• Äldre 12 Jul 07:33
    154010 visningar
    1460 svar
    1460
    154010

    Baby led weaning

    Jag försökte mata lite enligt rekommendationerna, men sonen var helt ointresserad. Jag är glad nu att jag backade helt och väntade in honom och sedan körde blw. Jag har låtit honom greppa skeden själv och föra den mot munnen, så kan man hjälpa till och styra lite så att den hamnar rätt. Gärna en platt, rak sked, inte de där svängda matningsskedarna.

    Rekommendationerna är att från fyra månader ge smaksensationer, dvs bara ett kryddmått eller lite på fingret. Det är från sex månader man kan börja med gröt och ge skedvis, så du är väldigt tidigt ute om du ger smakportioner (vilket det låter som, du säger smaksensationer men om du skedmatar är det smakportioner vi pratar om) redan. Du kan alltså absolut ta det lugnt och avvakta ett par månader till.

    Blw kan man dock börja med när som helst, så det är ingen panik om man börjat med pureer. Det viktiga är att man tar det i barnens takt, inte tvingar fram något och kommer ihåg att man ska låta barnet vänja sig *till* mat och inte *från* bröstmjölk eller ersättning.

  • Äldre 12 Jul 08:28

    Det tror jag inte är några problem, men du kan ju lika gärna ge samma mängd på fingret i så fall? Om du vill undvika så mycket skedmatning. Smaksensationer ger man ju främst av sin egen mat (lite sås, potatismos eller soppa på fingret). Du kan ju doppa skeden i vad det nu är du ger dem och låta dem suga själva på den, eftersom det mest handlar om smaken.

  • Äldre 12 Jul 22:57

    Ja, det är ju annars helt ok att det är kryddstarkt. Salt behöver man inte heller vara så försiktig med när det är så små mängder. Min son älskar chili och citronklyftor som exempel på extrema smaker.

  • Äldre 4 Sep 16:09

    Magdi: Spontant tycker jag att det känns märkligt att läkaren tycker att ni borde ha gett så mycket fast föda redan. Rekommendationerna är ju att *börja* med smakportioner först vid sex månader, vilket ju din dotter är. Rekommendationen borde väl vara att erbjuda bröstet oftare om du ammar och vill amma om nu viktuppgången varit för dålig, vilket jag inte kan bedöma, eller om du upplever att hon äter bra, titta efter allergier eller andra orsaker till att hon tappar i vikt, *inte* tjata om fast föda! Det kan ju förvärra situationen om hon nu är allergisk eller har andra problem.
    Jag fick rekommendationen att mata mer på nätterna en period när min son gick upp dåligt i vikt i samma ålder. Han åt då ingen fast föda alls och var oerhört lättdistraherad dagtid (ville bara krypa). Men då visste ju jag att han åt dåligt dagtid, och därför tappat lite vikt, hade han ätit bra och ändå gått ner hade jag velat ha en ordentlig utredning. Jag ska hitta en bra länk jag har om tillväxtkurvor och hur de ska användas när jag sitter vid datorn!

  • Äldre 5 Sep 06:46
  • Äldre 5 Sep 07:01

    Holly: Jag har gett stavar tillsammans med småbitar (typ ärtor, mjuka bönor, mjukkokta makaroner) som de kan öva pincettgrepp på. Alltså låt dem öva på småbitarna men ge greppvänliga stavar. Mjuka grönsaker som broccoli, matmuffins, pannkaka och sånt kan ju vara i stora bitar, man får anpassa utbudet lite efter vad de klarar. Vad är det du ger i småbitar?

  • Äldre 6 Sep 10:59
    Magdi skrev 2013-09-06 10:51:11 följande:
    Tack snälla, ska genast läsa!
    Alla inlägg om tillväxt finns under den kategorin på bloggen:

    www.barnakuten.nu/category/tillvaxt/ 

    Om inte annat skulle jag be din bvc om en ny tid och prata igenom eventuella frågor du har. 
  • Äldre 8 Sep 20:49
    Nukkumatti skrev 2013-09-08 20:08:17 följande:
    Hej!
    Jag har en livlig liten 7 mån son som självmant har bestämt sig för blw. Pureer dissar han totalt, men att äta själv leder i alla fall till att smakportioner hamnar i munnen. Han vägrar både ersättning, gröt och välling (mjölkfria) så jag helammar i princip. Har lite frågor till er som kör
    -är boken värd att köpa?
    -hur tillsätter man olja i maten (för magen och extrafettet)
    -man läser bara solskenshistorier om bebisar som gapar stort och äter, finns det någon som varit lite långsammare i matutvecklingen?
    -han orkar sitta i matstolen max fem minuter, erfarenheter om andra rastlösa barn?
    Tack på förhand!
    Min son åt i princip  ingen fast föda alls vid sju månader. Jag valde att avvakta några veckor då han verkade helt ointresserad och testade lite då och då för att se om intresset vaknat. Det kom väl när han blev knappt nio månader, även om han plockat med lite småbitar då och då innan dess. Jag skulle alltså ta det lugnt om jag var du, och låta honom ta det i sin egen takt. En vän till mig helammade i princip fortfarande vi elva-tolv månader, så det finns absolut de som är lite långsammare i starten. 

    Jag har doppat stavar av rotfrukter osv i olja, eller ugnsrostat dem i olja för lite extra fett. 

    Boken vet jag inget om, men jag känner inte att jag har behövt den. Det är liksom ingen särskild metod, utan man låter helt enkelt barnet styra och fokuserar på att vänja dem TILL mat och inte FRÅN amningen/ersättningen. 
  • Äldre 8 Sep 20:50

    Nu när han äter ex pannkakor och matmuffins och sånt är det ju lättare att få med lite extra fett.

Svar på tråden Baby led weaning