• Äldre 25 Oct 21:28
    153977 visningar
    1460 svar
    1460
    153977

    Baby led weaning

    Ah av glad jag är att jag har hittat den här tråden, här hoppar jag in! Håller på och läser Gill Rapleys bok och tycker den är jättebra!

    Jag har inte läst igenom hela tråden så det här kanske redan har varit uppe flera gånger, ber i så fall om ursäkt, men undrar lite i vilken form ni ger grönsaker och rotfrukter till era bebisa?

    Min bebis är snart 7 månader och vi har hållit på i cirka 3 veckor, hon äter inte mycket, det mesta hamnar på golvet men enligt Rapley så ska det vara helt normalt och inget att oroa sig för.

    Vi försöker i alla fall ge mjukkokt/ugnsrostad potatis, morötter, sötpotatis, palsternacka etc och skär sedan i stavar som är ganska långa så hon lät kan få grepp om dem. Problemet är bara att för det mesta så faller t.ex. potatisen i bitar när hon tar upp den och sedan blir bitarna för små för att hon ska kunna få in dem i munnen. Jag har köpt fasta potatissorter och tycker inte att jag överkokar, ändå så går de väldigt lätt sönder när vår lille bebis får tag på dem. (sötpotatisen var en katastrof) Morötter fungerar lite bättre, de håller samman bättre tycker jag.

    Funderar nu på om vi ska börja göra mos istället och lägga på skedar som hon sedan själv får stoppa i munnen.


     


    Flera verkar ge pannkaka och omelett, men bebisar ska väl inte äta ägg?

    Såg att någon nämnde det här med kött tidigare i tråden, enligt Rapley så finns det mycket järn i köttsaften så man kan ge barn en köttbit och suga på, det gör ingenting om de inte kan tugga. 

  • Äldre 26 Oct 16:40

    Tack för svar, ja då är det väl bara att fortsätta med stavarna! Ok, vet inte var jag fått det ifrån att de inte ska äta ägg (kanske om man börjar med smakisar vid 4 månader?) men då kanske vi ska testa pannkaka/ugnspannkaka. Och man ska alltså inte oroa sig för komjölken? Min bebis satte en stor gurkbit i halsen i morse så jag var livrädd och halvt hysterisk och funderade verkligen på att överge denna metod. (det var så otäckt när hon hostade och jag inte visste om hon skulle få upp den eller inte, jag tänkte "gud, nu kvävs hon") Min bebis var själv också jätteledsen efteråt och min man sade "nu slutar vi med dina experiment". Herregud, man skulle ju aldrig förlåta sig själv om något gick fel?vi får se hur vi gör i helgen.

  • Äldre 26 Oct 16:41

    Vet inte vad som hände min styckeindelning där...testar igen: 

    Tack för svar, ja då är det väl bara att fortsätta med stavarna!

    Ok, vet inte var jag fått det ifrån att de inte ska äta ägg (kanske om man börjar med smakisar vid 4 månader?) men då kanske vi ska testa pannkaka/ugnspannkaka. Och man ska alltså inte oroa sig för komjölken?

    Min bebis satte en stor gurkbit i halsen i morse så jag var livrädd och halvt hysterisk och funderade verkligen på att överge denna metod. (det var så otäckt när hon hostade och jag inte visste om hon skulle få upp den eller inte, jag tänkte "gud, nu kvävs hon") Min bebis var själv också jätteledsen efteråt och min man sade "nu slutar vi med dina experiment". Herregud, man skulle ju aldrig förlåta sig själv om något gick fel…vi får se hur vi gör i helgen. 

  • Äldre 30 Oct 16:04

    Hej Semlor, min bebis är också 7 månader men jag tycker hon äter dåligt. En mycket bra dag äter hon kanske 1-2 tsk gröt på morgonen (vi lägger fram skedar till henne med gröt på som hon själv får stoppa i munnen) och sedan lite morot till lunch och eventuellt lite gröt (1-2 tsk) på kvällen, men många dagar äter hon ingenting alls. I vilken "form" ger du din bebis aubergine och vad får h*n för ost? Broccoli har vi testat flera gånger, hon är totalt ointresserad, vet inte om jag vågar prova ost. (sedan vår tjej satte en stor gurkbit i halsen så är jag lite rädd och tenderar att hålla mig till gröt och väldigt mjukkokta grönsaker)

  • Äldre 31 Oct 16:37

    Ska testa aubergine, har tidigare testat squash som jag har kokt men den blev liksom för mjuk så "stavarna" mosades bara sönder när min bebis försökte ta upp dem. 

    Riven morot etc ska jag testa senare, nu skulle det vara alldeles svårt för min bebis att äta men bra tips! 


    tutubi skrev 2012-10-31 12:05:16 följande:
    Just det! Nu kom jag på att jag skulle svara dig ang gurka...
    Jag väntade att ge gurka till min tjej var lite större, typ 9-10 månader just för att det är så hårt och kan lätt brytas av. Men du kan ge den mjuka insidan på gurkan (det vattniga du vet), den är ganska mjuk och fin. Som andra redan sagt är det dessutom ingen fara om de hostar, även om det ser läskigt ut. Om det är ett fullt luftvägsstopp kommer det inge ljud alls. So du säkert vet har bebisar kräkreflexen längre fram i munnen så de där hemska hostattackerna kommer lättare hos en bebis, och det är också meningen just för att förebygga ett luftvägsstopp.

    Men fortsätt med att ge mjuka grönsaker i stavar tex, ägg, köttbullar, pasta osv och tids nog kommer hon kunna äta gurka och andra hårdare saker utan problem också :)

    Jag tror inte att min dotter åt mycket mer än din vid 7 månader. Då hade vi ju just börjat med smakisar så jag tror inte att det gick ner så mycket mer än det. Mitt tips är bara att ge det den tid det tar. Din dotter kommer äta tids nog, när hon är redo för det och vill det :) 
    Jag känner mig verkligen som världens sämsta mamma som har gett henne gurka, men det står faktiskt med på flera BLW-sajter som en bra grönsak att börja med och hon hade fått gurka tidigare och det hade gått bra, hon kunde liksom sitta och gnaga på den ganska länge. (gurka är ju hård men inte så hård att de inte kan gnaga av små bitar) 

    Det som var så läskigt var att hon inte hostade först, man bara såg att hon hade panik, men nu blir det ingen mer gurka här på ett tag! 

    Men tack för dina lugnande ord! Idag har hon ätit 1 tsk havregrynsgröt, har testat potatis och banan, hon är totalt ointresserad. Var nära att stoppa in bananen i hennes mun så hon skulle få se vad sött och gott det är!!

    Bananpannkaka låter gott, ska testa!! Är kokosmjölk nyttigt?  
  • Äldre 31 Oct 16:38

    Och ja just det re köttbullar, jag antar att de var hemmagjorda? Inga problem alltså att ge bebis köttfärs? 

  • Äldre 2 Nov 16:48

    Tutubi: Tack för lugnande svar. Jag sitter alltid som pa nalar när hon ska äta och tenderar att mest ge henne gröt när jag är ensam med henne, sa orolig att nagot ska hända. Vi har hallit pa cirka en manad nu och det känns inte som att hon alls har förstatt hur hon ska göra än, kan bero pa att hon inte har övat sig tillräckligt eftersom väldigt ofta sa är hon totalt ointresserad av maten eller bara slänger den pa govlet... 

    Det verkar i alla fall som hon gillar morot men hon tar  liksom stora stora tuggor sa hela munnen blir full och sedan far hon kväljningar och det ser sa läskigt ut. Hennes bajs är fullt av sma morotsbitar, det verkar vara normalt om man läser vad andra har skrivit om BLW, men jag kan inte lata bli att tänka att dels kan det inte vara sa skönt att svälja ner sa stora bitar och dels undra om det inte är ett tecken pa att hennes matsmältningssystem inte klarar av att hantera fast föda trots allt.

    Ni andra som ger gröt, kokar ni gröt själva eller vad för gröt ger ni era bebisar?  

  • Äldre 4 Nov 17:23
    elfva skrev 2012-11-04 14:45:56 följande:
    Finns det någon som har gått från att bara ge ersättning istf bröstmjölk till BLW.  Jag har problem med amnigen just nu och vi ska börja blw om en månad. Jag skulle helst amma så länge det går, men med tanke på hur fruktansvärt ont det börjat göra känner jag mig beredd att ge upp amningen och gå över till ersättning i stället.
    jag ska prata med BVc och se om hon kan komma med en lösning.

    fast det borde väl vara samma lika nästan att gå över till blw från ersättning som från bröstmjölk?
    Det enda jag har läst om att ga över fran ersättning till BLW (i boken av Gill Rapley och Tracey Murkett)  är att bebisar som ammas är mer vana med olika smaker (bröstmjölken ändar smak hela tiden beroende pa vad mamman äter) medan bebisar som har fatt ersättning är vana med en enda smak och att det därför kan ta lite längre tid att fa dem intresserade av mat och nya smaker. Sa det är bara att köra pa!!
  • Äldre 4 Nov 17:31

    Var köper ni förresten kokosolja? Jag bor i UK och här verkar de mest ha kokosolja som man har pa huden...

  • Äldre 5 Nov 17:18

    Jag var inte heller så orolig om det här med att sätta i halsen innan vår « gurk-incident », nu ser jag verkligen fram emot att vår bebis ska lära sig att tugga och hantera maten lite bättre så jag slipper sitta med andan i halsgropen varje gång hon ska äta.

    Gud, jag vet inte hur länge jag kokar broccolin, ganska länge så jag är säker på att den är riktig mjuk (ja, så har jag säkert kokat bort alla vitaminer, suck, suck…), jag brukar i alla fall köpa broccoli med ganska långa skaft som vår bebis lätt kan hålla i. (tenderstem broccoli kallas det här)

    Re minimajs, köper du färsk majs eller vad får hon för typ av majs? Har inte testat det än.

    Jag har också köpt den där recept-boken, måste säga att jag tyckte den var sådär…inte alls lika bra som boken om BLW. (många recept kändes lite väl enkla, typ « en bra frukost är att skiva lite frukt till er bebis… »)

Svar på tråden Baby led weaning