• grönt ljus

    Vänsterfil på motorväg i "låg hastighet" - böter?

    Senast idag och även många gånger tidigare har jag råkat ut för förare som kör i vänsterfilen på motorvägen, trots att det är ledigt i högerfilen.
    Dagens situation såg ut så här: 110 km/h Motorväg, 2 filer, förhållandevis lite trafik.
    Jag kör i högerfilen i c:a 120-130 km/h, länge fram är en lastbil i min fil och bakom lastbilen är en personbil som börjar köra om lastbilen.
    Efter en kortare stund är jag ikapp och blinkar ut i vänsterfilen för att köra om lastbilen, i detta skede ligger personbilen brevid lastbilen och håller på att köra om den.
    Jag kommer något fortare och släpper på gasen och håller ett bra avstånd till den framförvarande bilen, hastigheten är nu runt 100 - 103 km/h för oss båda när vi efter varandra kör om lastbilen.
    När framförvarande bil till slut kommit förbi lastbilen så förväntar jag mig att han ska köra in i högerfilen igen men detta sker inte, han fortsätter att abonnera vänsterfilen i en hastighet på runt 100 - 105 km/h.
    3-400 meter fram ligger ännu en lastbil som framförvarande bil tänker köra om, i denna hastigheten tar detta sin lilla tid men han har inte för avsikt att gå in till höger och släppa fram mig, jag ger 2-3 hellljusblink - men ingen reaktion.
    Efter en smärre evighet har han kommit förbi även lastbil nr 2 och då äntligen går han in till höger, vid detta laget har jag 3 irriterade bilister bakom mig......

    Som sagt ett irriterande problem som ofta uppstår men vad kan man göra - helljusblink eller vänsterblink - vissa är dock ressistenta även mot detta!

    Någon som vet reglerna om att abonnera vänsterfilen?
    Böter genom trafikhinder?

  • Svar på tråden Vänsterfil på motorväg i "låg hastighet" - böter?
  • grönt ljus

    Den här sortens förare som ofta blockerar vänsterfilen, är också sådana som byter fil utan att blinka, påbörjar omkörning utan att kontrollera bakåt först, kan bromsa eller sänka farten utan anledning osv....
    Dessa förare är inte bara ett trafikhinder, dom är också en fara på motorvägen.
    Det handlar om osäkra förare som förmodligen betydligt oftare än andra orsakar olyckor på motorvägen.

  • Ramborg

    ... den sortens förare, och så fartdårarna som tror att just de är så skickliga bilförare att hastighetsbegränsningen inte gäller dem. Hade vi bara sluppit de två kategorierna hade trafiken varit mycket säkrare.

  • grönt ljus

    Om du tror att låg hastighet är lika med hög trafiksäkerhet, så är du lite fel ute, men förklara gärna vad du menar.

  • kixan
    Dripknot skrev 2011-03-28 00:46:51 följande:
    TS

    Varför bytte du själv inte körfält och blåste om bilisten som abonnerade i vänstra fältet?
    Det är olagligt att köra om i höger körfält om det är 70-väg och över.. inte många som vet om det dock verkar det som..
    Ramborg skrev 2011-03-28 17:30:17 följande:
    Nej, den är inte ett trafikhinder - för den trafik som håller hastighetsbegränsningarna...
    fast om hastighetsgränsen på vägen är 110 är ju 103 ett hinder..
    A -03, F -05, V -10
  • Tiger Af Lilja

    Haha jag såg ett likande fall häromdagen, blev riktig chockad över hur pinsam den bilisten var,
    På motorvägen ligger en bil i vänsterfil i ca 110 km/h inte för att köra om utan den ville helt eneklt köra där

    Då komemr en ambulans och vill köra om, det kunde inte ambulansen då det var då bilar på höger fil och då denna slöfock på vänster som dessutom inte ens märkte att ambulansen försökte blinka och "prejja" av han genom att köra om på insidan mot mttfältet, detta gick inte, och sen efter ca 2 min eller nåt upptäckte slöfocken att han ahde en ambulans och satte gasen i botten ..

    Var helt chockad över hur man kan missa en ambulans emd blåljus och sirener bakom ..

  • Ramborg

    Jag menar det jag skrev: De två kategorier bilförare som är farligast på vägarna (förutom fyllerister, så klart) är

    1. De som är alltför osäkra, exempelvis äldre herre i keps som kör i 80 på motorvägen eftersom det känns mindre farligt om man inte kör för fort

    2. De som är övertygade om att Just Jag hör till de absolut skickligaste bilförarna i landet, som har en Fin och Dyr Bil som kan köra snabbt, och eftersom bilen kan köras snabbt och föraren själv är så ovaaanligt skicklig så betyder hastighetsbegränsningar ingenting för just denne. Och kärringar och pensionärer ska hålla sig ur vägen. Och gör de inte det så tutas det och blinkas och körs jättenära. För kärringar ska uppfostras.

    Båda kategorierna har en tendens att behandla blinkersen som om det kostade fem kronor varje gång man använder den.

  • TessaS

    Jag kör många mil varje år och har i stort sett slutat förvånas över hur folk kör. Vänsterfils-fin-åkare finns det gott om och det som skrämmer mig mest är att de uppenbarligen ligger mil efter mil utan att titta i backspegeln för då BORDE de i alla fall göra ett besök i högerfilen för att släppa förbi andra.
    Min mamma är en såndär och jag har lust att förneka henne och byta mot några kameler. "Det är så bra att ligga där när det är dåligt väder, så slipper man att bilen framför skvätter ner min ruta"... Idiotiskt!

    Blinkers och farthållare är också nåt som jag tycker folk är alldeles för sparsamma med. Och sunt förnuft och hänsyn...

  • John D
    Ramborg skrev 2011-03-28 16:27:19 följande:
    Båda bröt mot lagen alltså. Varför skall den ene brottslingen (TS) ha större rätt att utöva sin brottslighet än den andre (omköraren)?
    Ingen av dom har någon "rätt" att utöva brottslighet. Jag skiter faktiskt heligt i att dom båda bröt lagen, enligt mig är det skitbrott som är oviktiga.

    Det som stör mig är att bilen som blockerade TS enbart gjorde det för att jävlas. Det fanns ingen som helst anledningen att ligga i vänsterfil, utan det gjordes enbart för att föraren ansåg sig ha rätt att blockera TS väg, och alltså ansåg sig själv mycket viktigare än TS.
    Att göra något enbart för att förstöra för andra utan att vinna något på det själv, det är enligt mig fan så mycket värre än att köra 130 på motorvägen.
Svar på tråden Vänsterfil på motorväg i "låg hastighet" - böter?