• Kryssa­rinnan
    Äldre 27 May 00:12
    154277 visningar
    1460 svar
    1460
    154277

    Baby led weaning

    Vår son gillade från början att äta en hel banan som han sakta sög och malde i sig med sina små tandlösa gommar. Så länge sakerna är rimligt mjuka så fastnar de inte i halsen - så som dock t.ex. oliver och nötter kan göra  utan kan hostas upp. Min son har faktiskt aldrig satt i halsen men dock kräkts om han svalt för stora bitar eller ätit för fort, ett par tillfällen. Jordnötssmör är ett bra klister mellan två brödskivor. Köttbullar är bra. En stor bit bröd att gnaga i sig.

    Min son åt dock ganska lite och helammades i stort sett 95% fram till han var ett år och tre månader. Då slutade vi amma ganska snabbt och det förvånade mig. Han var dock tjock och go på mina (innan amningen) A-kupor. Be alla som ifrågasätter dig att se om de tycker att barnet verkar undernärt. Om inte, så borde det få dem att tystna.

    Vi gjorde dock så att vi matade honom med sked ibland för att han skulle få smaka mer mat som var enklare att bara ge honom från vår tallrik, eller t.e.x. naturell yoghurt. Han har alltid smakat på allt men spottat ut ibland. Han kunde äta med sked som han doppade i yoghurt/gryta rätt tidigt så man behöver inte vara jättesträng med sådant tycker jag.

  • Kryssa­rinnan
    Äldre 6 Jun 00:49
    #41

    För att ge  barnen fett kan man som sagt köra med smör, eller bitar av ost (feta är gott) eller korv/köttbullar etc. Vi ger ofta en dubbelsmörgås med jordnötssmör skuren i 1/4, det älskar min son. Nu idag åt vi avocado till middagen men det vägrade han äta, det bara åkte ut utan att han ens tuggat. Men andra bebisar kanske gillar det. Som någon påpekat; det kan ju inte vara bara frukt och potatis. När barnet blir äldre kan det äta med sked, om det fått öva, och då går det lättare att t.ex. ge mos mm med fett i.

    Salt behöver man inte oroa sig för; så länge man inte ger typ köpe-pizza så är det ju okej med det salt som är i t.ex. ost och bröd. Man ska bara inte ge väldigt salta saker eller salta på maten.

  • Kryssa­rinnan
    Äldre 21 Aug 22:15
    lillgarden skrev 2011-08-20 09:07:00 följande:
    Kul att tråden lever och frodas!
    En liten fråga till bara.

    Min lilla tös tar ingen flaska alls eller mugg. Kan möjligen dricka lite lite ur ett glas men bara precis ngn klunk.
    Så blir en del amning mellan varven just för vätskans skull.
    Tror det är lite därför hon är småhård i magen oxå, ingen vätska.

    Är det bara att köra på så eller?
    Kommer hon någonsin att dricka...? Känns inte så nu men är kanske bara en svacka.
    Hon är väldigt mammig just nu och väldigt svår med allt känns det som.
    Extremt tålamodsprövande med allt från sömn till vätska!
    Min son ammade också massor och lärde sig att dricka vatten först när jag köpte nappar till flaskan som är gjorda för fullkornsvälling; alltså med ett stort hål/slits. Då kommer det vatten bara han har den i munnen och tuggar lite. Då lärde han sig snabbt. Bröstbarn kan ha lite svårt att suga från flaska och mugg kan vara för svårt.
  • Kryssa­rinnan
    Äldre 21 Aug 22:17
    chokladkaffe skrev 2011-08-21 22:06:14 följande:
    Loviz: Jag får för mig att dte handlar om rädsla att sätta i halsen. JAg frågade bvc-läkaren med mitt äldsta barn men hon sa hon inte skulle rekommendera det. Att fler inte ger är väl just för man får en ganska strikt rekommendation från bvc hur man ska mata sitt barn.   
    Vitsen med BLW är ju till stor del att bebisen lär sig att tugga innan den sväljer. Det är därför man ska ge stora bitar som inte kan sväljas hela och sättas i halsen.
    Börjar man med puré så är det ju precis tvärt om - allt ska ner direkt och inte tuggas först. Himla dumt...
    Min son har vid några tillfällen kräkts upp om han svalt en alltför stor tugga men aldrig satt i vrångstrupen.
  • Kryssa­rinnan
    Äldre 12 Sep 15:18
    Bonanza skrev 2011-09-11 19:51:04 följande:
    Nu har jag stött på problem med blw. När vi gav puréer och burkar så var det så lätt med lunchen, bara att ta fram en burk.

    I vår familj är vi jättedåliga på att äta lunch, det blir ofta pasta, pannkakor eller mackor. Är inga barn hemma äter vi inte lunch. Nu när Majken äter mat ställer lunchen alltså till ett problem, eftersom det många dagar inte ens finns något vi lagar och kan ge henne. Har ni några tips på enkel och snabb lunchmat? De dagar vi äter lunch äter hon av vår, men det är ju rätt sällan som sagt.

     
    Micro-omelett; vispa ihop ett ägg i en plastburk och in i micron i ca 30 sek
    Man kan laga till en fryst laxbit på samma sätt eller värma färdiga köttbullar från frysen
    Dubbelmacka med t.ex. leverpastej eller jordnötssmör mellan
    Låt henne pilla i sig sådant som Kelloggs BranFlakes; det blir inte många kalorier men det är kul och lite variation
    Pannkakor är en favorit här hemma. Lägg fram en hel i taget
    Tomathalvor, banan, bönor från konservburk
    Ostskivor
    Salami i lagom mängd om barnet är gammalt nog (kan innehålla nitrat och mkt salt)
    En klick pesto att doppa fingrarna i
  • Kryssa­rinnan
    Äldre 13 Sep 18:41
    Leiben skrev 2011-09-13 10:13:20 följande:
    Eftersom han äter bitar och inte pureer är det inet lätt att bara blanda ner en sked smör varje gång i en sörja liksom. dessutom är han ägg- och mjölkallergisk och kan liksom inet pumpas i fet turkisk yoghurt som alla andra verkar göra.
    Lite förslag på näringsrik mat som vi äter ofta:

    Min son älskar macka med jordnötssmör på, så det kanske är något för honom? Fett och nyttigt, men ta en med så lite salt som möjligt (men din pojk är så gammal så du ska inte oroa dig för salt så mycket längre).
    Samma sak med fet leverpastej och korvar. Min son älskar salami i skivor.
    Fet fisk som lax kan också vara gott, eller makrill i tomatsås (kladdvarning).
    Fiskpinnar kan man steka i mycket fett.
    Avocado, godast med vinägrett på.
    Sedan så ger vi vår son annat än bitar också, t.ex. potatismos på sked. Man behöver ju inte köra BLW 100%. Där kan man hälla i bra mycket olivolja :)
  • Kryssa­rinnan
    Äldre 16 Sep 20:06
    miljarden skrev 2011-09-14 14:51:15 följande:
    Fast jordnötter är ju ingenting för barn som inte ens är ett år gamla. Och salt rekommenderas ju att man undviker åtminstone första året.
    Andra har kommenterat det där med nötterna, och saltet tycker jag inte att man behöver hetsa så mycket med. Det är ju inte så att de på ettårsdagen från en dag till en annan kan äta fritt från att dagen innan inte tålt det alls. Äter man i övrigt lite salt så tror jag inte att en tesked eller två med jordnötssmör gör skillnad, men ger man sitt barn mycket chips, skinka och korv i övrigt så kan det ju bli mycket totalt sett. Man ska inte salta maten, men normalt med salt i råvaror går bra, det säger experterna. Så saltat smör osv funkar för alla i familjen om man inte som sagt överdriver det totala intaget per dag.
  • Kryssa­rinnan
    Äldre 16 Sep 20:43

    Jag tycker att det är svårt med tillsatser. Å ena sidan så är ju C-vitamin också ett E-nummer och jag litar på att de svenska myndigheterna håller bort det värsta och att jag som förälder kan göra hyffsat bra väl 90% av tiden och att resten inte spelar så stor roll.

    Å andra sidan har jag läst från pålitliga källor om att inte alla tillsatser är så bra. (traningslara.se/e250-ett-tillsatsamne-att-se-upp-med-del-1/ som är skrivet av två pålästa proffs inom träning och kost, en riktigt bra sida förresten som bl.a. ägnar mycket energi på att slå hål på billiga myter och säljknep om kost och träning)

    Samtidigt kan man i seriösa tidningen Filter i ett granskande reportage läsa om hur föreningen KRAV inte heller är helt att lita på (www.magasinetfilter.se/artiklar/filter-21!.aspx) så jag känner inte att jag vill köpa deras produkter "bara för att vara på den säkra sidan".

Svar på tråden Baby led weaning