Inlägg från: edonator |Visa alla inlägg
  • edonator

    Finns det (olika) människoraser?

    Krumpy skrev 2011-08-17 12:03:02 följande:
    Enligt biologer är den genetiska skillnaden försumbar, mellan alla människor på jorden.
    Skillnaden är så pass liten att det är fel att tala om raser.
    Den biologiska variansen bland människor är långt mycket större än exempelvis bland hundar. Vad som är försumbart eller ej är i allra högsta grad diskutabelt.

    Visst är det så att det rent genetiskt är långt mycket mer som är lika än det är som skiljer mellan människor. Men det är inte ett hållbart argument. Jämför man en människa med en banan så har vi fler gener gemensamt med bananen än vi har gener som skiljer. En väldigt stor del av den genetiska koden är helt enkelt likadan för allt liv på jorden.

    Anledningen till att man slopade rasbegreppet för människor var inte brist på biologiska skillnader, utan svårighet med klassificering. Det finns ingen mall för hur en renrasig skandinav eller arab ska se ut, som det gör för djur som hästar, hundar och katter. Dessutom är "rasblandningen" så pass omfattande att de allra allra flesta människor, om man försökte sig på en rasindelning, skulle klassas som någon slags blandras.

    Därtill finns den rent etiska eller politiska aspekten med att tala om raser. Rasbegreppet har ersatts av att man idag hellre talar om etniska grupper än om raser.

    Finns då några människoraser? Nej, det gör det inte, därför att vi valt att inte göra någon sådan indelning. Är alltså alla människor lika? Nej, verkligen inte. De biologiska skillnaderna är signifikanta.
  • edonator
    Lenora skrev 2011-10-25 01:34:57 följande:
    Nej, skillnaderna mellan olika människogrupper biologiskt sett är inte nog stor för att det skulle handla om olika raser, det trodde jag att alla visste.
    Svårt att "veta" något som inte är sant. Den genetiska (biologiska) variationen är större bland människor än exempelvis hundar och hundar delar man som bekant in i raser. Se även mitt inlägg ovan.
  • edonator
    Lenora skrev 2011-10-25 01:58:29 följande:
    Det är inte sant. 

    Hundar är just en av de arterna som har störst variation mellan olika raser och människan kommer inte ens i närheten av de skillnader som hundarna har, jämför en chihuahua med en grand danois.
    Du har fel, fråga vilken biolog som helst. Att hundar ser mer olika ut är inte samma sak som att de är det rent genetiskt eller biologiskt. Den genetika variansen bland människor är avsevärt större än bland hundar.

    Hundar är ett djur man avlat på, det gör man inte med människor. Därför har man vid aveln i huvudsak fokuserat på att få fram sådana egenskaper som är väldigt i ögonen fallande. Som utseende, lynne, luktsinne mm.
  • edonator
    Lenora skrev 2011-10-25 18:06:17 följande:
    www.dn.se/debatt/ny-dna-teknik-visar-att-det-...
    Haha, Dagens Nyheter som källa... Drömmer

    Vetenskapsnyheter, eller som i det här fallet en politisk debattartikel, i den tidningen är inte ens nästan trovärdiga. Jag minns när de gjorde stor sak av bilen som skulle köras på tryckluft. Att allt bara var bluff och båg bekom inte Dagens Nyheter det minsta...
  • edonator
    Ermenegildo skrev 2011-10-25 19:12:02 följande:
    Det är ju inte DN som är källan utan den forskning som professorn hänvisar till. Har han fel alltså? Då får du väl hänvisa till andra källor.
    Ja, men rubriksättning och ingress författas allt som oftast av tidningen själva. I det här fallet är det uppenbart att DN satt rubrik och skrivit ingress. Dessutom finns det ett problem till i artikeln, författaren tar i sista stycket upp att man inte ska prata om ras pga nazismen. Blandar man politik med vetenskap så får man en otrevlig blandning.

    I övrigt är det inga nyheter i hans debattartikel. Det finns stora genetiska variationer bland människor, större än bland hundar t.ex, men pga kontinuitet och avsaknad av genetiska gränser mellan olika folkgrupper så blir det svårt att tala om raser.

    Skulle man försöka sig på att dela upp människor i olika raser skulle förmodligen de allra allra flesta av oss, inklusive jag själv, klassificeras som blandras. Och frågan är om det blir särskilt konstruktivt. För de som lyckas få en stamtavla kanske det vore intressant, jag vet inte. Att kunna kalla sig renrasig svensk eller något ditåt lockar kanske en och annan. Blond och blåögd eller hur man nu ska se ut.
Svar på tråden Finns det (olika) människoraser?