• Äldre 3 Oct 16:05
    153993 visningar
    1460 svar
    1460
    153993

    Baby led weaning

  • Äldre 12 Jul 07:18

    Hej! Ny i tråden, har twins som nyligen fyllde fyra månader och vi började enligt rekommendationer att ge små "smaksensationer" med puré, gröt etc. Det går hyfsat, bättre med tjejen än med killen - hon vill helst göra själv, försöker hålla flaskan själv, greppa tag i puréskeden osv.
    Så läste jag nyss om blw och jag gillar verkligen tänket, så jag vill gärna ge det en chans! Men jag har några frågor som jag hoppas ni kan hjälpa mig besvara:

    1) Jag har ju redan börjat med puréer och om jag förstår det rätt ska man inte skedmata. Hur gör jag då nu i början? Ska jag helt sluta med puréerna och vänta nån månad och sen testa mat? Eller ska jag hålla skeden framför och se om de själv för in den i munnen? Det känns ju bra att ha börjat introducera gluten i form av lite gröt, så det känns konstigt att backa och sluta med smaksenstionerna helt. Förstör man mycket om man skedar i början och sen testar blw från 5-6 mån?
    Hur hade ni gjort?

  • Äldre 12 Jul 07:18

    Oj, det blev bara en fråga, haha. Men den känns viktigast, tror övriga frågor beror på vad ni svarar...

  • Äldre 12 Jul 07:46

    Sous: Tack för input! Det är smaksensationer vi ger, dvs ett kryddmått puré på en sked, eller motsvarande mängd gröt (rek från fyra månader) för att få med lite gluten. Tjejen är superintresserad så det känns så synd att backa helt, plus att jag inte vill avstå helt från gluten då vi har intolerans i familjen. Samtidigt känns det för tidigt att börja med mer mat, så jag är i ett litet dilemma känns det som...8

  • Äldre 12 Jul 07:57

    Äsch, vi kör på som vi börjat med smaksensationer och om en månad eller så så testar jag att börja med blw och se om de nappar.

  • Äldre 12 Jul 08:02

    PS ska förtydliga lite - det jag menar med att jag matar med sked handlar alltså inte om mängden (som alltså bara är motsvarande kryddmått), utan om beteendet - min fråga handlade egentligen om man "förstör" för blw i framtiden om man dessförinnan vant dem vid att få en sked instoppad i munnen av mig. Dock inser jag ju nu att de alltid fått det pga D-dropparna så det kanske inte är hela världen.

  • Äldre 12 Jul 08:53

    Sous: Sant, vi har provat både på finger och på sked och tyckte de fick bättre kläm på slickandet på skeden så därav den - men jag kanske ska testa att gå tillbaka till fingret (eller ge dem skeden att hålla i som du föreslår). Att vi börjat med puré istället för vår mat nu i början är mest för att vi grillat så mycket nu i sommartid att det inte riktigt funnits bra grejer att smaka på - allt har varit så kryddstarkt, så vi köpte lite puréer bara för att komma igång med smakslickarna. Och så gröten då som sagt.

  • Äldre 12 Jul 23:39

    Sous: Ah, jag visste det där med saltet men inte att stark mat också är ok? Testade pastasås med röd pesto ikväll - verkade vara en hit! Nu ska jag inte ockupera den här tråden med smaksensationer mer, den handlar ju om nåt annat. Jag kommer tillbaka om några veckor när det blir dags att testa blw på riktigt - tills dess doppar jag fingrarna i diverse gott och låter dem slicka av det.

  • Äldre 4 Sep 23:41

    Hej, nu är jag tillbaka! Vi har börjat med diverse saker - både gröt/puré på sked som de får ta själva och stavar av olika frukter och grönsaker (ibland kokta, ibland råa beroende på vad det är). Det jag dock har problem med är mindre bitar - de ska väl vara så små att de inte fastnar i halsen? Problemet är då att om de mot förmodan får tag i bitarna så "försvinner" de in i näven och barnen kommer inte åt att smaka. Hur gjorde ni andra? Visst, stavar/brödbitar osv funkar ju, men viss mat går ju inte att ge i så stora bitar...

  • Äldre 7 Sep 22:23

    Sous: Precis sånt, typ majs, i småbitar. Men det är knappt ens intressant för dem vad det verkar - lägger vi en stav framför dem så försöker de plocka upp dem, men sväljvänliga minibitar tittar de knappt åt just nu.
    Krusmatta: Ah, bra, då fortsätter vi med våra stavar (och brödbitar etc), men kompletterar med smått. Makaroner ska jag testa!

Svar på tråden Baby led weaning