Inlägg från: Trisse78 |Visa alla inlägg
  • Trisse78

    Låta barnen lära sig läsa/räkna tidigt

    Om barnet har ett eget intresse av att lära sig läsa eller räkna tidgt, så varför inte. Men om barnet inte vill, inte är intresserad av det än så ska man låta bli, annars kan man ge barnen en negativ bild av det och då blir effekten den motsatta istället.

  • Trisse78

    Att


    heliora skrev 2011-03-26 17:07:27 följande:

    Men om man kan lära barnet att andra saker är roliga och betinga andra saker, varför skulle man inte kunna lära barnet att vilja lära sig?


    Jag tror inte att ett barns "jag vill inte" är opåverkat och oberoende. Utan att det går att skapa en vilja, och skapa en ovilja.


    Barn tar ofta efter sina föräldrars hobbies, varför då? Jo, för att de ser att föräldrarna tycker det är kul och vill också vara delaktiga. Samma ekvation borde gå att applicera även på saker som läsa böcker, räkna, lära sig mycket om grodor, historia, etc.


    Att lära sig läsa handlar ju också om en personlig mognad, det är inte bara att få dem till att vilja. De måste vara redo för att knäcka läskoden och för att vara det så måste de ha en grund att stå på. Ett sätt att utveckla detta är ju att "jobba" med rim & ramsor, språklig medvetenhet, var i ett ord hör man de olika ljuden...

    Ett barn som är moget för att börja läsa och skriva vid 5-års ålder ska naturligtvis få göra det. Men om barnet inte är moget för det och inte vill så bör man verkligen inte försöka trycka på för mycket, det kan då slå helt fel. Tappar barnet redan då intresset och motivationen för att lära sig läsa, skriva och räkna så blir det tufft när de börjar i skolan.
Svar på tråden Låta barnen lära sig läsa/räkna tidigt