• Äldre 9 Mar 14:51
    111973 visningar
    898 svar
    898
    111973

    Ersättning för vård/äggdonation utomlands?

    Hej!

    Ber om ursäkt ifall någon annan redan har utrett frågan, men jag har efter 10 minuters googlande inte hittat något konklusivt.

    Jag tror att om man har rätt till vård i sitt landsting, men inte hinner få det på grund av lång kötid, så har man rätt att söka motsvarande vård utomlands och få ersättning för den i Sverige. Ersättning gäller för vårdkostnader, resor, logi (jag är osäker på mediciner).

    Jag har läst på Försäkringskassans hemsida:

    www.forsakringskassan.se/privatpers/utomlands/om_du_planerar_vard_utomlands/ersattning_vid_planerad_sjukvard

    Det som är kruxet för att få förhandstillstånd är att vårdgivaren måste vara ansluten till det allmänna sjukvårdssystemet i landet i fråga, och jag tror att de flesta privatkliniker nog inte är det (jag har inte utrett mera). Du måste dessutom ha rätt till vården i ditt hemlandsting.

    Men, det finns en annan utväg, man kan få ersättning i efterhand även om vårdgivaren är privat. Då får man inte ersättning för resor och logi. Vården måste vara liknande som den i Sverige och man måste ha rätt till vården i sitt hemlandsting.

    Så, om man bor i ett landsting som godkänner ÄD upp till 40 år och inte hinner få det och kan tänka sig att betala resor, logi och mediciner själv, så verkar det som att man kan få ersättning för vårdkostnaderna i efterhand.

    Jag väntar på svar från Försäkringskassans utlandsavdelning.

    Jag återkommer när jag vet mera.

    /Dustpuppy

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-10-19 19:03
    Info om ålder: man skall inte ha fyllt 43 år vid behandlingstillfället. Då har man möjlighet att få ersättning i efterhand.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-02-22 14:12
    Info om ålder har jag hittat på föreningen Barnlängtans hemsida, jag vet inte säkert om det är kört om man är äldre. Det kostar bara ett frimärke att försöka...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-07 14:37
    #145 har fått ersättning när hon var 45, så det kan vara möjligt att få ersättning även om man är äldre än 43.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-06-26 12:13
    En förutsättning för att få ett sk förhandstillstånd är att kliniken tar emot en betalningsförbindelse från FK som kallas S2. Få, om ens någon, privatklinik tar emot det.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-09-26 11:52
    Ersättning från FK kan man få om ens eget landsting inte kan erbjuda vården. Om vården finns att få privat i Sverige påverkar inte ersättningsfrågan.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-12-07 13:39
    Ersättning för vård kan man även få för andra sjukdomar, det behöver inte vara ÄD. Ifall ens eget landsting bara erbjuder en IVF och rekommenderad behandling är fortsatta IVF:er, så har man samma rätt till ersättning. andra exempel är cancerbehandlingar, behandling mot svår handsvett och annat.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-06-11 23:06
    Glömde uppdatera för länge sedan: FK har ändrat reglerna till att endast öppna donatorer ger rätt till ersättning, dvs Finland och Island.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-09-26 15:07
    ***********BINDANDE FÖRHANDSBESKED FRÅN OCH MED 2013-10-01****************

    En ny lag träder i kraft 2013-10-01. Det innebär att jag som patient har rätt att få veta två saker innan jag betalar för vård i ett annat EU/EES-land:

    1 Kommer jag att få ersättning eller inte?
    2 Hur mycket pengar får jag?

    Dvs, om jag vill göra äggdonation i Finland/Island, eller IVF-behandling i tex Danmark, så vet jag redan innan jag åker att pengarna jag betalar kliniken kommer jag att få tillbaka av FK. Osäkerheten försvinner.

    Lagen som träder i kraft heter "Lag (2013:513) om ersättning för kostnader till följd av vård i ett annat land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet"

    Paragraf 11 är det intressanta:

    "Förhandsbesked 11 § Om en patient ansöker om det, ska Försäkringskassan lämna förhandsbesked om 1. huruvida patienten har rätt till ersättning enligt denna lag för viss vård som han eller hon avser att ta emot vid ett visst vårdtillfälle i ett annat EES-land, och 2. det högsta belopp ersättning kan betalas ut med för denna vård.

    Har förhandsbesked lämnats enligt första stycket är Försäkringskassan skyldig att vid senare prövning av frågan om ersättning till patienten för den angivna vården betala ut minst det belopp som angetts i förhandsbeskedet. "

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-11-05 11:45
    Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av vävnader och celler i hälso- och sjukvården och vid klinisk forskning

    www.socialstyrelsen.se/sosfs/2009-32

  • Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?
  • Äldre 12 Jan 21:27
    #91

    Bollan, tack för intressant info. Det låter ju bra så långt, dvs det finns ff chans. Fick du ngt besked ang ersättning när du pratade ned dem eller väntar ni också? Jag skickade in alla våra kompletteringar 10/12 och har inte hört ngt sen dess.

  • Äldre 12 Jan 21:37
    #92

    Jag måste komplettera senast den 18/1, men hon sa att de fattar inga beslut på dagen utan de väntar några dagar ifall postgången dröjer. Så jag gissar att jag kan få ett beslut denna månaden.

  • Äldre 13 Jan 11:34
    #93

    Tack för infon Bollan!

    Själv pratade jag med en trevlig tjej i Visby som väntar på komplettering från oss i form av kvitton från kliniken. Skall komplettera senast 31 jan och har jag inte fått dem från klinken tills dess skall jag bara höra av mig. Hennes hållning var att de tyckte det var roligt när det lyckades, att de kände sig delaktiga i något positivt. Någon hade t om skickat bild barnet till dom.

    Sen har jag ingen aning om hur de ställer sig till att vi startade sent, aldrig gjort IVF i Sverige utan gick på äggdonation direkt på doktorns inrådan efter AMH och FSH. Det står visserligen inte i explicit i journalen men så var det.

    Kram,
    Late

  • Äldre 13 Jan 13:58
    #94

    Late, det står inte heller i vår journal att äggdonation är enda utvägen. Tvärtemot faktiskt, det står att det finns inga medicinska hinder för ytterligare ett ivf-försök. Men sen avslutas det med att läkaren stödjer oss i vårt beslut. Nåja, en läkare på vår ivf-klinik har erbjudit sig att tala för vår sak om FK vill ha mer kött på benen.

    Lite bekymrad är jag ändå, vår diagnos lyder oförklarlig barnlöshet. Det finns ju skäl att tro att mina ägg är för gamla och dåliga, men det är ju inget man kollar. Utan det är min slutsats efter dåligt reusultat på ivf. Kan man få ersättning om orsaken är att man är för "gammal"? Jag var 38 när vi startade bebisfabriken.

  • Äldre 13 Jan 21:47
    #95

    Bollan, som jag har förstått det så är det max 43 år som gäller, efter det anses man för gammal för att få barn och då är inte IVF eller äggdonation medicinskt försvarbart. Föreningen Barnlängtan har skrivit ett par rader om det. Så om jag fattat rätt så kommer FK att inte ersätta behandling utförd från och med den dagen du och jag fyller 43 år.

    Jag tycker att fram och tillbaka bollandet med dokument till FK är psykiskt ansträngande, men det känns lite lättare när jag tänker att pengarna är sådant jag redan har räknat som förlorat, ersättningen blir då en glad överaskning om jag får den (har fått en gång, tänker ansöka efter nästa ÄD igen).

    /Dustpuppy

  • Äldre 13 Jan 21:58
    #96

    Vad jag vet finns det i Sverige ingen åldersgräns. Landstingen har själv satt en övre åldersgräns, och den skiljer sig från landsting till landsting (38-40 år) för att få behandlingen finansierad. Klinikerna brukar ha en gräns på runt 42 för ivf, men även där görs individuella bedömningar. Jag gjorde min sista ivfbehandling i Sverige vid 44år och 3månader fyllda. Och jag hade fått göra fler efter det om jag hade velat (pga att de fick ut många ägg var gång och med hög befruktningsgrad). Så ålder bör inte vara något som hindrar.
    Kolla vad "IVFdagar" skriver ang ålder på sidan 1 i denna tråd.

  • Äldre 14 Jan 12:29
    #97

    Go dagens alla insatta.  Finns det någon singeltjej/kvinna som gjort ÄD/ED utomlands o fått ersättning? Vet att Sverige ej har ÄD eller annan hjälp för ofriviligt barnlös om man är ensamstående. Tänker fråga om man på nåt sätt kan få via FK eller är racet helt kört?

  • Äldre 14 Jan 16:21
    #98

    Tyvärr FemaleX, vad jag förstått kan man inte få ersättning som singel eftersom man i Sverige inte erbjuds den hjälpen.

  • Äldre 14 Jan 16:23
    #99

    slutet av mitt inlägg försvann:

    Någonstans står det att man kan få ersättning för vård i utlandet, och det skall vara sån vård som man skulle ha kunnat få i Sverige men att kötider eller liknande gör att man söker likvärdig vård utomlands.

  • Äldre 14 Jan 19:43

    FemaleX
    Tyvärr får man som singel/ensamstående inte ersättning av FK i Sverige (helt sjukt, tycker jag). Jag hade kontakt med min handläggare igår då vi missat min sambos underskrift i ansökan. Hans namn och personnummer var med men hon förklarade att de måste veta att "han är med på det" för ÄD är en av de få saker man måste söka om som ett par, de godkänner inte ansökningar av ensamstående. Om du vill kan jag inboxa dig hennes exakta formulering.

Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?