• Druid
    Äldre 14 May 15:18
    28582 visningar
    267 svar
    267
    28582

    Finns det (olika) människoraser?

    Begreppet ras har nog aldrig varit en så het potatis som i dagens samhälle. Det finns de som säger att det finns olika raser i det mänskliga släktet, och det finns de som hävdar att alla människor är lika, och att alla människor är för nära besläktade för att anses tillhöra olika raser. Syftet med den här tråden är att diskutera kring rasfrågan med ett objektivt perspektiv.

    Om man betraktar själva begreppet ras, så finner man att det med ras avses: "En grupp individer inom en djurart som kännetecknas av vissa gemensamma ärftliga egenskaper.

    Så, finns det olika människoraser? Motivera gärna ert svar.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Finns det (olika) människoraser?
  • Druid
    Äldre 14 May 15:26
    #2
    Perly skrev 2011-05-14 15:23:56 följande:
    Ordet Ras kommer ursprungligen från arabiskan och betyder huvud. Den rasforskningen som pågick för utfördes därför genom att man jämnförde skalar för att få fram vart ifrån människorna hörde och det är därifrån ordet Ras utvecklats fått den betydelsen den har idag, även om många (tyvärr) använder det fel...
    Nu var det inte ordets ursprung som tråden handlade om.
  • Druid
    Äldre 14 May 15:50
    #10
    Perly skrev 2011-05-14 15:32:18 följande:
    Nej men ville bara skriva det då ras som sagt eg. betyder huvud=människoraser=människhuven med olika form
    Men det är fortfarande samma art m.m m.m

    Så anser att ordet ras felanvänds i frågeställningen vilket gör det svårt att svara, ska man svara utefter vad det faktiskt betyder eller utefter felanvändningen(vilket jag antar att du gör utav ts)?  
    Till att börja med så är det inte min trådstart en vetenskaplig avhandling, utan en infart till en diskussion. Sedan så är det väldigt märkligt att du härleder diskussionen till ordets ursprung. Det bör rimligtvis itne ha undgått dig att betydelsen av ord skiftar med tiden. Det finns en lång rad exempel på det. När man talar om ras även i strikt vetenskapliga sammanhang så syftar man inte på storleken på människohuvuden.
    Jäjd skrev 2011-05-14 15:32:36 följande:
    Fast i och med att rasbiologi inte längre tillämpas sas behöver vi kanske inte bry oss så värst mycket om vilkas skallar som ser ut hur?

    En sak jag länge undrat dock är varför man i engelskan fortfarande är så fäst vid "race"? Tror man i USA att människor är uppdelade i raser eller vad är det frågan om?
    TS? Enlighten me!
    En av skillnaderna mellan USA och Sverige är t ex. att begreppet ras inte används för sällskapsdjur såväl som människor. Där säger man "race" om människan och "breed" om sällskapsdjur. Begreppet race används dock inte bara om människor, men i vardagligt tal så brukar man inte prata om en dalmatin och en labrdor som olika "races", utan olika "breeds". Här i Sverige så tycks ofta kommentarerna ligga på en nivå där folk hävdar att det är dumt att jämföra människor med djur etc. Sedan är USA ett land där t ex. svarta och vita har levt tillsammans i flera generationer. De utseendemässiga typskillnaderna mellan t ex. svarta och vita är nog enklare att beskriva med ordet race. I Sverige så är ju t ex. svarta personer i regel invandrare, eller andra generationens invandrare osv. 
  • Druid
    Äldre 14 May 16:20
    #20
    AstraTrillian skrev 2011-05-14 16:15:31 följande:
    Nej, alla människor är _olika_, mest genetsikt diversa är männsikor från Afrika. De har alltså högst genetisk diversitet, så pass att man i afriska hittar mer variation än om man tittar på hela övriga världen.
    Genetisk diversion inom en viss inringad grupp och genetisk diversion mellan olika grupper är två skilda saker.
  • Druid
    Äldre 14 May 18:47
    #34
    Filemon Syklon skrev 2011-05-14 16:42:10 följande:
    Inom den biologiska systematiken förekommer inte begreppet "ras" och vad det gäller djur används "ras" bara för tamdjur där olika raser är resultatet av systematisk avel.

    När det gäller vilda djur (och människan) pratar man istället om "art", t ex är ladusvala och hussvala olika arter inom familjen svalor (olika släkten också, för den delen).
     

    Den moderna människan (homo sapiens sapiens) tillhör släktet homo, arten sapiens och underarten sapiens …    oavsett varifrån vi kommer.

    Ergo, det finns inga människoraser.
    Invändningar mot själva begreppet ras känns inte Men visst, vi skulle lika gärna kunna använda oss av begreppet underart då, t ex. I sådana fall så kan man säkert beskriva homo sapiens sapiens som en art, med några underarter av klinal variation. Skillnaderna mellan vissa människopopulationer är helt enkelt så pass stora att det blir underligt att påstå att det inte finns någon skillnad som kan anges inom systematiken.
  • Druid
    Äldre 14 May 18:50
    #36
    Filemon Syklon skrev 2011-05-14 18:49:04 följande:
    Du läste inte så noga va?
    Det är snarare du som har väldigt låg läsförståelseförmåga.
  • Druid
    Äldre 14 May 18:57
    #38
    Apocalypso skrev 2011-05-14 18:55:11 följande:
    Druid; gör det ofta ont när du tänker?
    Om du läser mitt svar på Filemons inlägg, så bör du kunna lista ut innebörden av vad jag skrev. Eller behöver du hjälp?
  • Druid
    Äldre 14 May 19:07
    #40
    Apocalypso skrev 2011-05-14 18:59:33 följande:
    Nej, men jag undrar om inte du behöver det? Det var därför jag undrar om det brukar göra ont när du tänker, eller har du bara otur?
    Filemon skrev att Homos sapiens är en art och att homos sapiens sapiens är en underart. Utöver det så förnekar han rasbegreppet. Så långt hänger du med va?

    Jag påpekar därmed att om man invänder mot begreppet ras, så blir det närmast gångbara att istället säga underart. Du kanske inte är medveten t ex. om att det inte finns någon exakt gräns för kriterier för vad som gör en underart till just underart, och inte "bara" en art i sig.

    Så. Förstår du nu? Eller behöver du mer specialundervisning?
  • Druid
    Äldre 14 May 23:00
    #52
    AstraTrillian skrev 2011-05-14 20:15:41 följande:
    Jaha, hur menar du?  Och vad är "Genetisk diversion"?
    Jag menade genetisk divergens. Förmodligen gled fingertopparna lite väl snabbt över tangentbordet.
    AstraTrillian skrev 2011-05-14 20:27:42 följande:
    Vilka skillnader är så stora menar du? Vilka genetiska markörer? För det jag har läst stödjer inte alls något slags underart/ras tänkade, det finns såklart spatial variation och den följer Isolation by Distance men nån slags utgång från Afrika. Men annat vore ju underligt.
    Jag är ingen genetiker, så jag kan inte peka ut enskilda genetiska markörer, men i regel brukar man väl tala om vissa haplogrupper tror jag. Angående det som skrivs om genetisk variation hos människan så finns det en tendens att de resultat av forskningen som stödjer tesen att det inte finns raser/underarter hos människan, också är de som "ser dagsljuset". Forskning som tyder på det motsatta får man inte ta del av i vanlig massmedia, eftersom att det inte finns intresse bland dagens (svenska) redaktörer etc. att påvisa sådant. Det finns emellertid en hel del som tvärtemot vad så ofta sägs, visar att skillnaderna är tillräckliga för att ge stöd åt en teoretisk rasindelning etc. Om du är intresserad så kan du t ex. ta en titt på det här.

    http://www.world-science.net/exclusives/050128_racefrm.htm

    Problemet idag är att de som för fram en åsikt att det existerar raser eller underarter eller vad man nu än vill kalla det, hos människan, per automatik stämplas som rasister eller åtminstone att man är ute och fiskar i grumliga vatten eller dylikt. Det har ingen större betydelse hur man för fram argumenten, resultatet blir alltid detsamma. Det räcker att ta en titt i den här tråden för att se hur reaktionerna kan bli, med barnsliga kommentarer i stil med "har du ont när du tänker" etc. istället för en konstruktiv diskussion.

    Angående vilka skillnader så är vissa skillnader uppenbara. Jämför utseendet mellan en svart afrikan och en ljushyad skandinav. Om samma skillnad gällt hos andra arter skulle det inte råda tvivel om att det hade ansetts vara olika underarter.
  • Druid
    Äldre 14 May 23:33
    #53
    Quintus Zebra skrev 2011-05-14 19:16:46 följande:
    Rent genetiskt verkar det finnas det väldigt små skillnader mellan människor från olika världsdelar.

    Så jag ser inte syftet med att dela upp människor i raser, speciellt inte eftersom uppdlningen i raser i historien bl.a. har användts för att legitimera förtryck.

    Men visst, om man desperat och vill dela upp människor i grupper så kommer man säket til sist hitta skilnader att peka på.

    Frågan är bara varför det är viktigt?

    Vad är syftet med att dela upp människor i raser?
    Verkar finnas väldigt små genetiska skillnader? För att vara olika arter så är de genetiska skillnaderna mellan människor och schimpanser väldigt små. So what?

    Fast nu handlar inte tråden om syftet med klassificering. Att inte klassificera människor blott för att de är människor vore dock väldigt underligt.

    Vem är desperat? Jag tycker snarare att det verkar finnas en gripa efter halmstrån-desperation bland de som förnekar att det finns signifikanta skillnader olika människopopulationer emellan.
Svar på tråden Finns det (olika) människoraser?