• Anonym (Morri­s)
    Äldre 27 Feb 22:22
    27834 visningar
    93 svar
    93
    27834

    Diskussionstråd för oss med Vestibulit!

    Hej allihop därute som har problem med Vestibulit (smärta vid samlag)
    Jag har haft dessa problem i 6år och saknar ett forum att diskutera detta med andra i samma sits.
    Tänkte mig en tråd där vi kan följas åt och ge varandra tips och erfarenheter. Att ge lite hopp till varandra. Ett forum där man även få vara arg och uppgiven, klaga och vara arg...osv
    Jag vet att vi är många men det är ju inte direkt ett samtalsämne som avhandlas i fikarummet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-02-27 23:15
    Vill gärna ge er denna länk där man kan läsa lite om Vestibulit (hjälpte mig att förstå)
    www.sexogsamliv.dk/vestibulit01.htm

  • Svar på tråden Diskussionstråd för oss med Vestibulit!
  • Äldre 27 Feb 22:25
    #1

    Jag har haft vestibulit sen sexdebuten men är numera relativt smärtfri.

  • Anonym (Morri­s) Trådstartaren
    Äldre 27 Feb 22:53
    #2

    Eftersom jag startar denna tråd så kan jag ju berätta lite om mig och min Vestibulit. (Tänker skriva V för Vestibulit är ett så långt och tråkigt ordFlört)

    Jag träffade min sambo för 7 år sedan och efter ett halvår började det att svida lite efter sex följt av värre och värre smärta efter sex. Sedan började sexet att göra lite ont och vi fick undvika vissa ställningar och ösa på med glidmedel. Men i flera år nu har sexet varit svårt och i perioder inte funkat alls. Har svårt att minnas hur skönt sex kan vara och hamnade i en ond cirkel där sex är synonymt med smärta..Gråter Har stundtals känt mig oerhört uppgiven när situationen verkat hopplö samt otillräcklig och undrat vad det är för fel på en..
    Blev ändå gravid Gravidtrots allt vilket var en sådan lyckokänsla och födde min fantastiska son som nu är 8 månaderHjärta. Efter graviditeten så säger ju många att V skulle försvinna och jag hade höga förväntningar på detta. Efter att ha fött och blivit sydd en massa (alldeles för långt upp dessutom, blev rätt arg på sjukvården då jag nu är felsydd och därmed trängre..inte direkt vad jag behövde) så gick det nästan ett halvår innan vi kunde ha sex (är fortfarande lite hård och öm där de sydde mig och detta kan ta tid innan det försvinner sa barnmorskan) Så nu har vi trevande försökt att lappa ihop ett sexliv igen med förhoppningen att V skulle vara borta. Det är för tidigt att säga hur sexet nu kommer att bli för vi har haft både toppar där det känts mkt hoppfullt och dalar när man insett att V fortfarande finns kvar. Men mkt händer i kroppen efter en graviditet med hormonförändringar och med de obligatoriska svampinfektionerna som följd samt torra slemhinnor av amningen så det ska bli intressant att se hur det utvecklas. Tycker att sexet generellt varit bättre nu efter förlossningen (de få gånger vi fått till det) så det känns mer hoppfullt idagGlad

  • Anonym (Morri­s) Trådstartaren
    Äldre 27 Feb 22:54
    #3
    semlorna skrev 2011-02-27 22:25:43 följande:
    Jag har haft vestibulit sen sexdebuten men är numera relativt smärtfri.
    Å vad härligt, grattis!!! SkrattandeBerätta gärna hur du blev smärtfri!
  • Äldre 27 Feb 23:59
    #4
    Anonym (Morris) skrev 2011-02-27 22:54:44 följande:
    Å vad härligt, grattis!!! SkrattandeBerätta gärna hur du blev smärtfri!
    Ja du, det är rätt komplext och jag vet inte riktigt själv faktiskt men kan berätta min historia.

    Min första pojkvän och jag kunde aldrig ha sex för det gjorde alltför ont för mig. Tror mycket berodde på att jag igentligen inte var redo eller så sexuellt attraherad av honom men som den unga, osäkra person jag var så trodde jag att det var så det kunde vara och försökte ändå med smärta som följd. Sen följde två år med samma kille där sex bara blev jobbigare och jobbigare. Sen gjorde vi slut och jag kände att jag behövde jobba med vestibuliten för att kunna få ett mer normalt liv. Sexintresserad var jag dock inte. Hur som så slutade jag med p-piller och satte igång att träna mig på att kunna röra mina smärtområden (har två punkter) och samtidigt träna avslappning genom avslappnad andning och tänka positiva tankar. Använde mig i samma veva av ovesterin som verkligen har hjälpt mig mot känsliga slemhinnor. Efter ett tag mådde jag lite bättre och kände att jag ändå kunde fungera och ha sex utan att spänna mig alltför mycket eller tänka för negativt.

    Jag träffade nästa pojkvän som jag pratade massor med om sex, vestibulit och allt däromkring. Han var bra på att ta det i min takt och jag tränade även då på avslappning, andning och positiva tankar. Smärtan släppte mer och mer (eller snarare så spände jag mig mindre och mindre och hade bara sex när jag kunde och ville vilket ledde till att jag fick mindre vestibulitkänningar). Vi hade ett underbart sexliv som bara blev bättre med tiden. Efter ca ett år gårde vi slut, vi hade inte samma framtidsdrömmar.

    Träffade min nuvarande och efter lite jobbiga träningsmånader har jag blivit i princip smärtfri igen och har varit det ett bra tag. Känner jag av att slemhinnorna blir påverkade så använder jag ovesterin och tar det försiktigt med sexet en period.

    Som dom flesta med vestibulit säkert vet är det jobbigt för sex blir smärtsamt. Jag kände mig oduglig som flcikvän som inte kunde ha sex, jag kände att min kropp svek mig för jag VILLE JU. Det var mycket skuld vilket ledde till att jag la press på mig själv vilket bara ledde till mer spänningar och mer smärta. En ond spiral helt enkelt. Det stora jobbet jag gjorde som jag tror gjorde mig relativt smärtfri var att ta bort skulden, göra sex till något roligt igen, något njutningsfullt. Det var inte mitt fel och jag behöver inte ha sex om/när jag inte vill eller kan och det är okej. Och så använder vi ALLTID glidmedel för även om det inte behövs så minskar det friktionen mot smärtområdena.
  • Anonym (Morri­s) Trådstartaren
    Äldre 28 Feb 00:18
    #5

    Tack för ditt svar!!!!
    Känner igen mig i enhel del, speciellt den onda spiralen. Jag behöver också hitta tillbaka till att sex ska vara roligt för nu känns det liksom så allvarligt och jätteladdat..typ ligger och tänker "hoppas att det funkar, hoppas att det funkar".  När jag var yngre hade jag sex hur lätt som helst och det var kul och härligt! Ska kolla upp det där med Ovesterin som du tipsade om för jag har också torra slemhinnor. Glidmedel är det ALLTID här också (tycker att den silicon baserade på Apoteket som heter Klick, tror jag, är den bästa för den vattenbaserade torkar ut och försvinner efter ett tag..) Tack igen, det är skönt att höra om er som har blivit av med besvären för det inger lite hoppGlad

  • Äldre 28 Feb 00:24
    #6

    Hatar klick jag, tycker den blir som lim efter ett tag. Men fungerar den för er så :)

    Tror det är väldigt viktigt att få bort pressen och allt negativt som sex blir efter ett tag när det gör ont. Kanske kan ni bestämma er för att inte ha penetration alls på ett par månader och att istället försöka få dig att slappna av och försöka få sex att enbart bli njutningsfullt samtidigt som du använder ovesterin?

  • Anonym (x)
    Äldre 28 Feb 02:04
    #7

    Jag hade V i tio år tills jag födde barn, efteråt försvann det =D Men det tog ett år efter förlossningen innan jag kunde ha sex och det kändes normalt. Jag provade ett halvår efteråt men då gjorde det ont och då väntade jag ett halvår till. Så du som hade ett halvår efter din förlossning, det kan fortfarande bli bra. Jag hade skitont efter så kort tid. Blev också sydd och fick en bakterieinfektion i stygnen. Jag vågade dock inte alls ha sex efter det första försöket förrän det gått ett år så jag vet inte exakt när det försvann.

  • Anonym (Morri­s) Trådstartaren
    Äldre 28 Feb 21:02
    #8
    Anonym (x) skrev 2011-02-28 02:04:48 följande:
    Jag hade V i tio år tills jag födde barn, efteråt försvann det =D Men det tog ett år efter förlossningen innan jag kunde ha sex och det kändes normalt. Jag provade ett halvår efteråt men då gjorde det ont och då väntade jag ett halvår till. Så du som hade ett halvår efter din förlossning, det kan fortfarande bli bra. Jag hade skitont efter så kort tid. Blev också sydd och fick en bakterieinfektion i stygnen. Jag vågade dock inte alls ha sex efter det första försöket förrän det gått ett år så jag vet inte exakt när det försvann.
    Vad skönt att höra att din V är borta!!!! Och det inger ju hopp att det fortfarande kan bli bättre ett år efter förlossningen. Tror du att din V försvann av själva förlossningen?
  • Anonym (vesti­bulit-­11)
    Äldre 8 Mar 16:30
    #9

    Hej!
    Jag har också vestibulit. Har haft ont i cirka 11 år. (Men bli inte skrämd av det - de flesta blir bra fortare!) Vill tipsa er om forumet på vestibulit.com.

    semlorna, vilket glidmedel föredrar du?

  • Äldre 8 Mar 16:35
    #10
    Anonym (vestibulit-11) skrev 2011-03-08 16:30:33 följande:
    semlorna, vilket glidmedel föredrar du?
    Brukar använda oss av pjurs silikonbaserade. Inte testat så många förutom klick, play och lite olika av pjurs så jag är ingen expert dock. Vet bara att klick är hemskt om man vill ha glid eftersom det blir så klistrigt (och så smakar det hemskt illa).
Svar på tråden Diskussionstråd för oss med Vestibulit!