• Dustpuppy

    Ersättning för vård/äggdonation utomlands?

    Hej!

    Ber om ursäkt ifall någon annan redan har utrett frågan, men jag har efter 10 minuters googlande inte hittat något konklusivt.

    Jag tror att om man har rätt till vård i sitt landsting, men inte hinner få det på grund av lång kötid, så har man rätt att söka motsvarande vård utomlands och få ersättning för den i Sverige. Ersättning gäller för vårdkostnader, resor, logi (jag är osäker på mediciner).

    Jag har läst på Försäkringskassans hemsida:

    www.forsakringskassan.se/privatpers/utomlands/om_du_planerar_vard_utomlands/ersattning_vid_planerad_sjukvard

    Det som är kruxet för att få förhandstillstånd är att vårdgivaren måste vara ansluten till det allmänna sjukvårdssystemet i landet i fråga, och jag tror att de flesta privatkliniker nog inte är det (jag har inte utrett mera). Du måste dessutom ha rätt till vården i ditt hemlandsting.

    Men, det finns en annan utväg, man kan få ersättning i efterhand även om vårdgivaren är privat. Då får man inte ersättning för resor och logi. Vården måste vara liknande som den i Sverige och man måste ha rätt till vården i sitt hemlandsting.

    Så, om man bor i ett landsting som godkänner ÄD upp till 40 år och inte hinner få det och kan tänka sig att betala resor, logi och mediciner själv, så verkar det som att man kan få ersättning för vårdkostnaderna i efterhand.

    Jag väntar på svar från Försäkringskassans utlandsavdelning.

    Jag återkommer när jag vet mera.

    /Dustpuppy

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-10-19 19:03
    Info om ålder: man skall inte ha fyllt 43 år vid behandlingstillfället. Då har man möjlighet att få ersättning i efterhand.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-02-22 14:12
    Info om ålder har jag hittat på föreningen Barnlängtans hemsida, jag vet inte säkert om det är kört om man är äldre. Det kostar bara ett frimärke att försöka...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-07 14:37
    #145 har fått ersättning när hon var 45, så det kan vara möjligt att få ersättning även om man är äldre än 43.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-06-26 12:13
    En förutsättning för att få ett sk förhandstillstånd är att kliniken tar emot en betalningsförbindelse från FK som kallas S2. Få, om ens någon, privatklinik tar emot det.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-09-26 11:52
    Ersättning från FK kan man få om ens eget landsting inte kan erbjuda vården. Om vården finns att få privat i Sverige påverkar inte ersättningsfrågan.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-12-07 13:39
    Ersättning för vård kan man även få för andra sjukdomar, det behöver inte vara ÄD. Ifall ens eget landsting bara erbjuder en IVF och rekommenderad behandling är fortsatta IVF:er, så har man samma rätt till ersättning. andra exempel är cancerbehandlingar, behandling mot svår handsvett och annat.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-06-11 23:06
    Glömde uppdatera för länge sedan: FK har ändrat reglerna till att endast öppna donatorer ger rätt till ersättning, dvs Finland och Island.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-09-26 15:07
    ***********BINDANDE FÖRHANDSBESKED FRÅN OCH MED 2013-10-01****************

    En ny lag träder i kraft 2013-10-01. Det innebär att jag som patient har rätt att få veta två saker innan jag betalar för vård i ett annat EU/EES-land:

    1 Kommer jag att få ersättning eller inte?
    2 Hur mycket pengar får jag?

    Dvs, om jag vill göra äggdonation i Finland/Island, eller IVF-behandling i tex Danmark, så vet jag redan innan jag åker att pengarna jag betalar kliniken kommer jag att få tillbaka av FK. Osäkerheten försvinner.

    Lagen som träder i kraft heter "Lag (2013:513) om ersättning för kostnader till följd av vård i ett annat land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet"

    Paragraf 11 är det intressanta:

    "Förhandsbesked 11 § Om en patient ansöker om det, ska Försäkringskassan lämna förhandsbesked om 1. huruvida patienten har rätt till ersättning enligt denna lag för viss vård som han eller hon avser att ta emot vid ett visst vårdtillfälle i ett annat EES-land, och 2. det högsta belopp ersättning kan betalas ut med för denna vård.

    Har förhandsbesked lämnats enligt första stycket är Försäkringskassan skyldig att vid senare prövning av frågan om ersättning till patienten för den angivna vården betala ut minst det belopp som angetts i förhandsbeskedet. "

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-11-05 11:45
    Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av vävnader och celler i hälso- och sjukvården och vid klinisk forskning

    www.socialstyrelsen.se/sosfs/2009-32

  • Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?
  • BollanB

    Tack!

    Tips till er som gjort ÄD med anonym donator:

    Frågan om ÄD med anonym donator är likvärdig med ÄD i Sverige med öppen donator är ännu ej avgjord. Så tillsvidare ersätter FK för ÄD med anonym donator.

    I framtiden kan det möjligen se annorlunda ut, så det kan vara smart att ansöka så snart som möjligt.

  • längtar74

    Grattis Bollan!!
    Tack för uppdatering om donatorsfrågan - det betyder att de fortfarande utreder? För en gångs skull får man väl vara riktigt tacksam över att de byråkratiska kvarnarna maler långsamt:)

  • Mettebus

    Jaaa! Vi fick besked idag att vi får tillbaks för både ÄD och FET i Riga, EGV. Lyckan är total! Det var verkligen ingen lätt resa med kompletteringar, kvitton och allt möjligt. Vi hade anonym donator, men det verkar som om FK i Visby möjligen är på väg att se över sina regler, så ni som inte fått in era ansökningar - lägg på en rem!

  • Bengalen

    Mettebus: Vad roligt att höra!
    Jag skickade in alla papperna i början på förra veckan, fick tillbaka att de hade mottagit min ansökan med vändande post.
    Hur lång tid tog det ungefär för er innan ni fick beskedet?

  • Yrja M
    Mettebus skrev 2012-03-27 20:05:28 följande:
    Jaaa! Vi fick besked idag att vi får tillbaks för både ÄD och FET i Riga, EGV. Lyckan är total! Det var verkligen ingen lätt resa med kompletteringar, kvitton och allt möjligt. Vi hade anonym donator, men det verkar som om FK i Visby möjligen är på väg att se över sina regler, så ni som inte fått in era ansökningar - lägg på en rem!
    Grattis!

    Vad menar du med "se över sina regler"? Kommer de att bli hårdare eller vad?
  • Mettebus

    yrja M: hon kunde inte riktigt säga hur de framgent skulle bedöma ersättning till oss som har använt anonyma donatorer. riktllinjer skulle komma i slutet av mars/början av april.

  • Hemliga damen

    Grattis Mettebus! Vi fick ju också tillbaka för tjeckbesöken m anonym donator.Har skickat in för Grekland men inte fått att de mottagit den. Gör mig nervös, måste ringa och kolla i morgon!

Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?