• Äldre 1 May 12:36
    8059 visningar
    34 svar
    34
    8059

    Vad händer tiden efter samsovning?

    Vi sover tillsammans hela familjen, mamma, pappa och son på 3 år och det är det bästa som finns!
    Jag har inga planer på att sluta med detta.
    När vår son var liten och på kvällen av säkerhetsskäl sov i sin spjälsäng så lyfte jag alltid upp honom till oss när vi gick och la oss =)
    Nu när han är 3 år så får jag många komentarer och synpunkter gällande vår samsovning och jag hoppas att ni kan hjälpa mig att komma med relevanta svar på de frågor som mina vänner, familj och jag har.
    De undrar hur det skall gå för vår son när han väl skall sova i sin egen säng, kommer detta att bli jätte jobbigt?
    Hur länge brukar barn samsova ungefär, vilken ålder?
    Om man själv börjar sova dåligt och vill att sitt barn skall sova i egen säng hur gör man då?
    När brukar barn börja själva vilja sova i egen säng?
    Någon som vet någon forskning eller mer vetenskaplig approach kring samsovning?

    Tack för att ni vill dela med er!

  • Svar på tråden Vad händer tiden efter samsovning?
  • Thaley­a
    Äldre 1 May 12:51
    #1

    Jag har ingen aning, men jag kan tänka mig att det kommer bli jobbigare för barnet när det väl ska börja sova själv. Ju senare detta händer desto knasigare kanske det blir, det beror troligtvis på hur erat barn är. Jag sov i egen säng i eget rum redan när jag var yngre än ett år. Men när jag blev fyra år började jag få mardrömmar och gick ofta och sov hos mamma och pappa ändå. Men däå fick jag ju liksom bara sova hos dem, det var inte så att jag tänkte på det som min säng.

    Min kusin sov hos sina föräldrar tills han blev sju år, och han var väldigt klänig där ett tag, min kusin äräldre än mig och det ick så långt att de fick låta honom komma och på hos oss ett tag för att han skulle vänja av sig. Vi hade väldigt roligt ihop och sov tillsammans, sen fick han sova i egen säng och sen fick han ett eget rum hemma hos sig. men han bodde hos oss en sommar där.

  • Äldre 1 May 13:10
    #2

    Jag tror att när barnet väl är moget för det så kommer det inte vara några problem att sova i egen säng, men om man ska börja "vänja" dom och som vuxen besluta att "nu är det nog" kommer det nog bli jobbigt.

    Samsover med sonen på 10 månader, får massa kommentarer på det men planerar att fortsätta.


  • zygoma girl
    Äldre 1 May 15:37
    #3

    Förr eller senare vill barnen sova själva - väldigt få tonåringar sover med sina föräldrar...

    Vi lät barnen somna i sina sängar från ett par års ålder med oss brevid o sedan kom de in till oss på natten. Jag minns inte när yngste sonen slutade med det men det var max 5 år sedan och han är 15 idag.

    Det löser sig! Om alla trivs med det så varför ändra?

  • Äldre 1 May 16:16
    #4

    Ja enklast är det nog om man utgår från att det kommer en tid då barnet själv vill sova i egen säng (hoppas att det blir så någon gång men inte snart=)
    Jag har en känsla av att man gör barnen tryggare genom att få oändlig kärlek och närvaro hoppas att jag inte har fel så att den rätta vägen är att de skall lära sig att vara individuella tidigt...

  • Äldre 5 May 22:57
    #5

    vår dotter är tre månader nu och sover med oss. det tänker jag fortsätta med till vi känner oss mogna att flytta över henne. som ni säger, det är himla mysigt. Hon kommer få sova i egen säng i eget rum, då hon kan ta sig ur sängen själv och gå in till oss om det skulle vara något.
    Folk ska alltid envisas med att kommentera hur andra har det. Sålänge man har det bra själv kan man skita i vad andra tycker :)

  • Äldre 6 May 21:46
    #6

    Jag håller med dig Emma, om det funkar i en familj så skall man inte behöva ändra på det.
    Jag kan ändå tycka att det är skönt att veta vad man skall svara alla som motsätter sig detta om ni förstår vad jag menar. Till och med bvc säger att det inte är lämpligt med samsovning för att "då är det kört" "barnet kommer aldrig att vilja sova i egen säng"

    Jag läste förresten någonstans att barn som skall sova i egen säng är ett påhitt av vissa länder medan det i många andra länder är regel att barnen alltid sover med sina föräldrar, oftast upp i skolåldern. Kan vara bra att få pesrspektiv ibland tycker jag.

  • Äldre 6 May 22:22
    #7

    Ibland tror jag inte BVC vet vad dom pratar om, klart ni kan fortsätta samsova så länge det känns bra för alla. Min dotter som snart är 14 månader var aldrig någon samsovare (vilket jag alltid tyckt varit lite tråkigt) så hon har alltid sovit i egen säng då det funkat bäst, utom när hon är sjuk för då ska hon sova mellan mamma och pappa. Skrattande  Nu har jag en son på 7 veckor som inte vill annat än ligga klistrad på mamma och sover ingen annanstans än i vagnen och nära mig, skit mysigt. Barn är olika och så länge vi föräldrar lyssnar på de och känner efter vad dom behöver är det inga problem tror jag i alla fall. De säger till när dom är redo så vi får helt enkelt lita på vad våra hjärtan och instinkter säger. Skrattande

  • Äldre 23 May 15:34
    #8

    Håller med alla, fortsätt om det känns bra och funkar!

    Jag sov med mina föräldrar tills jag var nästan sex år. Sen kom en lillasyster och då fick jag egen säng i mina föräldrars sovrum. Efter ett tag ville jag hellre sova själv i mitt eget rum. Inga som helst problem. Vi är tre syskon som alla fick sova flera år mellan mamma och pappa och det var aldrig några problem att flytta över oss till egen säng, vi fick göra det när vi var redo.

    Sov så skönt!

  • Äldre 23 May 15:42
    #9

    Vi sover med två barn.....snart 3½-åring och 2-åring. Allt hopp måste väl vara ute för oss och våra barn . Det skulle överhuvudtaget inte vara möjligt enligt vårt BVC......strider mot alla naturlagar antar jag . Vi tar saker och ting som de kommer. De kommer med största sannolikhet att flytta till ett rum tillsammans så småningom och jag är fulkomligt övertygad om att det inte kommer att bli bekymmersamt. Just nu sover alla tryggt och gott. Alla har gott om utrymme dessutom eftersom vi breddat vår dubbelsäng med två vanliga sängar så vi har en 390-bred familjesäng. Blir inte bättre än så .

  • Äldre 23 May 16:07
    #10

    Här har vi också samsovit. Nu är dottern 13 månader och har en egen säng nedanför vår. Det är en vanlig 105 madrass utan ben så hon kan klättra upp till oss om hon vill. Hon somnar nästan alltid i den egna sängen och har i en period nu kommit upp nästan varje natt. Men det är ju bara mysigt! :D

    Jag oroar mig inte ett smack för att hon inte ska kunna sova själv sen. Jag har märkt att det mesta kommer av sig självt när hon är mogen.

Svar på tråden Vad händer tiden efter samsovning?