• Äldre 9 Mar 14:51
    111659 visningar
    898 svar
    898
    111659

    Ersättning för vård/äggdonation utomlands?

    Hej!

    Ber om ursäkt ifall någon annan redan har utrett frågan, men jag har efter 10 minuters googlande inte hittat något konklusivt.

    Jag tror att om man har rätt till vård i sitt landsting, men inte hinner få det på grund av lång kötid, så har man rätt att söka motsvarande vård utomlands och få ersättning för den i Sverige. Ersättning gäller för vårdkostnader, resor, logi (jag är osäker på mediciner).

    Jag har läst på Försäkringskassans hemsida:

    www.forsakringskassan.se/privatpers/utomlands/om_du_planerar_vard_utomlands/ersattning_vid_planerad_sjukvard

    Det som är kruxet för att få förhandstillstånd är att vårdgivaren måste vara ansluten till det allmänna sjukvårdssystemet i landet i fråga, och jag tror att de flesta privatkliniker nog inte är det (jag har inte utrett mera). Du måste dessutom ha rätt till vården i ditt hemlandsting.

    Men, det finns en annan utväg, man kan få ersättning i efterhand även om vårdgivaren är privat. Då får man inte ersättning för resor och logi. Vården måste vara liknande som den i Sverige och man måste ha rätt till vården i sitt hemlandsting.

    Så, om man bor i ett landsting som godkänner ÄD upp till 40 år och inte hinner få det och kan tänka sig att betala resor, logi och mediciner själv, så verkar det som att man kan få ersättning för vårdkostnaderna i efterhand.

    Jag väntar på svar från Försäkringskassans utlandsavdelning.

    Jag återkommer när jag vet mera.

    /Dustpuppy

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-10-19 19:03
    Info om ålder: man skall inte ha fyllt 43 år vid behandlingstillfället. Då har man möjlighet att få ersättning i efterhand.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-02-22 14:12
    Info om ålder har jag hittat på föreningen Barnlängtans hemsida, jag vet inte säkert om det är kört om man är äldre. Det kostar bara ett frimärke att försöka...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-07 14:37
    #145 har fått ersättning när hon var 45, så det kan vara möjligt att få ersättning även om man är äldre än 43.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-06-26 12:13
    En förutsättning för att få ett sk förhandstillstånd är att kliniken tar emot en betalningsförbindelse från FK som kallas S2. Få, om ens någon, privatklinik tar emot det.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-09-26 11:52
    Ersättning från FK kan man få om ens eget landsting inte kan erbjuda vården. Om vården finns att få privat i Sverige påverkar inte ersättningsfrågan.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-12-07 13:39
    Ersättning för vård kan man även få för andra sjukdomar, det behöver inte vara ÄD. Ifall ens eget landsting bara erbjuder en IVF och rekommenderad behandling är fortsatta IVF:er, så har man samma rätt till ersättning. andra exempel är cancerbehandlingar, behandling mot svår handsvett och annat.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-06-11 23:06
    Glömde uppdatera för länge sedan: FK har ändrat reglerna till att endast öppna donatorer ger rätt till ersättning, dvs Finland och Island.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-09-26 15:07
    ***********BINDANDE FÖRHANDSBESKED FRÅN OCH MED 2013-10-01****************

    En ny lag träder i kraft 2013-10-01. Det innebär att jag som patient har rätt att få veta två saker innan jag betalar för vård i ett annat EU/EES-land:

    1 Kommer jag att få ersättning eller inte?
    2 Hur mycket pengar får jag?

    Dvs, om jag vill göra äggdonation i Finland/Island, eller IVF-behandling i tex Danmark, så vet jag redan innan jag åker att pengarna jag betalar kliniken kommer jag att få tillbaka av FK. Osäkerheten försvinner.

    Lagen som träder i kraft heter "Lag (2013:513) om ersättning för kostnader till följd av vård i ett annat land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet"

    Paragraf 11 är det intressanta:

    "Förhandsbesked 11 § Om en patient ansöker om det, ska Försäkringskassan lämna förhandsbesked om 1. huruvida patienten har rätt till ersättning enligt denna lag för viss vård som han eller hon avser att ta emot vid ett visst vårdtillfälle i ett annat EES-land, och 2. det högsta belopp ersättning kan betalas ut med för denna vård.

    Har förhandsbesked lämnats enligt första stycket är Försäkringskassan skyldig att vid senare prövning av frågan om ersättning till patienten för den angivna vården betala ut minst det belopp som angetts i förhandsbeskedet. "

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-11-05 11:45
    Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av vävnader och celler i hälso- och sjukvården och vid klinisk forskning

    www.socialstyrelsen.se/sosfs/2009-32

  • Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?
  • Äldre 3 Oct 18:34
    #51

    Inkan70: Det är bisarrt!! Jag har fått ersättning för behandlingar i Riga där donatorerna är anonyma. Det ska inte hindra alls så länge behandlingen är lik den som är i Sverige. Om de nekar dig på grund av det ska du absolut överklaga. Barnlängtan har en jurist som kan hjälpa till med sånt. Stå på dig! Många kramar


  • Äldre 3 Oct 22:26
    #52

    Tyvärr gäller det alla som har en ansökan liggandes..dom väntar på ett beslut från högsta "juridiska avdelningen" inom f-kassan om hur dom egentligen skall handlägga detta, dom anser att dom tidigare gjort fel och betalt ut till familjer som använt sig av anonyma donatorer...Så antingen kommer det bli fortsatt utbetalt eller så kommer detta att stoppas helt, om jag har förstått min handläggare rätt.
    Kanske skall be juristen på barnlängtan kolla upp detta redan nu för går beslutet igenom så drabbas ju nästan alla. 

  • Äldre 4 Oct 07:04
    #53

    Men, fy! Det är ju fruktansvärt! Vad trött jag blir... Varför ska vi alltid motarbetas? (det känns så i alla fall)

    Då hoppas jag att det går vägen för dig.

    Kram


  • Äldre 4 Oct 22:47
    #54

    Tack inkan för infon! Trött är bara förnamnet. Frågan är om man skall avvakta och se vad beskedet blir innan man lägger energi på det. Eller så kör man på. Drar mig för det för det är så mtcket annat. Juristen är nog inte fel... Keep up the good work!

  • Äldre 5 Oct 11:52
    #55

    Ick, så det är därför mitt ärende inte är klart än. Har någon fått någon indikation på hur lång tid detta kommer att ta, alltså innan försäkringskassans juridiska avdelning kommer med sitt utlåtande? Veckor, månader, år?

    /Dustpuppy

  • Äldre 5 Oct 22:35
    #56

    Tack inkan för infon! Det är inte klokt det här! Man blir ständigt åldersdiskriminerad här hemma i Sverige. Jag har inte fått en enda jäkla ivf-behandling betald eftersom jag bor på fel ställe i Sverige. Var 39 när jag började.
    FK har väl börjat ifrågasätta alla ansökningar om ersättn för ÄD som nu regnar in och har hittat en hake... Att där nu skall läggas etiska värderingar på dessa ersättningar tycker jag är ytterst tveksamt.
    Jag har ännu inte orkat ta itu med att skicka in kvittona.

  • Äldre 6 Oct 10:40
    #57

    Hej igen!

    Jag hann precis bli väldigt upprörd och orolig över Inkan70:s nyheter. Kommer hem på kvällen och har fått brev från FK där de godkänner ersättning i efterhand på drygt 44000 kr. Jag skickade in min ansökan 2011-07-05 och fick alltså godkänt exakt tre månader senare. Antingen har FK insett att anonyma donationer är oekj, eller så har strulet börjat någon gång efter 2011-07-05. Spännande, minst sagt.

    /Dustpuppy

  • Äldre 6 Oct 10:50
    #58
    kaprifol66 skrev 2011-10-05 22:35:56 följande:
    Tack inkan för infon! Det är inte klokt det här! Man blir ständigt åldersdiskriminerad här hemma i Sverige. Jag har inte fått en enda jäkla ivf-behandling betald eftersom jag bor på fel ställe i Sverige. Var 39 när jag började.
    FK har väl börjat ifrågasätta alla ansökningar om ersättn för ÄD som nu regnar in och har hittat en hake... Att där nu skall läggas etiska värderingar på dessa ersättningar tycker jag är ytterst tveksamt.
    Jag har ännu inte orkat ta itu med att skicka in kvittona.
    Kaprifol66, vänta inte med kvittona! Jag vet hur jobbigt det är, men ifall FK vill ha in mer underlag och du måste prata med din klinik och få mer journalkopior eller vad som helst, så drar eländet bara ut på tiden. Det blir lätt vecka ut och vecka in när man inte kan släppa tankarna på "snart borde det komma papper från läkaren och sedan skall det in till FK och så kommer det väl svar från dem". För min del var det en lättnad att ha skickat iväg brevet till FK och en enorm lättnad när svaret kom igår.

    För vår del räckte det med: kvitton, journal från vår svenska läkare där ÄD är rekommenderad behandling och journaler från utländsk klinik på behandlingen. Vi skrev ett kort följebrev där vi berättade att vi sökte vården, när det gjordes och hur det gick. Du har två år på dig att skicka in kvitton, men du hinner till och med göra det före helgen!
    Hojta om du vill ha länken till FK:s blankett.

    /Dustpuppy
  • Äldre 6 Oct 21:34
    #59

    Dustypuppy -grattis till pengarna! Så skönt för er. Jag är rätt säker på att Kaprifok hojtar högt om jag känner henne rätt . Jag gör det annars! Vore otroligt tacksam om du inboxar eller lägger upp länken!

    Frågan är bara om min utländsk klinik har någon journal och ska jag vara ärlig drar jag mig för att ta kontakt med dem. Men jag har embryologens protokoll med doktorns underskrift och namn förtydligande tryckt, ultraljudsbilderna på insättningarna och på embryona.

    Kaprifol - fick du någon journal?!   

     

  • Äldre 7 Oct 01:25
    #60

    Tack dustypuppy!!!
    Jag måste ta mig samman o skicka in papperna till FK! Hmm journal från "vår" klinik Late66... hur skall vi fixa det...?
    Embryo-papper har jag, och ultraljudbilder från kliniken. Och en hel del mailkorrespondens. Är tveksam till att den kliniken fört någon form av journal. Har gjort tre behandl där, två färska o en frys.
    Sen den 4e o sista på ny klinik. Skickar nog in papperna på de tre färsk-försöken. Lite över 100000 sammanlagt.
    Men jag skall verkligen inte gnälla :) Är så lycklig att det till slut lyckades! Kan fortfarande inte fatta det! Är i v29 nu.
    Dustypuppy... 3mån för att få ersättning... nä nu måste jag ta mig samman! Har inget att förlora på det. Inboxa mig gärna länken till blanketten! Tack snälla du!

Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?