• hervor

    mådde du dåligt/blev sjuk av lchf dieten??

    Anonym (lchf?) skrev 2011-04-13 08:04:16 följande:
    har hållt på med lchf i nån månad nu.. har gått ner ca 2 kg bara och mår inte så bra. Trött ,irriterad,dålig koncentration, kramp i benen på nätterna osv... och nu läser man på olika ställen att dieten kan vara farlig!
    Har du blivit dålig /sjuk av dieten???
    Jag fick jämnare humör och mindre plötsliga blodsockerfall av LCHF, men däremot blev jag dålig i magen. För mycket "tung" och fet mat.

    Så jag slutade. Dessutom kände jag mig begränsad av dieten. Jag har t ex alltid ätit mycket bröd och potatis. Samt skulle inte kunna leva utan frukt

    Det handlar inte bara om VAD man äter utan också vilken sort man väljer. (T ex grovt bröd hellre än ljust osv).
    Men jag äter fortfarande mycket protein och grönsaker. Mer än jag gjorde innan. LCHF har en poäng, men det passar inte alla.  
  • hervor
    yena89 skrev 2011-04-15 10:34:16 följande:
    FlamingRed, visst om man är en frisk människa spelar det ingen roll. Men vi som har pcos, metabolt syndrom, hormonella stöörningar, sköldkörtel problem, vi KAN INTE äta kolhyddrater som en frisk människa. Det är DÄRFÖR vi fåren sån skillnad i förbränningen.
    Om man pga av sjukdom eller allergi, måste hålla en viss diet och undvika vissa livsmedel, är det ju en annan sak. Då har man ju inte så mycket att välja på och då är det ju jättebra om det finns något som funkar. Gäller oavsett om man är kolhydratskänslig, laktosintolerant, glutenintolerant eller vad som helst.

    Sen är det tyvärr så, att även många friska, äter alldeles för mycket kolhydrater. En _balanserad_ kost är det bästa, men många äter inte balanserat. Då blir det fel. Men det är inte kolhydraterna i sig som är problemet (om man inte har medicinska skäl till att minimera intaget av just detta.)
     
  • hervor
    sötäpplet skrev 2011-04-15 22:10:21 följande:
    Det jag hittills gillar mest med LCHF är att alla halvfabrikat och allt ONÖDIGT socker försvinner!

    Vet ni egentligen hur mycket socker det är i allt möjligt skit vi stoppar i oss ( eller i mitt fall, som jag tidigare stoppade i mig)?

    Om alla som inte vill äta LCHF istället slutade helt med halvfabrikat, snabbmat, färdigmat och alla former av godis, kakor, glass, chips, läsk, saft, sylt etc tror jag att de skulle uppleva ungefär samma hälsoeffekter som de som äter LCHF. De skulle också gå ner i vikt, känna sig piggare, få bättre hud, bättre smakupplevelser och bättre matsmältning. Trots att de fortfarande åt potatis, rotsaker och bröd.
    Du upprepar i princip det som de flesta dietister säger. För friska människor (som inte har särskilda skäl till att undvika just kolhydrater), är det inte kolhydrater i sig som är problemet, utan _för mycket_ kolhydrater och framför allt raffinerat socker!

    Att äta mycket av det du räknar upp att man ska undvika, ger även enorma kaloripåslag, så det hänger ihop.

    Min poäng är att LCHF och Kostcirkeln, inte behöver vara en motsättning. Alla behöver en så varierad kost som möjligt. Vissa måste dock utesluta vissa livsmedel, för annars blir de sjuka, eller klarar inte av att äta normalt.
     
  • hervor
    yena89 skrev 2011-04-16 12:32:39 följande:
    Precis, för många räcker det att bara ta bort allt skit.
    Men en del som jag måste ta bort all annan stäkelse också, men det vägrar folk fatta.
    Dom tror att "jag kan äta kolhydrater då kan alla äta det".
    Jag förstår att det gör dig irriterad. Nästa gång kanske du kan svara:

    "Så för att jag dricker mjölk så kan alla göra det? För att jag tål gluten så gör alla det?"

    Det kan nämligen handla om okunnighet. De fattar inte att det i ditt fall handlar om en slags sockerkänslighet, eller att din mage inte klarar stärkelse bra (eller vad som nu sker), de tror att du bara är "lat"? Du kanske får förklara för dem från en annan vinkel. Eller bara skita i dem
  • hervor
    yena89 skrev 2011-04-16 14:13:03 följande:
    Problemet är bara att dietister säger man ska äta tallriksmodellen även om man är sjuk. Diabetiker ska äta så. Överviktiga ska äta så. Friska ska äta så. Problemet är att bara friska KAN äta tallriksmodellen. Men dietister tar inte ens reda på min kropp utan bara säger "TALLRIKSMODELLEN OCH MOTION" till alla dom möter.
    Ja, alltså, det är säkert så att många dietister är för enkelspåriga. Tyvärr. Jag menade mer att det Sötäpplet skrev, inte är något kontroversiellt - tvärtom. Socker och snabbmat är NO NO oavsett vilken övrig metod man använder. T om om man får äta "allt". För äter du för mycket skit, kommer du snabbt upp i för högt energi-intag men för lite näring!

    Trots detta, behöver kroppen socker. Och fett. Och kolhydrater. Osv. Men allt detta, får vi i oss i tillräckligt mängd av att äta de flesta naturliga råvaror som finns - vi behöver inte en massa tillsatser. Du skriver att vissa bör undvika kolhydrater så mycket det går och det stämmer säkert. Det gäller dock inte friska människor, men många äter fortfarande _för mycket_ socker och kolhydrater, så de bör dra ner! Och äta mer t ex protein och grönsaker (vilket många äter alldeles för lite av).
     
Svar på tråden mådde du dåligt/blev sjuk av lchf dieten??