olyckor. För övrigt går det ju att tvätta eller helt enkelt byta ut madrassen om det blir undergång och förstörelse.) och vagnleksak/mobil (man får en i bb-väskan, och det är för övrigt ingenting man behöver köpa, funkar kanon med nån grej man har hemma som man knyter fast.).

    ÅKA BIL:

    Babyskydd. That's it.

    SOVA GOTT:

    Spjälsäng eller vagga. Smaksak! Förresten sover bebisen ofta i ens egen säng.
    Spjälskydd.
    Madrass.
    Kudde.
    Lakan, plastad frotté, påslakanset x2.



    Täcke behöver du inte, det räcker gott och väl med bara påslakanet. Det är viktigt att bebisen inte blir för varm! Sovpåse är annars något som är bra! Dra-på-lakan är smidigt, men inte nödvändigt. Jag har tagit ett av mina gamla lakan och delat dem på mitten, då passar de fint i spjälsängen! Nya rekommendationer säger att man ska ha kudde till de pyttesmå, men det går bra med en vikt handduk också. Men lägg den i ett örngott så det inte river på den lilla kinden. Fler påslakanset än 2 behövs sällan heller, man hinner tvätta om det blir panik. SKÖTA OM:

    Tvättlappar.
    Blöjor.
    (Köp dock inte på er för mycket i förväg, man vet inte vad som passar bebisen!)
    Babyolja.
    (Gärna i pumpflaska, lätt att dosera med en hand!)
    Bepanthen
    (eller annan salva mot röda rumpor)
    Handdukar (att torka torrt med, det är inte bra att låta bebisen vara fuktig under blöjan)

    Vi har tvättlappar i både skumgummi och papper, det är en smaksak! Jag använder skumgummi (miljövidrigt, jag vet) och maken papper. Lite babyolja rengör kanonbra! Naturligtvis är det bekvämt med skötbord, och då behövs det ett skötunderlägg som man kan torka av, men det går bra med ett par handdukar också.

    SKÖTVÄSKA:

    Hundbajspåsar
    Handsprit
    Blöjor
    Engångsunderlägg till skötbordet
    Kräktrasor
    Tvättservetter

    ÄTA MAT:

    Vi hade en nappflaska hemma samt en tetra färdig ersättning ifall det skulle behövas. Det är inte nödvändigt alls, men kan vara skönt att ha. Allt annat kan du köpa sen.

    BADA:

    Badbalja (om ni inte har badkar, för då funkar det bra, även om det inte är så skönt för ryggen...)
    Badtermometer (det är svårare än man tror att blanda "lagom" varmt!)

    Lite babyolja i vattnet (eller olivolja) räcker, tvål behövs inte (fast man får prover i BB-väskan!) än på ett tag. (När du köper, undvik barnängens babytvål/schampo, det luktar klister...) Ingen särskild handduk behövs heller om man inte vill, ta ett mjukt badlakan, det räcker gott!

    APOTEK:

    Rumptermometer (egentligen ingen panik att köpa det på en gång)
    Nagelsax med trubbig spets. Du anar inte hur fort bebisnaglar växer!

    Nässpray med koksalt kan vara bra, babyproffsen säljer en som heter Näsfrida. Den är lättare att använda än pipetter, tycker jag. Nezeril och Alvedon/Panodil ska inte användas förrän bebisen är tre månader, så det är ju ingen vits att köpa det innan dess, om man inte blir rekommenderad av läkare!

    ÖVRIGT:

    Bärsjal! Den har varit räddningen många gånger, men det är inte nödvändigt att köpa en, du kan absolut sy en själv om du är lite händig!
    Nappar hade vi hemma från början, men det är inte säkert att den sort man köpt passar det lilla livet. Och passa på att skaffa en napphållare på en gång!
    Något jag alltid påminner gravida kompisar om är att det är bra att ha många filtar i olika tjocklek. De går åt! Likaså behöver man många handdukar/kräktrasor. De används till lite allt möjligt och man vill ju helst slippa tvätta jämt.
    Någon snutte eller gosedjur är förstås mysigt att ha också.

    Blev det lite mindre ångestladdat? Det här är sånt som jag insett att vi inte klarat oss utan, men sen är alla olika. Ni kanske vill samsova med bebisen helt från början också, då är ju en säng rätt onödig till exempel, men ett babynest kanske passar bra. Det jag skrivit ner är sånt som jag kände var väldigt bra och skönt att ha hemma, och de mest basala grejerna som man behöver ha. Sen finns det en uppsjö av saker att fylla på med, både nödvändiga och onödiga! Man kan lätt klippa sönder ett gammalt badlakan man har, så har man massor av kräktrasor, helt gratis!

    Fundera över varje köp ni vill göra, behöver vi verkligen det här innan bebisen föds, eller kan vi vänta?
Svar på tråden Vad behöver man till nyfödd?