• Annanym

    Rensa bort innehåll på dator

    Jag vill rensa bort s k känsligt innehåll på en gammal dator men utan att formatera om hårddisken eller avinstallera t ex Office-paketet eller antivirusprogrammen. Hur gör ni, vad är era tips? Hur rensar ni registryt till exempel?

  • Svar på tråden Rensa bort innehåll på dator
  • Annanym

    Hade gärna provat "DBAN" men det står "...boot disk that securely wipes the hard disks of most computers. DBAN will automatically and completely delete the contents of any hard disk that it can detect, which makes it an appropriate utility for bulk or emergency data destruction." och det låter ju bra, men problemet var att jag bestämt mig för att jag ville BEHÅLLA det fabriksinstallerade operativsystemet Windows XP Home Edition SP3 i det här fallet...

  • Annanym
    iaseia skrev 2011-05-01 11:54:21 följande:
    ... det är ju bara installera om det du vill ha igen. 
    Jag ville inte ominstallera operativsystemet på den lilla burken...

    Minns en gång, en annan och ännu äldre dator, det här måste ha varit 2005, jag höll på med ominstallation av operativsystemet som du föreslår (med original-CD för den gången hade det levererats på CD och var inte förinstallerat). Medan jag höll på som bäst och laddade hem SP2 (service pack 2) via Windows Update blev datorn infekterad av virus Kräks eftersom det fanns en tidslucka där när operativet inte var fullt uppdaterat... och innan jag hunnit få på mer skydd än brandväggen. Ja, jag är inte något datorproffs, bara en vanlig hemdator-användare som de flesta av oss här på FL förmodar jag. Efter den betan har jag varit lite ovillig att rappt avinstallera operativsystemet med alla sina säkerhetsuppdateringar och service pack.... rätt eller fel...Skrattande
  • Annanym

    På ett par andra gamla datorer jag hade rensade jag bort med ett Wipe-program (ett annat än de som står här, verkar inte finnas kvar på marknaden) och så formaterade jag om och lade på Linux Fedora istället. Det var ju också ett sätt att lösa problemet... men nu ville jag som sagt att datorn skulle få behålla XP - o m   d e t   g å r.

  • EFI
    Annanym skrev 2011-05-01 14:41:39 följande:
    Varför det? Varför räcker inte överskrivningarna?

    Jag läste att formateringen ändå inte tar bort informationen från disken....
    När det gäller IBAS och andra företag, så spelar det inte någon roll vad man gör, men om det bara är risken för att en privatperson skulle vara nyfiken, så kan man 35-passradera hårddisken. Vad som händer då är att man skriver nollor över disken 35 gånger och det lär räcka för att en privatperson till 99% inte kommer att få fram något från disken. Detta tar så klart mycket lång tid och beroende på diskstorlek och annat kan det ta omkring ett dygn att genomföra.

    Att formatera om datorn och ge den ett nytt fräscht operativsystem är alltid en bra utgångspunkt när man skall sälja den vidare, då den personen då slipper göra samma sak själv. Många vill ha datorn helt ren från början, utan risk för gammalt skräp som kan ställa till det.
    Apple user since 1987
  • Annanym

    Om jag inte räknar fel tar det 4,4 dagar att (dygnet runt) 35-passradera min lilla laptop.... Jag tror det räcker med att vara 95% säker istället för 99%. Det slår mig just av din logga och av inlägget att du måste vara Mac-användare...

  • Annanym

    Jag var tvungen att googla 35-passradering (nytt begrepp för mig). Wikipedia: "In fact performing the full 35-pass overwrite is pointless for any drive since it targets a blend of scenarios involving all types of (normally-used) encoding technology, which covers everything back to 30+-year-old.... If you're using a drive which uses encoding technology X, you only need to perform the passes specific to X, and you never need to perform all 35 passes. For any modern PRML/EPRML drive, a few passes of random scrubbing is the best you can do." PRML står tydligen för "Partial Response Maximum Likelihood" någon grunka som används för att konvertera magnetism till digitala signaler verkar det.

  • Annanym
    Annanym skrev 2011-05-01 16:22:06 följande:
    Om nu någon återställer mina filer kommer de antagligen mest att hitta sådant här (länk). Oskyldig
    Länken visar ett amigurumi-djur... virk-mönster av leksaksdjur för barn alltså.
  • EFI
    Annanym skrev 2011-05-01 16:22:06 följande:
    Om nu någon återställer mina filer kommer de antagligen mest att hitta sådant här (länk). Oskyldig
    Förvånad
    Apple user since 1987
Svar på tråden Rensa bort innehåll på dator