• Dustpuppy

    Ersättning för vård/äggdonation utomlands?

    Hej!

    Ber om ursäkt ifall någon annan redan har utrett frågan, men jag har efter 10 minuters googlande inte hittat något konklusivt.

    Jag tror att om man har rätt till vård i sitt landsting, men inte hinner få det på grund av lång kötid, så har man rätt att söka motsvarande vård utomlands och få ersättning för den i Sverige. Ersättning gäller för vårdkostnader, resor, logi (jag är osäker på mediciner).

    Jag har läst på Försäkringskassans hemsida:

    www.forsakringskassan.se/privatpers/utomlands/om_du_planerar_vard_utomlands/ersattning_vid_planerad_sjukvard

    Det som är kruxet för att få förhandstillstånd är att vårdgivaren måste vara ansluten till det allmänna sjukvårdssystemet i landet i fråga, och jag tror att de flesta privatkliniker nog inte är det (jag har inte utrett mera). Du måste dessutom ha rätt till vården i ditt hemlandsting.

    Men, det finns en annan utväg, man kan få ersättning i efterhand även om vårdgivaren är privat. Då får man inte ersättning för resor och logi. Vården måste vara liknande som den i Sverige och man måste ha rätt till vården i sitt hemlandsting.

    Så, om man bor i ett landsting som godkänner ÄD upp till 40 år och inte hinner få det och kan tänka sig att betala resor, logi och mediciner själv, så verkar det som att man kan få ersättning för vårdkostnaderna i efterhand.

    Jag väntar på svar från Försäkringskassans utlandsavdelning.

    Jag återkommer när jag vet mera.

    /Dustpuppy

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-10-19 19:03
    Info om ålder: man skall inte ha fyllt 43 år vid behandlingstillfället. Då har man möjlighet att få ersättning i efterhand.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-02-22 14:12
    Info om ålder har jag hittat på föreningen Barnlängtans hemsida, jag vet inte säkert om det är kört om man är äldre. Det kostar bara ett frimärke att försöka...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-07 14:37
    #145 har fått ersättning när hon var 45, så det kan vara möjligt att få ersättning även om man är äldre än 43.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-06-26 12:13
    En förutsättning för att få ett sk förhandstillstånd är att kliniken tar emot en betalningsförbindelse från FK som kallas S2. Få, om ens någon, privatklinik tar emot det.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-09-26 11:52
    Ersättning från FK kan man få om ens eget landsting inte kan erbjuda vården. Om vården finns att få privat i Sverige påverkar inte ersättningsfrågan.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-12-07 13:39
    Ersättning för vård kan man även få för andra sjukdomar, det behöver inte vara ÄD. Ifall ens eget landsting bara erbjuder en IVF och rekommenderad behandling är fortsatta IVF:er, så har man samma rätt till ersättning. andra exempel är cancerbehandlingar, behandling mot svår handsvett och annat.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-06-11 23:06
    Glömde uppdatera för länge sedan: FK har ändrat reglerna till att endast öppna donatorer ger rätt till ersättning, dvs Finland och Island.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-09-26 15:07
    ***********BINDANDE FÖRHANDSBESKED FRÅN OCH MED 2013-10-01****************

    En ny lag träder i kraft 2013-10-01. Det innebär att jag som patient har rätt att få veta två saker innan jag betalar för vård i ett annat EU/EES-land:

    1 Kommer jag att få ersättning eller inte?
    2 Hur mycket pengar får jag?

    Dvs, om jag vill göra äggdonation i Finland/Island, eller IVF-behandling i tex Danmark, så vet jag redan innan jag åker att pengarna jag betalar kliniken kommer jag att få tillbaka av FK. Osäkerheten försvinner.

    Lagen som träder i kraft heter "Lag (2013:513) om ersättning för kostnader till följd av vård i ett annat land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet"

    Paragraf 11 är det intressanta:

    "Förhandsbesked 11 § Om en patient ansöker om det, ska Försäkringskassan lämna förhandsbesked om 1. huruvida patienten har rätt till ersättning enligt denna lag för viss vård som han eller hon avser att ta emot vid ett visst vårdtillfälle i ett annat EES-land, och 2. det högsta belopp ersättning kan betalas ut med för denna vård.

    Har förhandsbesked lämnats enligt första stycket är Försäkringskassan skyldig att vid senare prövning av frågan om ersättning till patienten för den angivna vården betala ut minst det belopp som angetts i förhandsbeskedet. "

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-11-05 11:45
    Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av vävnader och celler i hälso- och sjukvården och vid klinisk forskning

    www.socialstyrelsen.se/sosfs/2009-32

  • Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?
  • WildaMathilda

    Nej, det finns inte skrivet någonstans men många instanser talar om 43 år. Men inget är beslutat på något sätt. Däremot är det alltid bra om man kan få en läkare att skriva in ÄD som rekommendation i journalen. Det underlättar. Kram


  • callimero

    Japp, det har vi inskrivet i journalerna. Trots att det kanske borde varit ordination spermadonation då vi har grav manlig faktor och AVA i Riga ställde sig tveksamma. Men allt beror, hänger på kvinnans ålder i denna galna "bransch". Tyvärr slog åldern om till 44 nu i augusti så det känns tungt i dubbel bemärkelse.

  • Labolina01

    Kalimero: Som jag förstått är det 42 som är gränsen (alltså ej fyllda 43).

    Jag blir inte klok på detta med ersättning. Krävs det att man har remiss i Sverige för den aktuella behandlingen eller man kan få ersättning ändå?

  • callimero
    Labolina01 skrev 2011-09-27 13:34:57 följande:
    Kalimero: Som jag förstått är det 42 som är gränsen (alltså ej fyllda 43).

    Jag blir inte klok på detta med ersättning. Krävs det att man har remiss i Sverige för den aktuella behandlingen eller man kan få ersättning ändå?
    Många bud alltså... Efterlyser någonstans där det står skriftligt att det finns åldersgräns och vilken instans som fattat beslutet.
  • WildaMathilda

    Labolina01 har rätt! Man ska inte ha fyllt 43 år. MEN, det är inget jag har hittat skriftligt någonstans... Och de andra nordiska länderna har 45 så Sverige borde "härma" dem (men det är bara en åsikt). Kalimero, jag tycker att du ska prata med Barnlängtan. De har dessutom en juristkontakt i just dessa frågor. Labolina01, nej, det behövs ingen remiss men har läkaren omnämnt ÄD i journalerna så blir det inga diskussioner med FK om det i alla fall. Det går lite smidigare helt enkelt. Kram


  • Labolina01

    Jag har en fråga ytterligare

    Om man då har gjort de försök man är berättigad i Svergie, kan man då göra fler försök utomlands och få ersättning för det? Verkar ju konstigt. Då skulle många t.ex. kunna fortsätta göra IVF:er utomlands efter sina landstingsfinansierade försök i Sverige? Eller man förlorar sina försök i Sverige i och med man ansöker om ersättning? I så fall får ju FK kontakta respektive klinik. Görs det? Hmmm.... det är snurrigt det här.

    Kram på er!!!

  • BollanB
    Angående åldersgräns för ÄD i Sverige

    Inför min ansökan om ersättning mailade jag till IVF-kliniken i Umeå som utför ÄD på uppdrag av Universitetssjukhuset i Umeå, för att fråga om vilken åldersgräns de tillämpar. Jag trodde mg veta att de har en mer generös åldersgräns än tex Sahlgrenska.

    Detta är svaret jag fick:
    ca 43-44 år.Vi rek alla att skaffa egen donator för att vinna tid. Väntetiden fn minst 3 år.
  • WildaMathilda

    Precis! Det finns inga åldersgränser nämnda annat än i landstingen själva. Eller hos klinikerna. Så personligen tycker jag att man ska söka. Allt man kan får är ett nej och det går alltid att överklaga. Angående antal försök så har jag hört olika från olika personer så jag vet inte. Det finns inte heller i lagen något om begränsat antal försök. Ofrivillig barnlöshet är en sjukdom och behandlingen ska inte vara begränsad på det sättet som landstingen gör idag. Så även där handlar det om att stå på sig. Däremot ska det nog finnas en viss rimlighet i antal försök. Jag tror inte att FK ersätter t.ex. 30 försök. Barnlängtan kanske har någon info? Eller så får man kontakta FK och diskutera med dem. Kram


  • inkan70

    Hej,
    Fick i dag reda på att försäkringskassan väntar nu svar på om dom kan fortsätta att betala för äggdonationer som gjorts i ett land med anonyma donatorer...
    Jag skickade in min ansökan i våras och har behövt komplettera o komplettera nu när det är inskickat får jag detta svaret...Det verkar inte så hoppfullt.. Så om någon väntar på svar så vet ni att det dessutom kan dröja ett tag pga av det här...

Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?