• sari

    Etiopien - väntetider

    Hittade en länk med info om adoption från Etiopien som kanske kan vara av intresse för er som står i kö till Etiopien. Artikel talar tyvärr om längre väntetider, då färre barn ska tillåtas att adopteras internationellt från Etiopien. Kanske något att fråga AC om, ifall man själv har bråttom till barn eller väljer mellan Etiopien och något annat land.

    Att Etiopien haft problem kring sina adoptioner har det pratats om ett tag. Framförallt då till USA. Har ingen koll på Etiopien så jag vet inte om olika barnhem/kontakter påverkas olika av det som står i artikeln och det kanske bara berör USA adoptionerna. Ni som adopterat från Etiopien vet säkert bättre.

    http://www.voanews.com/english/news/africa/-Ethiopia-to-Cut-Foreign-Adoptions-by-Up-to-90-Percent-117411843.html

  • Svar på tråden Etiopien - väntetider
  • Ethi

    Ja, jag undrar vad det kommer att bli av det här... Alltså, det som är bra är ju att de kraftigt tar tag i saken när det börjar gå oegentligheter i förfarandet - samtidigt som jag tänker på alla fall där det inte är så och barnen nu faktiskt i onödan blir kvar på barnhemmen mycket, mycket längre...

    Det som händer just nu är egentligen inte att färre barn ska tillåtas att adopteras internationellt totalt sett (det är inte det som är tanken eftersom behoven av familjer i andra länder fortfarande är gigantiska) - men att man ska vara så noggrann i utredningen av barnens bakgrund att hastigheten initialt kommer att minska med ca 90%. Istället för att gå igenom mellan 30 och 50 handlingar om dagen inför domstolsprocessen, så kommer man att behandla 5 stycken om dagen. Anledningen är att internationella adoptioner de senaste åren ökat något enormt, mycket sen USA började samarbeta med Etiopien. Totalt sett adopteras det bort 4000 barn internationellt varje år - till Sverige kommer ca 30 av dessa. Runt svenska adoptioner har det aldrig varit några frågetecken men den här åtstramningen kommer att påverka alla, eftersom ALLA handlingar måste gå igenom samma process innan domstolen.

    Det står lite mer här:

    http://www.adoptionscentrum.se/sv/Nyhetsarkiv/Forandringar-i-Etiopien/

    http://www.aai.gov.ie/index.php/intercountry-adoption/whats-new.html

  • Ethi
    Ethi skrev 2011-04-04 23:54:13 följande:

    Det som händer just nu är egentligen inte att färre barn ska tillåtas att adopteras internationellt totalt sett (det är inte det som är tanken eftersom behoven av familjer i andra länder fortfarande är gigantiska)


    ...eller tja, det är klart att det blir färre barn om man plockar bort de barnen som egentligen aldrig borde ha blivit tillgängliga för adoption från första början... Men så mycket som 90% minskning i behov är det ju inte, det var det jag menade.

    Tack för en intressant länk förresten! Den hade jag inte sett förut!
Svar på tråden Etiopien - väntetider