• Åsa

    400 kr i kuvertavgift?

    Jag hade nog hittat någon anledning att tacka nej. Jag tycker det är ett ofog att gästerna ska betala brudparets firande och bidra til en hypespiral där ännu fler ska ha bröllopsfiranden de inte har råd med.
    Har man inte råd att bjuda på tjusig middag så har man färre gäster eller enklare firande är min åsikt.

    Viss parallell finns förstås med vanan att skänka pengar under bröllopet i vissa andra kulturer; inget hindrar ju brudparet från att betala bröllopet med de pengarna om de nu inte vill ha dem till bosättning eller bröllopsresa. Men det är ingen inträdesavgft i alla fall.

  • Åsa
    lelodi skrev 2011-03-08 08:34:28 följande:
    Värdparet (som faktiskt inte nödvändigtvis är brudparet!) ANORDNAR ett bröllop för X och Y. Till det blir man INBJUDEN och får betala en kuvert avgift för en del av maten. Blir det annorlunda då?
    Jag förstår inte riktigt det här med att man ska bli bjuden på allt heller när man går på kalas, går man på bal tex så är det kuvertavgift och jag skulle inte kunna bry mig mindre om vems ficka i typ Riddarhuset de hamnar!Skrattande 
    Nej, det blir inte annorlunda om prislappen för deltagandet kommer från ett värdpar.

    Vad gäller baler har jag bara varit på en i mitt liv som kunde kallas så och då betalades ingen kuvertavgift. 

    Att i samband med skolavslutning etc (det har ju blivit vanligt med bjudningar med formell klädsel då; vet inte i vilka andra sammanhang man skulle betala för bal) betala för mat/lokal/underhållning/överskott till arrangör, eller för den delen bidra med sin del till ett knytkalas tycker jag är något annat. Då är det allas fest, jämförbart med att betala för att  gå på konsert, restaurang, whatever. Ett bröllop är i första hand brudparets.
  • Åsa
    lelodi skrev 2011-03-08 11:52:43 följande:

    Eller? Visst skulle ni kuvertavgiftsmotståndare gladeligen betala 1000-lappen för soppan/tågbiljetten ner till Österlen, 500 lappen för boendet och 300 till presenten?


    Beror på. Skulle någon lägga bröllopet långt ut i buschen som medför höga kostnader enbart för att "få sitt drömbröllop" kunde det påverka min motivation att komma.  Om de däremot gifter sig i Motala för att de har släkten där eller liknande åker jag om det funkar.

    Sedan är det givetvis så att även andra önskemål från brudparet kan medföra att det finns gäster som tackar nej; vet ett bröllop där brudparet ändrade klädkod då så pass många från deras egna familjer sade rakt ut att de inte hade ekonomi att prioritera högtidsdräkt. Inser att det ekonomiskt kan finnas beröringspunkter med kuvertavgift men ser det inte som samma tydliga "inträdesavgift".
  • Åsa
    lelodi skrev 2011-03-08 12:38:00 följande:
    Jtag tror många brudpar ser festen som något stort även för sina gäster, at det ska vara allas fest. Så jäkla mycket jobb folk lägger ner på arrangemang runt bröllop är helt otrolig. Visst finns de dom som bara gör det för sin egen skull, men vårt bröllop planerade vi främst för att gästerna skulle ha en dunder-brak-fest där alla hade kul!
    Knytis på bröllop tycker jag också är helt okej.

    Och nej, vi hade inte kuvertavgift Skrattande
    Jag skrev också "i första hand" brudparets Givetvis vill ett brudpar att det ska vara en trevlig upplevelse för alla.
  • Åsa
    realist skrev 2011-03-08 17:32:41 följande:
     Då handlar det inte om snålhet, då har personerna inte råd. Men det är ju knappast brudparets problem att de människorna lever på marginalen för att upprätthåla en fasad de egentligen inte har ekonomisk kapacitet för.
    Omvänt skulle man ju kunna resonera att det inte är gästernas problem om brudparet vill leva över sina tillgångar.
  • Åsa
    realist skrev 2011-03-08 17:39:06 följande:
    Verkligen! 
    Jag är dessutom av den uppfattningen att det är vanligare med kuvertavgift än att inte ha det. I alla fall bland de bröllop jag har varit bjuden på. Det är nästan så att jag blir lite förvånad när det inte är någon kuvertavgift.
    Och jag har aldrig varit på ett bröllop som haft kuvertavgift Olika det kan vara.
  • Åsa
    Åsa skrev 2011-03-08 18:17:43 följande:
    Och jag har aldrig varit på ett bröllop som haft kuvertavgift Olika det kan vara.
    Jag förtydligar: Inget av de bröllop jag  bjudits till har haft kuvertavgift.
  • Åsa
    Välvillig skrev 2011-03-08 14:29:33 följande:
    Personligen tycker jag man ska fira bröllop när känslorna är de rätta snarare än när ekonomin är den rätta.
    Det går ju alldeles utmärkt. Att gifta sig är gratis. Däremot har det ju (tyvärr) blivit mode med stora flådiga bröllop. I stor kontrast med smörgåstårta med närmare familj och vänner resp knytkalas med studentkamraterna som inte var alltför ovanligt för ett antal år sedan bland dem som inte tillhörde mer burgna familjer.
  • Åsa
    sextiotalist skrev 2011-03-08 18:24:32 följande:
    Nja, det är nog mer en kulturfråga för mig, för mig är det så otänkbart att kräva en kuvertavgift så jag skulle nog bli väldigt chockad.
    Men jag är fortfarande inte intresserad av att betala pengar för mat som jag inte kan styra över. Om du vet hur många middagar jag har gått hungrig från, för att har svårt (då menar jag att jag kräks) för vissa rätter.
    Tror vi har den springande punkten där, med "kulturfrågan". Det handlar liksom inte om pengarna i sig, som man kan ha eller itne, utan om att ha "inträde"  för inbjudna gäster till ett eget firande. Min ryggradsreaktion är det att jämställa med att ta betalt för smörgåstårtan när du har dop eller när ditt barn tar studenten vilket inte heller känns ok för mig.
  • Åsa

    Etikettproffset Magdalena Ribbing skriver x flera om att kuvertavgift (som hon anser blivit så vanligt att man knappast längre kan irritera sig på det; det får stå för henne ) måste vara i stället för present och att det ofta står så på inbjudan.

    Å andra sidan har jag varit på ett bröllop där brudparet undanbett sig presenter då de tyckte att gästerna gjort fullt tillräcklig uppoffring som tagit sig ut till avkroken där de valde att gifta sig. (ingen kuvertavgift där)

  • Åsa

    Naturligtvis kan en gäst föredra att betala för att få vad h*n uppfattar som god mat etc i stället för "korvsoppa". Men då är det ju arrangemanget som lockar snarare än att dela brudparets stora dag.

  • Åsa
    sextiotalist skrev 2011-03-08 19:55:55 följande:
    Själv skulle jag föredra korvsoppa framför rådjurssadel eller ännu värre ren. Lägger man dessutom till chevréost och balsamvinäger, då blir det direkt en färd till närmaste korvkiosk Flört
    OT Chèvre har jag inget emot men jag har mycket svårt för vilt; är inte präglad på det och aldrig lärt mig gilla det. Bruna hårda små vildfåglar som smakar alldeles för mycket och klövdjur som smakar skämt (sk viltsmak har jag upplysts om) Tyvärr anser viltätare att de gör en en stor tjänst med att bjuda på det
  • Åsa
    lelodi skrev 2011-03-10 08:20:44 följande:
    För mig är pengar pengar.
    Oavsett om de går till en kuvertavgift på ett bröllop, bensin och boende för ett långväga bröllop eller en present. Jag betalar gladeligen för att delta på en sån fest för mina vänner. Om jag har den möjligheten.
    Med den synen på saken så blir ju inte heller en kuvertavgift något att fundera över så länge du har råd med den. Gnissel i maskineriet blir det ju bara om
    1) om gästen inte har ekonomin
    2) om gästen ser det som principiellt fel och en "inträdesavgift" med kuvertavgift.
    Även om den gästen väljer att gå så blir det ju i de senare fallen ett irritationsmoment.

    Får jag fråga, skulle det vara lika oproblematiskt för dig med kuvertavgift vid en studentmiddag, ett dop eller en födelsedag?
  • Åsa
    lelodi skrev 2011-03-10 09:04:38 följande:

    Jag har inga problem med kuvertavgift oavsett vilket sammanhang det gäller. Jag vet hur dyrt det är och hur mycket jobb en hyfsat enkel tillställning kräver och betalar mer än gärna för mig.

    Att man inte har råd är en sak.
    Att peka med pekpinnar efter sin egna principer tycker jag är fel i väldigt många sammanhang. Bara för att jag tycker en sak behöver inte andra som gör annorlunda ha illvilliga intentioner med sina val och handlingar.


    Trist med fientlig inställning, när pengar ändå bara är pengar.
    Har man dem inte är det ett problem, ja. Har man dem har jag svårt att se varför man ska värdera kuvert, present eller omkostnader som "rätt eller fel" pengar.


    Då är du konsekvent med sammanhang; sett andra som tycker betalfester är fel i det ena sammanhanget och rätt i det andra.

    Jag tycker du är fel ute både med ditt "peka med pekpinnar" och "fientlig inställning". Alla har värderingar om olika saker som de insupit under sitt liv. Att ex jag tycker det är fel att ta betalt av inbjudna gäster (eller kanske snarare att de inte är gäster om jag kräver betalning av dem) är knappast en fientlig inställning; det är en syn på vad gästfrihet innebär. Följdslutsatsen av den premissen blir naturligt att man inte kan("bör") bjuda till något man inte har råd med. Delar man inte premissen blir förstås inte heller slutsatsen logisk.

    Vad gäller ev pekpinnar skulle jag inte i privatlivet kommentera om jag någon gång fick inbjudan till ett bröllop eller annat sammanhang där värden ville ha kuvertavgift.  Att i en allmänt hållen diskussion säga hur man ser på saken är inte per definition en pekpinne även om det förstås kan ses så av den som har annan åsikt. Men då skulle ju lika gärna jag kunna kalla det pekpinnar när den som har annan åsikt än jag i den här frågan kallar mig med flera som tycker kuvertavgift är knepigt "snåla", "missunsamma" etc.
  • Åsa
    Anonym (Gillar fest...) skrev 2011-03-10 11:47:19 följande:
    I många kretsar där kuvertavgift inte är generellt acceptabelt så har man istället höga krav på att man ska bjuda igen... och att det ska vara minst lika fint...  Vissa blir förbannande för att några de bjudit på bröllop inte bjuder dem på sitt bröllop.

    Hur man än gör när man ställer till med fest så är det någon som blir sur, bäst att sluta...
    Menar du att denna underförstådda förväntning på att "bjudas tillbaka" skulle ha ett samband med om man "betalat för sig" genom kuvertavgift eller ej?
Svar på tråden 400 kr i kuvertavgift?