• Äldre 26 May 15:17
    154028 visningar
    1460 svar
    1460
    154028

    Baby led weaning

    Hej, undrar om det finns några som kör med BLW här?

    Dottern blir 6 månader snart och jag hade då tänkt börja med smakportioner. Än så länge har hon bara ammats. Är nyfiken på BLW-metoden och vill gärna köra på det (trots att jag är säker på att omigivningen kommer tjata och stressa om att hon inte äter tillräckligt osv...suck!). Tänker att det allra bästa ju ändå måste vara att få utvecklas i sin naturliga takt, utan trugande och matande... i alla fall så länge hon växer och mår bra! Skrattande

    Vet att man kan ge typ grönsaker osv i bitar, men hur stora bitar? De måste ju vara greppvänliga, men ändå är jag rädd att hon ska sätta i halsen. Hur gör ni?
    Tips på bra grejer att börja med?

  • Svar på tråden Baby led weaning
  • Äldre 4 Sep 11:13

    Hej alla, jag väcker liv i den här tråden och hoppas att flera hänger på. Jag har läst på om blw och lusläst den här tråden, och därefter provat att ge plockmat till min dotter nu ett par veckor (hon är 7 månader om ett par dagar). Vi kör inte renodlat, utan hon får prova puréer ibland och äter gröt som jag matar med sked. Det viktiga för oss i matindtroduktionen har varit att inte stressa och truga med maten, utan hela tiden gå efter hennes signaler om vad som är acceptabelt, och att hon fått amma fritt under tiden. Jag tycker det har fungerat bra hittills, men nu till mitt dilemma:

    Jag och min man var på BVC häromdagen på läkarbesök, då visade det sig att dotterns viktkurva har planat ut lite. Hon har alltid varit en smalis, men nu hade hon "gått ned två kanaler" på kurvan, vilket gjorde att vi fick bannor av läkaren. Hon var riktigt otrevlig faktiskt, vi skulle redogöra matschemat för en dag och hon frågade om frukosten först. Jag började förklara: "hon får smaka på lite bröd och sådär", då högg läkaren direkt: "lite bröd och sådär, kan hon inte få lite gröt åtminstone?!" Vi svarade väl skamset ja på den frågan, och så fortsatte förhöret i samma stil om resten av dagen. Och efter den där uppläxningen vågade vi inte andas om att vi inte kör med så mycket puréer...Jag var i princip gråtfärdig när vi gick därifrån och chockad. Besöken hos vår vanliga BVC-sköterska brukar vara trevliga och inte alls så här uppläxande. Det kändes som att kontentan av hennes budskap var att jag ska amma mindre och ge mer fast föda.

    Det jag har sett hittills är att min dotter är en extremt glad och nöjd bebis, dock lite smal och hungrig på nätterna. Hur mycket ska man gå eftter råden vi fick? Vi har nu ökat gröten från en gång om dagen till två efter deras inrådan. Men råden känns så mossiga och stela, de pratar om "en burk" till lunch, det känns så främmande för oss på alla vis som kör mest hemlagat och mycket plockmat, och så låter det som extremt mycket mat dessutom!

    Jag vet inte vad jag ville med detta inlägg egentligen, jag ville ventilera lite, ofta på BVC känner man sig som en extrem outsider så fort man inte vill gå efter deras standardlösningar....

  • Äldre 4 Sep 16:09

    Magdi: Spontant tycker jag att det känns märkligt att läkaren tycker att ni borde ha gett så mycket fast föda redan. Rekommendationerna är ju att *börja* med smakportioner först vid sex månader, vilket ju din dotter är. Rekommendationen borde väl vara att erbjuda bröstet oftare om du ammar och vill amma om nu viktuppgången varit för dålig, vilket jag inte kan bedöma, eller om du upplever att hon äter bra, titta efter allergier eller andra orsaker till att hon tappar i vikt, *inte* tjata om fast föda! Det kan ju förvärra situationen om hon nu är allergisk eller har andra problem.
    Jag fick rekommendationen att mata mer på nätterna en period när min son gick upp dåligt i vikt i samma ålder. Han åt då ingen fast föda alls och var oerhört lättdistraherad dagtid (ville bara krypa). Men då visste ju jag att han åt dåligt dagtid, och därför tappat lite vikt, hade han ätit bra och ändå gått ner hade jag velat ha en ordentlig utredning. Jag ska hitta en bra länk jag har om tillväxtkurvor och hur de ska användas när jag sitter vid datorn!

  • Äldre 4 Sep 20:04

    Tack för ditt svar Sous. Ja, jag tycker också de där råden var märkliga, det kändes verkligen bara som att hon tyckte att den fasta födan var viktgare än amningen.

    Intressant det du sade om allergi, för det var något som läkaren nämnde något kort om också. Till saken är att min dotter också har en del eksem, vilket läkaren bedömde som klassiskt böjveckseksem men
    kunde inte utesluta att det även kan vara allergi. Hoppas inte att viktnedgången beror på födoämnesallergi, utan att det är bara en tillfällig dipp...


  • Äldre 4 Sep 20:06

    Sous du får gärna lägga in de där länkarna här också, det lät väldigt spännande!

  • Äldre 4 Sep 23:41

    Hej, nu är jag tillbaka! Vi har börjat med diverse saker - både gröt/puré på sked som de får ta själva och stavar av olika frukter och grönsaker (ibland kokta, ibland råa beroende på vad det är). Det jag dock har problem med är mindre bitar - de ska väl vara så små att de inte fastnar i halsen? Problemet är då att om de mot förmodan får tag i bitarna så "försvinner" de in i näven och barnen kommer inte åt att smaka. Hur gjorde ni andra? Visst, stavar/brödbitar osv funkar ju, men viss mat går ju inte att ge i så stora bitar...

  • Äldre 5 Sep 06:46
  • Äldre 5 Sep 07:01

    Holly: Jag har gett stavar tillsammans med småbitar (typ ärtor, mjuka bönor, mjukkokta makaroner) som de kan öva pincettgrepp på. Alltså låt dem öva på småbitarna men ge greppvänliga stavar. Mjuka grönsaker som broccoli, matmuffins, pannkaka och sånt kan ju vara i stora bitar, man får anpassa utbudet lite efter vad de klarar. Vad är det du ger i småbitar?

  • Äldre 5 Sep 16:28

    Jag vill vara med på ett hörn här, trots att min tjej nästan helt gått över till "fast" föda. Vi ammar bara två gånger på morgonen nu.

    Magdi, jag tycker också det låter väldigt märkligt med den där läkarens rekommendationer. Jag hade nog tagit det där med en nypa salt, visst är det väl viktigt att barnet går upp i vikt, men att ge en sju månaders bebis en hel burk mat till lunch plus gröt två gånger om dagen låter väldigt mastigt! Jag börjar nästan undra om de kollat på ett annat barns kurva som är en månad äldre än ditt barn...
    Fick du någon extra tid för att kolla vikten igen? Du kan ju prova med att amma oftare under en period och se om det hjälper.

    När vår dotter var sex månader frågade jag lite om plockmat på BVC och fick då höra att det var inget som rekommenderades från vårdens sida, då är det puréer som gäller! Vi har kört BLW ändå och när vi var på BVC den här veckan så berättade jag det, då lät faktiskt BVC-sköterskan riktigt nyfiken och undrade hur stora bitar jag gav m.m. Förmodligen rekommenderades det inte för två månader sedan på grund av att hon inte visste så mycket om det. Förhoppningsvis har jag fått en BVC-sköterska att ändra lite åsikt iaf! Solig

    Holly, till en början hoppade vi över sånt som inte går att göra stavar av. Allt eftersom har hon lärt sig pocka mindre och mindre bitar (det har vi sett eftersom stavarna smulats sönder) och då har vi börjat ge sånt som är svårare att plocka upp. Men vår dotter hittade en teknik för att få i sig även de bitar som "försvann" i handen.

  • Äldre 6 Sep 10:51
    Sous skrev 2013-09-05 06:46:15 följande:
    Här Magdi: www.barnakuten.nu/barnsjukdomar/sa-funkar-en-.../
    Tack snälla, ska genast läsa!
  • Äldre 6 Sep 10:59
    Magdi skrev 2013-09-06 10:51:11 följande:
    Tack snälla, ska genast läsa!
    Alla inlägg om tillväxt finns under den kategorin på bloggen:

    www.barnakuten.nu/category/tillvaxt/ 

    Om inte annat skulle jag be din bvc om en ny tid och prata igenom eventuella frågor du har. 
Svar på tråden Baby led weaning