• Druid

    Finns det (olika) människoraser?

    Begreppet ras har nog aldrig varit en så het potatis som i dagens samhälle. Det finns de som säger att det finns olika raser i det mänskliga släktet, och det finns de som hävdar att alla människor är lika, och att alla människor är för nära besläktade för att anses tillhöra olika raser. Syftet med den här tråden är att diskutera kring rasfrågan med ett objektivt perspektiv.

    Om man betraktar själva begreppet ras, så finner man att det med ras avses: "En grupp individer inom en djurart som kännetecknas av vissa gemensamma ärftliga egenskaper.

    Så, finns det olika människoraser? Motivera gärna ert svar.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Finns det (olika) människoraser?
  • grind
    Anton Chigurh skrev 2011-05-14 16:15:33 följande:
    Jag vägrar tillhöra samma ras som norrmännen.
    Skrattande
  • Filemon Syklon

    Inom den biologiska systematiken förekommer inte begreppet "ras" och vad det gäller djur används "ras" bara för tamdjur där olika raser är resultatet av systematisk avel.

    När det gäller vilda djur (och människan) pratar man istället om "art", t ex är ladusvala och hussvala olika arter inom familjen svalor (olika släkten också, för den delen).
     

    Den moderna människan (homo sapiens sapiens) tillhör släktet homo, arten sapiens och underarten sapiens …    oavsett varifrån vi kommer.

    Ergo, det finns inga människoraser.


    God's away on business
  • Ermenegildo

    Akta er för att skämta om skåningar, moderator är på hugget

  • Apocalypso

    Är man så korkad att man tror att kulturella skillnader beror på "ras" tillhör man knappast arten homo sapiens. Skål

  • Ermenegildo
    Jäjd skrev 2011-05-14 16:44:54 följande:
    Rasism?
    Japp, men en typ av rasism som JImmie, INTE uppskattar. Generaliseringar och lögner är bara ok om det drabbar mörkhåriga utlänningar. Eller förresten, Silvia, ni vet hon som är utlänning, levt på bidrag hela livet i Sverige och är fast i en otroligt mossig, ojämlik hederskultur - hon är ok...
  • Jäjd
    Ermenegildo skrev 2011-05-14 16:48:56 följande:
    Japp, men en typ av rasism som JImmie, INTE uppskattar. Generaliseringar och lögner är bara ok om det drabbar mörkhåriga utlänningar. Eller förresten, Silvia, ni vet hon som är utlänning, levt på bidrag hela livet i Sverige och är fast i en otroligt mossig, ojämlik hederskultur - hon är ok...
    *instämmer*
  • Fru Kwasthilda

    #22 Men kan inte människor jämställas med tamdjur där? Vi fortplantar oss mest med de som är lika oss, pga kulturellt tryck antar jag? Så då blir det ju en sorts medveten avel? Är du biolog? I så fall: finns det vilda djur inom samma art som är så olika som en svart pygmé och en 2-meters "Viking"?

  • HEARM

    klart att det finns olika raser. eller om vi nu måste hitta på ett nytt ord. det finns ju ganska stora skillnader mellan olika människor/raser, hudfärg är en, nässtorlek och ögonform är en annan. tex mörkhyade är mörkhyade för att de ska klara solen i deras ursprungsland. de folket med små näsor har små näsor för i deras ursprungsland måste deha det för att inte frysa. typ iallafall. endel har stora näsor pga värmen i deras ursprungsland. MEN ingen är ju mer eller mindre värd än den andra. OM det INTE skulle finns några raser så skulle ju två vita kunna få en mörkhyad. m.m.

  • Pimpinellan

    Klart att det finns! Vita,svarta,bruna,"gula" och alla varianter däremellen. Därmed inte sagt att vi inte har samma gener-dock inte arvsanlag uppenbarligen-eller att nån ras är mer värd. Men att vi ser olika ut råder väl ingen tvekan om? Sen när är det fel att påpeka det då? Är man vit så är man ju och är man svart så är man ju.

Svar på tråden Finns det (olika) människoraser?