• Dustpuppy

    Ersättning för vård/äggdonation utomlands?

    Hej!

    Ber om ursäkt ifall någon annan redan har utrett frågan, men jag har efter 10 minuters googlande inte hittat något konklusivt.

    Jag tror att om man har rätt till vård i sitt landsting, men inte hinner få det på grund av lång kötid, så har man rätt att söka motsvarande vård utomlands och få ersättning för den i Sverige. Ersättning gäller för vårdkostnader, resor, logi (jag är osäker på mediciner).

    Jag har läst på Försäkringskassans hemsida:

    www.forsakringskassan.se/privatpers/utomlands/om_du_planerar_vard_utomlands/ersattning_vid_planerad_sjukvard

    Det som är kruxet för att få förhandstillstånd är att vårdgivaren måste vara ansluten till det allmänna sjukvårdssystemet i landet i fråga, och jag tror att de flesta privatkliniker nog inte är det (jag har inte utrett mera). Du måste dessutom ha rätt till vården i ditt hemlandsting.

    Men, det finns en annan utväg, man kan få ersättning i efterhand även om vårdgivaren är privat. Då får man inte ersättning för resor och logi. Vården måste vara liknande som den i Sverige och man måste ha rätt till vården i sitt hemlandsting.

    Så, om man bor i ett landsting som godkänner ÄD upp till 40 år och inte hinner få det och kan tänka sig att betala resor, logi och mediciner själv, så verkar det som att man kan få ersättning för vårdkostnaderna i efterhand.

    Jag väntar på svar från Försäkringskassans utlandsavdelning.

    Jag återkommer när jag vet mera.

    /Dustpuppy

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-10-19 19:03
    Info om ålder: man skall inte ha fyllt 43 år vid behandlingstillfället. Då har man möjlighet att få ersättning i efterhand.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-02-22 14:12
    Info om ålder har jag hittat på föreningen Barnlängtans hemsida, jag vet inte säkert om det är kört om man är äldre. Det kostar bara ett frimärke att försöka...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-07 14:37
    #145 har fått ersättning när hon var 45, så det kan vara möjligt att få ersättning även om man är äldre än 43.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-06-26 12:13
    En förutsättning för att få ett sk förhandstillstånd är att kliniken tar emot en betalningsförbindelse från FK som kallas S2. Få, om ens någon, privatklinik tar emot det.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-09-26 11:52
    Ersättning från FK kan man få om ens eget landsting inte kan erbjuda vården. Om vården finns att få privat i Sverige påverkar inte ersättningsfrågan.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-12-07 13:39
    Ersättning för vård kan man även få för andra sjukdomar, det behöver inte vara ÄD. Ifall ens eget landsting bara erbjuder en IVF och rekommenderad behandling är fortsatta IVF:er, så har man samma rätt till ersättning. andra exempel är cancerbehandlingar, behandling mot svår handsvett och annat.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-06-11 23:06
    Glömde uppdatera för länge sedan: FK har ändrat reglerna till att endast öppna donatorer ger rätt till ersättning, dvs Finland och Island.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-09-26 15:07
    ***********BINDANDE FÖRHANDSBESKED FRÅN OCH MED 2013-10-01****************

    En ny lag träder i kraft 2013-10-01. Det innebär att jag som patient har rätt att få veta två saker innan jag betalar för vård i ett annat EU/EES-land:

    1 Kommer jag att få ersättning eller inte?
    2 Hur mycket pengar får jag?

    Dvs, om jag vill göra äggdonation i Finland/Island, eller IVF-behandling i tex Danmark, så vet jag redan innan jag åker att pengarna jag betalar kliniken kommer jag att få tillbaka av FK. Osäkerheten försvinner.

    Lagen som träder i kraft heter "Lag (2013:513) om ersättning för kostnader till följd av vård i ett annat land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet"

    Paragraf 11 är det intressanta:

    "Förhandsbesked 11 § Om en patient ansöker om det, ska Försäkringskassan lämna förhandsbesked om 1. huruvida patienten har rätt till ersättning enligt denna lag för viss vård som han eller hon avser att ta emot vid ett visst vårdtillfälle i ett annat EES-land, och 2. det högsta belopp ersättning kan betalas ut med för denna vård.

    Har förhandsbesked lämnats enligt första stycket är Försäkringskassan skyldig att vid senare prövning av frågan om ersättning till patienten för den angivna vården betala ut minst det belopp som angetts i förhandsbeskedet. "

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-11-05 11:45
    Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av vävnader och celler i hälso- och sjukvården och vid klinisk forskning

    www.socialstyrelsen.se/sosfs/2009-32

  • Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?
  • Mettebus

    Bollan: det verkar som om de utreder, trots att vi har anonym donator - inte ett ord har hitttills nämnts om det, men vi är ju en bit från målet ännu, så det kanske kommer...

  • lillamillan
    Mettebus skrev 2011-12-29 21:56:05 följande:

    Dustpuppy - tack för tips; jag tar och kontaktar klinikerna efter helgen. Det känns plötsligt inte helt nattsvart, kanske bara jämngrått.

    Lillamillan: Huddinge var en ganska bisarr upplevese för oss; vid det avslutande samtalet man fick med ansvarig läkare efter 3 IVF gick ut på att beskriva IVF som att man samlade ägg i en skål, och att det bara gällde att lycka plocka rätt guldägg, och att det avbsolut inget fanns som hindrade att vi kunde gå vidare med privat IVF och lyckas. JAg frågade då om AMH, men det var som sagt ovetenskapligt. När både CvL och Falun dömt ut oss och rekomenderat ÄD, främst pga AMH samt att jag fatkiskt inte blivit gravid på 5 färskförsök och 3 FET med IVF (plus tre inseminationer) så rngde jag Huddinge igen och ifrågasatte varför inte de förelsagit oss ÄD, givet AMH. Då hette det att AMH möjligen kunde inverka, men att det likväl nog skulle funka för oss med fler IVF; det var liksom bara att trava på tyckte de. Det tyckte inte vi... och nån ÄD kö kunde vi inte få hamna i eftersom det inte var fel på kvaliten på äggen.... *SUCK*. Jag krattar mig upp igen



    Tråkigt att de går ut med så olika information. Läkaren vi träffade igår va jättetrevlig. Och eftesom vi redan gjort 4 icsi privat med dåligt befruktingsgrad så ville hon ställa oss i donationskön direkt eftersom mitt amh gått ner så mycket sista året. Man tycker att det borde vara lika för alla. Jag är dock glad över att vi valde att göra privata försök innan vi kom fram i landstingskön, för nu kan vi använda våra 3 gratisförsök för äggdonation. Hoppas det ordnar sig för er och att ni får er bebis tillslut. Så tråkigt när man blir bemött dåligt, man mår ju redan skit som det är.

    Gott Nytt År på er alla. Hoppas det nya året kommer med lite gladare nyheter för oss alla. 
  • lyckligtlottad1982

    Hej tjejer!

    Idag fick jag äntligen mina journaler från Sahlgrenska och tänkte göra ordning en ansökan avseende våra misslyckade äggdonationsbehandlingar i Finland.

    Hur lång tid tog det innan ni som fått ersättning fått beslut om utbetalning?

    Www.alltinggar.blogspot.com

  • lyckligtlottad1982

    En fråga till: har ni använt någon blankett från fk, eller enbart skrivit en egen ansökan?

  • Dustpuppy

    3 månader från FKs bekräftelse på att de mottagit ansökan tills den var godkänd Allt som allt tog det nog 3 månader+ cirka 3 veckor från att vi postade ansökan till att pengarna var. på kontog..

  • BollanB

    Jag har idag fått begäran om komplettering.
    FK vill ha journal från kliniken om behandlingen samt om donatorn är anonym eller öppen.
    Dessutom vill de ha journal från behandlande läkare/klinik i Sverige.

    Vet inte om jag skall ta tjuren vid hornen eller strunta i det. Chansen känns minimal. I vår svenska journal skriver läkaren att han inte dömer ut våra chanser när det gäller IVF utan tycker att vi kan göra nya försök. Vi valde ÄD på eget bevåg, eftersom resultaten var rätt skrala vid ivf-behandlingarna. Den enda chansen är väl om någon annan av läkarna är av annan åsikt och kan tänka sig att skriva ett intyg om det, eller vad tror ni?

    Samtidigt känns det som onödigt arbete om det ända kommer att falla på att vi har en anonym donator.
    Jag kanske tar och ringer handläggaren och kollar om det finns ett principbeslut....

  • längtar74

    Hej!
    Vi har precis gjort ett första ÄD-försök i Spanien, som tyvärr slutade i minus, och ska nu göra oss redo att skicka in ansökan till FK. Men nu när jag läste de senaste inläggen i den här (för övrigt superbra och informativa!) tråden så blev jag nervös. Är anonyma donatorer ett problem?? Jag trodde att de flesta länder (där kötid etc är rimliga) hade anonyma donatorer. När vi pratade med FK så handlade rätten till ersättning helt om vi skulle få motsvarande vård som i Sverige. Vården i sig har ju ingenting med donatorns anonymitet att göra, enligt mitt sätt att resonera iaf.

    Vi har bara misslyckade IVF bakom oss i Sverige, så vi har inte använt något av vår pott här hemma, vilket rent krasst kändes som en fördel när vi sökte oss utomlands (då kan vi i teorin få ersättning för tre ET).

    Ni som har fått ersättning - har ni haft öppna eller anonyma donatorer?


    Bollan - har du pratat med handläggaren?

  • längtar74

    Hej igen, läste igenom de gamla inläggen och såg att det här är uppe för utredning på FK. Förlåt - skulle ha läst mer noggrant. Det är ju inte klokt!! Jag blir så förbannad på det här så att det är inte sant. Ska vi behöva slåss mot allt?

  • BollanB

    Jag har pratat med min handläggare. Man har inte fattat något beslut ang krav på öppen donator. Så tillsvidare ersätter man även vid ÄD med anonym donator.

Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?