• Jäjd

    Finns det (olika) människoraser?

    Perly skrev 2011-05-14 15:23:56 följande:
    Ordet Ras kommer ursprungligen från arabiskan och betyder huvud. Den rasforskningen som pågick för utfördes därför genom att man jämnförde skalar för att få fram vart ifrån människorna hörde och det är därifrån ordet Ras utvecklats fått den betydelsen den har idag, även om många (tyvärr) använder det fel...
    Fast i och med att rasbiologi inte längre tillämpas sas behöver vi kanske inte bry oss så värst mycket om vilkas skallar som ser ut hur?

    En sak jag länge undrat dock är varför man i engelskan fortfarande är så fäst vid "race"? Tror man i USA att människor är uppdelade i raser eller vad är det frågan om?
    TS? Enlighten me!
  • Jäjd
    grind skrev 2011-05-14 15:47:19 följande:
    I USA accepterar man mångkultur på ett annat sätt än i Sverige. I Sverige ska alla tvingas in i s.k. "svenskt" tankesätt med s.k. "svenska" värderingar. USA är ett mångkulturellt samhälle på riktigt på så sätt att man accepterar att människor har olika kultur beroende på ras, härkomst eller vad det nu må vara. Dessa kulturer lever tillsammans men har samtidigt ett eget liv.

    Föredrar USA eftersom Sverige i sin helhet är betydligt mer intolerant. 
    Nej nu får du ta om det där. Jag klarar inte rappakalja.
    Druid skrev 2011-05-14 15:50:47 följande:
    En av skillnaderna mellan USA och Sverige är t ex. att begreppet ras inte används för sällskapsdjur såväl som människor. Där säger man "race" om människan och "breed" om sällskapsdjur. Begreppet race används dock inte bara om människor, men i vardagligt tal så brukar man inte prata om en dalmatin och en labrdor som olika "races", utan olika "breeds". Här i Sverige så tycks ofta kommentarerna ligga på en nivå där folk hävdar att det är dumt att jämföra människor med djur etc. Sedan är USA ett land där t ex. svarta och vita har levt tillsammans i flera generationer. De utseendemässiga typskillnaderna mellan t ex. svarta och vita är nog enklare att beskriva med ordet race. I Sverige så är ju t ex. svarta personer i regel invandrare, eller andra generationens invandrare osv. 
    Mmm sant.
  • Jäjd
    grind skrev 2011-05-14 15:59:29 följande:
    Får jag föreslå en grundkurs i svenska.
    Det får du.

    Men för att återgå till ämnet känns din förklaring väldigt färgad av intolerans och trångsynthet. Men det är okej för mig att du ser USA som ett föredöme eftersom de så gärna ser människor efter "ras".
  • Jäjd
    Ermenegildo skrev 2011-05-14 16:03:37 följande:
    Skåningar är helt klart en ras. De ärftliga dragen är dryghet, främlingsfientlighet och slösinne.
    grind skrev 2011-05-14 16:06:03 följande:
    @jaded. Märkligt att du anser att assimilation är mer tolerant än integration. Finns nog inte många som skulle hålla med dig om det.
    Ja det var det jag skrev.
  • Jäjd
    Ermenegildo skrev 2011-05-14 16:48:56 följande:
    Japp, men en typ av rasism som JImmie, INTE uppskattar. Generaliseringar och lögner är bara ok om det drabbar mörkhåriga utlänningar. Eller förresten, Silvia, ni vet hon som är utlänning, levt på bidrag hela livet i Sverige och är fast i en otroligt mossig, ojämlik hederskultur - hon är ok...
    *instämmer*
  • Jäjd
    Quintus Zebra skrev 2011-05-14 19:16:46 följande:
    Rent genetiskt verkar det finnas det väldigt små skillnader mellan människor från olika världsdelar.

    Så jag ser inte syftet med att dela upp människor i raser, speciellt inte eftersom uppdlningen i raser i historien bl.a. har användts för att legitimera förtryck.

    Men visst, om man desperat och vill dela upp människor i grupper så kommer man säket til sist hitta skilnader att peka på.

    Frågan är bara varför det är viktigt?

    Vad är syftet med att dela upp människor i raser?
    Välformulerat, som vanligt
  • Jäjd
    Apocalypso skrev 2011-05-14 20:00:55 följande:
    Min fråga kvarstår, gör det ont när du tänker eller har du bara otur?
    Det där uttrycket har blivit så otroligt uttjatat på FL att det upphört att vara ens lite underhållande.
  • Jäjd
    luna1 skrev 2011-05-14 23:51:03 följande:
    Om man jämför med djurriket så skiljer man ju på olika raser genom bland annat utseende, varför skulle det inte vara samma sak för människor? Jag skulle säga att ja, det finns olika raser. Men som jag förstått det finns det endast begränsad rasforskning eftersom det är så kontroversiellt? Det är intressant iaf. 

     
    Är det verkligen därför?
Svar på tråden Finns det (olika) människoraser?