• Äldre 22 Feb 10:33
    19254 visningar
    21 svar
    21
    19254

    Hur resonerar tingsrätten vid vårdnadstvist?

    Ts, det är mycket annat som spelar in när tingsrätten dömer. En fundering jag har är om han någonsin tagit hand om ditt barn sedan tidigare, om han varit ensam med det barnet och fixat att ge mat, natta osv.

    Vad som hände vid separationen kan säkert spela in när det gäller varför han väljer att inte ha kontakt med dig. Att du ser det som att han väljer bort barnet behöver inte betyda att han faktiskt gör det utan han kanske väljer bort att träffa dig.

    Varför ser du honom som en dålig vårdnadshavare, mer än att han flyttade ut och inte har haft kontakt med barnet sedan dess, av någon orsak?

  • Äldre 22 Feb 10:57
    #3
    Anonym skrev 2011-02-22 10:45:54 följande:
    Ensam vårdnad kommer han inte att få om det stämmer det som står i TS och förutsatt att du inte har motarbetat umgänge mellan honom och barnen. Det är dock inte heller säkert att du får det. Det bästa är om ni kan få till en upptrappning av umgänget så att barnen får en bra relation med sin pappa.
    Det är inte bra att påstå att pappan inte kommer att få enskild vårdnad. Väl i rätten ska både ts och pappan utredas och vad som helst kan komma fram under utredning och förhandling. Om varken ts eller pappan även yrkar på gemensam vårdnad kan tingsrätten inte döma till annat än enskild. Men vem som får vårdnaden är omöjligt att säga. Pappan kan t.ex påstå att ts hindrat umgänget och begränsat möjligheterna för honom att få träffa barnet och ha umgänge. Om tingsrätten finner det trovärdigt och anser att pappan är den som bäst kan tillgodose barnets behov av båda föräldrarna, kan pappan få vårdnaden.

    Man kan aldrig veta hur en tvist slutar.
  • Äldre 22 Feb 15:00
    #11
    Anonym (what) skrev 2011-02-22 14:21:37 följande:
    Men vadå? Man är väl en dålig vårdnadshavare,om man inte ens träffar sitt barn? Eller kan man ens säga att man är vårdnadshavare då?!:S
    My good!
    Visst kan man tycka att man är dålig om man gör så, men som sagt så vet man inte vilken version pappan har. Det är tingsrätten som kommer att bedöma trovärdigheten och vårdnadsförmågan. Man blir inte automatiskt klassad som en dålig vårdnadshavare om man är frånvarande under ett halvår av barnets liv, orsaken spelar stor roll.
    Anonym (förtvivlad) skrev 2011-02-22 14:15:26 följande:
    Han vill ej gå på sammarbetssamtal eller gå till familjerätten.
    Han vill sköta ALLT via advokat, tyvärr.
    Väljer han att stämma dig så lär han hamna hos familjerätten ändå, men tvingad till det av Tingsrätten.
  • Äldre 22 Feb 18:29
    #13
    Anonym (insatt) skrev 2011-02-22 16:47:02 följande:
    Nej, tingsrätten kan inte tvinga ngn till samarbetssamtal - de är ALLTID frivilliga. Men det är klart, det påvisar ju inte samarbetsförmåga precis, att välja bort dem.
    Visst, deär alltid frivlliga men under en tvist kan man inte gärna neka... Eller visst, man kan neka men hur klokt skulle det var att bevisa att man vägrar samarbeta? Det ä ytterst sällan någon avstår samarbetssamtal som Tingsrätten förordnat om. Skulle personligen kalla samtalen Tingsrätten förordnar om som frivilliga under tvång. Tack för att du ännu en gång försöker bevisa att det jag skriver är felaktigt!
Svar på tråden Hur resonerar tingsrätten vid vårdnadstvist?