• Äldre 4 Sep 11:13
    153967 visningar
    1460 svar
    1460
    153967

    Baby led weaning

    Hej alla, jag väcker liv i den här tråden och hoppas att flera hänger på. Jag har läst på om blw och lusläst den här tråden, och därefter provat att ge plockmat till min dotter nu ett par veckor (hon är 7 månader om ett par dagar). Vi kör inte renodlat, utan hon får prova puréer ibland och äter gröt som jag matar med sked. Det viktiga för oss i matindtroduktionen har varit att inte stressa och truga med maten, utan hela tiden gå efter hennes signaler om vad som är acceptabelt, och att hon fått amma fritt under tiden. Jag tycker det har fungerat bra hittills, men nu till mitt dilemma:

    Jag och min man var på BVC häromdagen på läkarbesök, då visade det sig att dotterns viktkurva har planat ut lite. Hon har alltid varit en smalis, men nu hade hon "gått ned två kanaler" på kurvan, vilket gjorde att vi fick bannor av läkaren. Hon var riktigt otrevlig faktiskt, vi skulle redogöra matschemat för en dag och hon frågade om frukosten först. Jag började förklara: "hon får smaka på lite bröd och sådär", då högg läkaren direkt: "lite bröd och sådär, kan hon inte få lite gröt åtminstone?!" Vi svarade väl skamset ja på den frågan, och så fortsatte förhöret i samma stil om resten av dagen. Och efter den där uppläxningen vågade vi inte andas om att vi inte kör med så mycket puréer...Jag var i princip gråtfärdig när vi gick därifrån och chockad. Besöken hos vår vanliga BVC-sköterska brukar vara trevliga och inte alls så här uppläxande. Det kändes som att kontentan av hennes budskap var att jag ska amma mindre och ge mer fast föda.

    Det jag har sett hittills är att min dotter är en extremt glad och nöjd bebis, dock lite smal och hungrig på nätterna. Hur mycket ska man gå eftter råden vi fick? Vi har nu ökat gröten från en gång om dagen till två efter deras inrådan. Men råden känns så mossiga och stela, de pratar om "en burk" till lunch, det känns så främmande för oss på alla vis som kör mest hemlagat och mycket plockmat, och så låter det som extremt mycket mat dessutom!

    Jag vet inte vad jag ville med detta inlägg egentligen, jag ville ventilera lite, ofta på BVC känner man sig som en extrem outsider så fort man inte vill gå efter deras standardlösningar....

  • Äldre 4 Sep 20:04

    Tack för ditt svar Sous. Ja, jag tycker också de där råden var märkliga, det kändes verkligen bara som att hon tyckte att den fasta födan var viktgare än amningen.

    Intressant det du sade om allergi, för det var något som läkaren nämnde något kort om också. Till saken är att min dotter också har en del eksem, vilket läkaren bedömde som klassiskt böjveckseksem men
    kunde inte utesluta att det även kan vara allergi. Hoppas inte att viktnedgången beror på födoämnesallergi, utan att det är bara en tillfällig dipp...


  • Äldre 4 Sep 20:06

    Sous du får gärna lägga in de där länkarna här också, det lät väldigt spännande!

  • Äldre 6 Sep 10:51
    Sous skrev 2013-09-05 06:46:15 följande:
    Här Magdi: www.barnakuten.nu/barnsjukdomar/sa-funkar-en-.../
    Tack snälla, ska genast läsa!
  • Äldre 11 Sep 10:29

    Åh vad skönt det är att läsa era svar i den här tråden, jag blir så mycket lughare, tack! Jag ser hur det går nu ett tag, så bokar jag en tid på BVC sen och kollar vikten att den går upp lite mer.

    Nu har min dotter börjat kunna hantera mindre matbitar, särskilt klibbigt ris som hon tar jättesmå "flockar" av och stoppar i munnen Det känns jätteskönt, för då blir plötsligt utbudet på maten som man kan servera betydligt större, och så ser jag att hon får i sig en del också!

    Har ni i tråden fler tips på "klibbig" mat som lätt går att få tag i men som inte nödvändigtvis behöver vara jättestora bitar? Makaroner ska jag pröva tänkte jag, men vad mer? Plocka små ärtor känns för tidigt, eftersom de är lite mer hala och något för små.

Svar på tråden Baby led weaning