• sirisd­otter
    Äldre 27 May 16:53
    93060 visningar
    1138 svar
    1138
    93060

    Ska jag försörja henne???

    Anonym skrev 2011-05-27 12:22:44 följande:
    Man kan inte skriva äktenskapsförord när man redan är gift. Hon måste ge dig dina pengar via gåvobrev...
    Om båda makarna är överens om det kan man skriva äktenskapsförord även efter vigsel -  och ändra äktenskapsförord.

    Gåvobrev används också.
  • sirisd­otter
    Äldre 27 May 17:10
    Anonym skrev 2011-05-27 15:11:26 följande:
    Jag älskar henne och tycker att hon är en toppen bra mamma till mitt barn. Men det handlar inte om det, det handlar om att jag inte har någon ekonomisk trygghet i relationen.OM vi skulle skiljas hon har massa pengar plus att han får hälften av våra gemensamma. 
    Du har din arbetslivserfarenhet som trygghet!    Din fru avstår från yrkesarbete  för att ta hand om ERT gemensamma barn och förlorar därmed både meriter i arbetslivet och pensionspoäng.
  • sirisd­otter
    Äldre 27 May 17:19
    Anonym (Visa respekt) skrev 2011-05-27 16:12:54 följande:
    Jag tycker faktiskt att en oerhört viktig aspekt är att beakta dina svärföräldrar som faktiskt gett henne pengarna i enskild egendom. Att lösa upp det villkoret är väldigt respektlöst mot dem. De vill ju skydda pengarna just mot dig och att då gå tvärt emot deras vilja är bara oerhört märkligt.

    Sen förstår jag inte, om hon ska ha pengarna till boende/studier, då kan ju hon använda dem när hon studerar i framtiden, då gynnar det ju dig också då hon slipper ta lån osv. eller så köper ni bostad för dem och då gynnar det ju dig också, vilket ni uppenbarligen gjort. Vad är problemet??
  • sirisd­otter
    Äldre 27 May 17:54
    Lavish skrev 2011-05-27 17:48:43 följande:
    Jo fast jag menar ju inte att de omedelbart ska börja använda pengarna. Bara att de ska vara familjens GEMENSAMMA buffert, inte hennes egen. Och det är väl en jättebra idé att använda pengarna till att finansiera studier för henne efter föräldraledigheten. (istället för att hon sparar pengarna och han försörjer henne under studierna)
    Beror på hur stabilt äktenskapet är.   Det verkar vara betydligt enklare att leva upp ett kapital ens föräldrar har sparat ihop än att skrapa ihop ett nytt....   (till lilla barnet t ex).
  • sirisd­otter
    Äldre 27 May 18:15
    Drake skrev 2011-05-27 17:59:12 följande:
    Jag tycker det är självklart att hon ska upplösa äktenskapsförordet.

    Om hon förväntar sig att de ska ha gemensam ekonomi i äktenskapet så måste hon också visa sin goda vilja genom att bidra med hon har. Hur hon fått pengarna är egentligen helt oväsentligt anser jag.

    Jag och min sambo har gemensam ekonomi och när jag sålde en bostadsrätt nyligen så blev självklart de pengarna VÅRA även om jag gnetat ihop pengarna själv. Min sambo tjänar mer än mig och bidrar mer i vardagen, det vore väldigt märkligt om jag ansåg att hans pengar var våra, men mina pengar är mina.

    Pengarna som Ts fru har är ju hennes att spendera hur hon vill inom äktenskapet och ts har ingen rätt till dem om de inte skiljer sig. Därför kan hon ju börja studera eller göra precis vad hon vill med pengarna utan ts medgivande så länge de är gifta.

    Jag förstår helt och fullt ts rädsla för att vara den som betalar löpande kostnader för honom och frun och när de går isär så står hon där med sitt sparkonto och han har inget. Hade det varit en kvinna som startat denna tråden hade folk skrikit kvinnofälla!! Men när det är en man det handlar om så ska han vara tacksam för att frun är hemma med barnen?
    Äktenskapsförordet?
  • sirisd­otter
    Äldre 27 May 18:23
    Anonym skrev 2011-05-27 18:16:27 följande:
    Men det är hennes val att låta det fortsätta vara enskild egendom. Jag hade 600.000 på banken när jag och min man träffades, men dålig inkomst. Tycker du verkligen att det är ok att mn man ska betala för merparten av vårt liv när jag sitter med så stora tillgångar?
    Kanske beror lite på om din man vill leva med avsevärt högre levnadsomkostnader än du brukat leva på med din dåliga inkomst  bara för att han vet att du har ditt arv (eller vad det är).
  • sirisd­otter
    Äldre 27 May 19:01
    och skrev 2011-05-27 18:55:12 följande:

    Okej, om jag har fattat det hela rätt:

    Din fru är föräldraledig för att du inte ska förlora ekonomiskt och för att det är bättre för din karriär, vilket höjer din inkomst.
    Hon är inte arbetslös än, och funderar på att börja läsa för att kunna få ett bättre jobb och dra in mer pengar till familjen.

    En del av era kostnader kommer från en bil som du har köpt på eget bevåg.

    Du vill att hon ska ge dig hälften av sina sparpengar som hon har fått med villkor om enskild egendom av sina föräldrar för att du ska bidra med några tusenlappar mer varje månad.

    Och om hon inte går med på det eller ett äktenskapsförord så vill du skiljas.

    Stackars din fru. Att du kan med! I en familj delar man på det man har, och man har försörjningsplikt, båda makar ska leva på samma standard. Har man fått villkorade gåvor så har man, och då visar man respekt mot gåvogivaren genom att följa hans eller hennes önskemål. Om det finns mer att ärva från hennes föräldrar kan det ju vara klokt att se till att hennes föräldrar inte tror att hon kommer att bli av med det dom ger henne. De kan ju faktiskt välja att spendera allt istället eller ge till någon annan.

    Det är kanske bättre om ni skiljer er, så kan du leta efter någon som har exakt samma lön som dig, äter exakt lika mycket mat varje måltid, och som har exakt lika många sjukdagar varje år så ni är ekonomiskt jämlika. Alternativt kan du ju leva själv och bara sitta och räkna dina sparade slantar.


  • sirisd­otter
    Äldre 27 May 19:30
    Anonym skrev 2011-05-27 19:25:27 följande:
    De har ett boende och frun har betalat kontant för en del. Om de skiljer sig får hon givetvis tillbaks den delen hon la innan man delar rakt av på resten. Det finns lagar som reglerar det.
    Givetvis....    Jo,  visst finns det reglerat i lag betr.   enskild egendom och vad som träder i dess ställe.   Inte alltid helt lätt att få det att fungera i praktiken.   Känner en kvinna som glatt köpte en massa kor till lantbruket där hennes make var son i huset.    Inte fick hon några nio kor med sig till lägenheten när de skilde sig efter att hon blivit misshandlad ...
  • sirisd­otter
    Äldre 27 May 19:34
    Themis skrev 2011-05-27 19:32:13 följande:
    Men vilket enastående hyckleri- om det vore omvänt så hade väl alla kvinnor här unisont förklarat att mannen var en hemsk jävel som inte släppte till sin miljon...
    Om kvinnan vägrat att göra avbräck i karriären för att vara föräldraledig,   menar du?
  • sirisd­otter
    Äldre 27 May 19:43
    Anonym skrev 2011-05-27 19:37:57 följande:
    Vad menar du? Tycker du det är ts skyldighet att försörja en kvinna som har en miljon? Hon har väl haft sitt fria val att få barn eller inte som alla andra?
    Min bankkvinna inpräntade i mig att gåvobrev från föräldrarna är GULDKANT -  inte något som ska ersätta förvärvsarbete.    Och jag undrar lite hur  kvinnan med miljonen tänk sig betr.  yrkesutbildning och förvärvsarbete framöver.
Svar på tråden Ska jag försörja henne???