• Annany­m
    Äldre 28 Apr 21:10
    9048 visningar
    66 svar
    66
    9048

    Rensa bort innehåll på dator

    Jag vill rensa bort s k känsligt innehåll på en gammal dator men utan att formatera om hårddisken eller avinstallera t ex Office-paketet eller antivirusprogrammen. Hur gör ni, vad är era tips? Hur rensar ni registryt till exempel?

  • Svar på tråden Rensa bort innehåll på dator
  • Annany­m
    Äldre 29 Apr 07:02
    #3

    Slägga? Vem vill ha en dator vars hårddisk är sönderslagen med en slägga?

    I det här fallet är den "känsliga informationen" lite Word-filer och PDF-filer och bilder som jag också har liggande på Facebook. En av filerna heter t ex "Förslag till ändringar i föreskrifter och allmänna råd med anledning av en ny försäkringsrörelselag" i form av en offentlig handling som jag laddat hem från Internet förra året, och det förstår ju var och en att man inte vill bli ertappad med att ha en sådan fil nedladdad. Det rör sig också om olika utskrifter på matrecept och en hel serie med olästa artiklar om envariabelanalys, och inte nog med det, i en annan katalog finns till och med en (denna är dock genomläst) tabellsamling över t-fördelningen, och en tredje katalog hittar man en utskrift över spridda resetips från "res och dyk", på ett annat ställe en webblänk till en gammal Dilbert-serie från 1995 och en webblänk till ett avsnitt på SVT Play av SVT-programmet Panama ... ja ni hör ju själva.... en utrensning är verkligen helt nödvändig. Kanin-kortfilmen från "Panama" är f ö riktigt bra, kan fortfarande ses på SVT Play...

  • Annany­m
    Äldre 29 Apr 12:00
    #7

    Intressant fråga. Vad tycker ni är tillräckligt känslig information för att ni skulle radera ett dokument från era datorer? Dagboksanteckningar? Personnumret? Matrecept? E-legitimationen? Den sistnämnda går ju ut med jämna mellanrum och kan vad jag förstår också "dödas" inne i internetbanken.

  • Annany­m
    Äldre 29 Apr 18:40
    #8

    Jag börjar med att rensa lite och sedan ccleaner... download.cnet.com/8301-2007_4-20021124-12.html Sedan får vi se vad det blir.

  • Annany­m
    Äldre 30 Apr 07:06
    #11
    EFI skrev 2011-04-30 00:01:10 följande:
    Varför i herrans namn kallar du det då för "känsligt innehåll" i din TS?!
    Vi har väl olika syn på vad som avses med "känsligt innehåll". För mig är det t x en kvarlämnad cookie som talar om att jag tittade på TV3.s lyxfällan i play igår kväll, det var avsnittet om "den bortskämda modebloggerskan". Kanske ska man byta ordet "känsligt material" mot "kvarlämnade rester efter den förre datoranvändarens körningar".

    Egentligen finns det väl knappast något som en privatperson gör på sin dator som kan klassas som "känsligt material" till den grad att det behöver hållas dolt för t ex FRA. Jag kan i alla fall inte komma på någonting.

    En fråga till dig EFI, brukar du inte kräva att förre ägaren t ex städar ur kylskåpet på mögliga matrester och torkar rent i hemmet, före det att du får tillträde till en ny bostad? Eller tycker du det är OK att det ligger gamla matrester och sopsäckar här och där i hörnen, och kanske några fula kvarlämnade möbler som förre ägaren inte orkade ta med sig? Att det är stopp i badrumsavloppet osv? Jag tycker det är rätt ofräscht om en lägenhet inte är flyttstädad när jag ska flytta in med mina saker.
  • Annany­m
    Äldre 30 Apr 07:08
    #12
    EFI skrev 2011-04-30 00:01:51 följande:
  • Annany­m
    Äldre 30 Apr 07:48
    #13
    EFI skrev 2011-04-29 00:56:21 följande:
    Är det riktigt känsligt tar man ut hårddisken och slår sönder den med en slägga.
    Hur kommer det sig att du, EFI, som verkar vara kunnig, inte föreslog CCleaner eller något motsvarande? Jag tycker ditt råd med att krossa datorn med en slägga verkar överdrivet, är det så du brukar göra med dina datorer? Jag har aldrig sett eller hört någon som stått och slagit på sin dator med en slägga, annat än i skämtteckningar.
  • Annany­m
    Äldre 30 Apr 08:23
    #15

    Problemet är (var) att jag ville ha tips på hur man utför en rensning. Det måste ju finnas mellansteg mellan att krossa hårddisken med en bulldozer och att lämna kvar alla inställningar och program precis som när man senast körde datorn.

    Jag förstår faktiskt inte varför ni inte inser problemet som inte är ett problem utan en fråga.

  • Annany­m
    Äldre 30 Apr 08:29
    #16

    Jag hade gärna tagit del av tips på hur ni övriga gör när ni avyttrar era datorer, kastar ni dem bara i korgen på återvinningscentralen utan att rensa något alls ??? Eventuellt då efter att ha krossat dem?

    Hur som helst,  jag tänkte inte följa den här tråden mer, känner bara att jag får negativa svar från helt oförstående personer som gör en poäng av att jag ställer dumma frågor om onödiga saker. Jag fick bättre svar på annat håll.

  • Annany­m
    Äldre 30 Apr 08:42
    #18

    Du menar att jag använde ett felaktigt ord när jag skrev "känsligt material" och att jag borde skrivit ... ja, vad kallar man det egentligen? Gamla användarinställningar? Rester från förre datorägaren?

    Nå, problemet är löst nu i vilket fall som helst.

Svar på tråden Rensa bort innehåll på dator